Menu

Krenimo na putovanje

Vino i čista milina.

Home » Nadahnuće » Putovanja i savjeti za putovanja » Krenimo na putovanje - 09.2017

Veslanje Kanalskom dolinom, šetnje kroz vinograde i uz more ili turističke rute na istorijskim stazama – regija Furlanija-julijska krajina u Italiji pruža brojne sadržaje koji pozivaju na otkrivanje. Bez obzira na to kojim putem da krenete, uvijek ćete se naći na putanji čistoga užitka!

Ako putujete u talijansku regiju Furlaniju, to je znak da ste već potvrđeni hedonist ili ćete to brzo postati. Ovaj kraj koji bismo podjednako mogli okarakterisati kao pitom, ali i samovoljan, nalazi se u Italiji i nećete pogriješiti ako se na bilo koju stranu autoputa u toj regiji uputite.

Preporuka: I male hedoniste će oduševiti prostrani brežuljci smješteni u talijanskoj regiji Dolegna del Collio.

Ali pravi poznavatelji na autoputu skreću prema Kanalskoj dolini i tamo otkrivaju najdražesnija područja Italije. Sjeveroistok u nekim dijelovima izgleda kao da pomalo tone u san. Ali to vam ni najmanje neće smetati. Baš suprotno, upravo se tu krije šarm furlanijske regije koja na dnevni red stavlja slow food i usporavanje tempa, a kao sam krajolik podsjeća na Toskanu.

Blagi usponi vinograda poput valova se šire u smjeru Jadrana. Voćke uzduž puteva dozivaju vas da probate njihove plodove dok šećete vinogradima regije Dolegna del Collio ili dok uživate u pogledu vozeći se na biciklu. Srednjovjekovni gradići i utvrde, meandri divljih rijeka, slikoviti crkveni tornjevi i veličanstvene vile okružene čempresima istinski su užitak za oči. Vinogradarstvo dominira krajolikom, a naročito se to odnosi na Collio koji je širom svijeta poznat po svojim vinima. Na sjeveru oduševljavaju osorni gorski grebeni alpskog karaktera, drvene kućice i divlji gorski potoci, dok se na jugu proteže krajolik prostranih dolina koje prate rijeku Po ili stjenovitog krša koji se proteže prema moru.

Mjesto na koje zastajemo i uživamo

Kulinarstvo ove regije pobuđuje istinsku sreću. Zapanjuje broj dobrih tratorija, krčmi i trgovina vinom. Furlanijska kuhinja u sebi skriva uticaje slavenske, srednjoevropske i venecijanske kulinarske tradicije, a generalno spada u red jednostavnijih, podnebljem određenih kuhinja.

Najpoznatija jela su palenta s kobasicama koje se prave u tom podneblju (polenta con salsiccia), varivo od graha (jota) ili jedna vrsta lepina sa sirom (frico) koja se priprema u tavi. Tipični proizvodi ove regije su dijelom poznati širom svijeta, a to su sočna šunka San Daniele koja se proizvodi u istoimenom mjestu sjeverozapadno od Udina. I Sauris di Sotto je poznat po svojim prerađevinama od svinjskog mesa, a naročito po pančeti.

Za dobre stvari je potrebno određeno vrijeme što je slučaj i sa sirom montasio koji se proizvodi u ovoj regiji. Birani ukus ključno je načelo pokreta slow food koji potiče iz Italije, a koji se oslanja na regionalnim proizvodima iz biološkog uzgoja. U Furlaniji se velika važnost pridaje umjetnički osmišljenoj hrani. Collio proizvodi vrhunska vina koja se cijene i piju u cijelom svijetu. Idealni prilozi raskošnim specijalitetima su vina od autohtonih sorti: Refošk, Malvazija, Friulano i Ribolla calla.

 

Urbani biseri Furlanije

Kao dobrodošla zamjena raskošnom beskraju zelenika brežuljaka u regiji Collio, u ponudi je izlet u obližnje pitoreskne gradove. Grad Cormon u kojem obitava 2000 ljudi središte je vinograda ove regije. Ako nemate vremena obići sve vinare, onda navratite u tamošnju vinoteku di Cormon. Priuštite si i tanjir antipastija da biste mogli probati što je moguće više vina. Pitoreskni Cividale, bivši glavni grad pokrajine Langobardije, ima ponešto od istorijsko-umjetničkog blaga u koje, prije svega, spada i Vražji most za koji se vežu brojne legende, a preko kojeg morate prijeći da biste dospjeli na glavni gradski trg. Iako je riječ o malom gradu uskih ulica koji lako možete preći za kratko vrijeme, njegov šarm će vas dugo zadržati u svojoj mreži.

Ako možda volite živahnost i turbulencije, onda biste trebali posjetiti Udine, tajni glavni grad Furlanije. Na njegovim velikim trgovima u ugodnom društvu ispijaju se aperitivi, uživa se i smijehu i izražajnim gestikulacijama.

Savršena kombinacija opuštanja, ali i živahnijeg tempa čeka vas u gradu Grado. Njegov čarobni stari grad je uvijek okupan osvježavajućim povjetarcem koji dolazi s mora. Treba priznati da faktor odmora tokom sezone i nije previše visok, ali uz morske šumove uspjet ćete da se malo i umirite.

I na kraju Trst!

U bivšoj trgovačkoj luci Habsburške monarhije se osjeća veliki uticaj austrijske, hrvatske, mađarske i slovenske kuhinje. Talijanska kuhinja miriše na štrudle od jabuke, kiseli kupus i krvavice, ali i srdele i riblje specijalitete kao i ricottu ili radić. Za Trst su tipični takozvani bifei, zalogajnice u kojim se u izobilju poslužuju domaća jela. I u kulturnom smislu grad ima štošta za ponuditi, a u prvom redu to su: festival jazz glazbe u Muggi, filmski festival u Trstu ili poznata jedriličarska regata u Barcolani. U Punti della Dogana, staroj carinskoj zgradi na Velikom kanalu u Veneciji je smještena zbirka modernih umjetničkih djela, dok se na bivšoj ribarskoj pijaci u luci odnedavno održavaju umjetnički projekti. Sada je potrebno samo pronaći malo vremena za uživanje da ne biste promašili priliku za ovo putovanje.

Savjetnik za putovanje

Kratki izlet u zeleno
Juriti na žarko žutoj vespi zelenim brežuljcima regije Collio. Vespu možete posuditi kod više od 30 vinogradara.

Umjetnost
U jednom od najvažnijih građevinskih spomenika Furlanije iz 17. vijeka, vili Manin, danas je smještena impozantna, međunarodno priznata umjetnička izložba. Tu se održavaju i koncerti kao i kulinarski festival „Sapori pro loco“.

Selo lavande
Ljupki gradić Venzone je potpuno razoren u velikom potresu 1976. godine nakon čega je nanovo obnovljen. Tu ćete pronaći prodavnice koje prije svega nude sapune i proizvode od lavande.

Prastaro
Akvileja je divno mjesto poznato po najvećim ranokršćanskim podnim mozaicima na svijetu, po kojima je zabranjeno hodati!

Gigantsko
Briška jama (Grotta Gigante) je najveća turistička jama na svijetu.

 

 

Prema gore
OKViše informacija