Menu

Hrvatska – raj na dohvat ruke

Zelenilo i plavetnilo. Planine i mora. Šume i jezera.

Home » Nadahnuće » Putovanja i savjeti za putovanja » Hrvatska – raj na dohvat ruke - 03.2017

Hrvatska ima sve što je potrebno za odmor tokom kojeg se možemo dubinski opustiti: puno topline i puno prirode. Tokom više od 200 dana godišnje sija sunce!

Mir. Čuje se samo pucketanje roštilja. Hlad. Između drveća vide se samo udaljeni otoci. Hodate bosi, u nozdrve vam se uvukao miris borovih iglica. Zatim vam pogled pada na kristalno čistu morsku vodu. Tirkizne nijanse svjetlucaju se u obližnjoj uvali. Mali brod se usidrio i nježno se ljulja na valovima. Tijelom vam se širi osjećaj ugodnosti, neopterećenosti. Sami sa prirodom. Zaljubljeni u njene boje i mirise. Osjetiti slobodu. Udahnuti trenutak. Stići na odredište. Doći sebi. Hrvatska ima sve što nam je potrebno da bismo se dubinski odmorili: puno topline i puno prirode. Tokom više od 200 dana godišnje možemo uživati u suncu.

Ukupno deset posto površine zemlje nalazi se pod zaštitom. Osam nacionalnih parkova i jedanaest parkova prirode nas pozivaju da istražimo ovu zemlju. U nekim dijelovima žive bjeloglavi orlovi, divlji konji, mrki medvjedi ili delfini. Prema podacima Europske komisije hrvatski Jadran je najčišće more u Europi na kojem možemo ploviti od otoka do otoka i uživati.

Sveti Ivan. Seoce kao iz bajke.

Sve što vam je uz to potrebno su brod i nešto slobodnog vremena. Zapravo, da budemo iskreni, treba vam puno vremena jer Hrvatska je ipak zemlja sa oko 1200 otoka, odnosno 66 većih i 652 manjih otoka, 389 hridi i 28 grebena da budemo precizniji. Pa počnimo redom, iako nećemo moći dotaknuti ni približno onoliko otoka koliko ih Hrvatska ima. Kvarnerski otoci Krk, Cres, Lošinj i Rab imaju puno zajedničkih karakteristika: zelene šume, osamljene uvale, tirkiznoplavo more, antička mjesta i mnoštvo raznolikih mediteranskih, ali i biljaka karakterističnih za suptropska podneblja.

Ujutro na pijaci možete da kupite svježu ribu, začinsko bilje i limun, a zatim sve te namirnice lijepo možete ispeći na dvorišnom zidanom roštilju. Poslijepodne potražite neku manju uvalu i ronite sa ribama ili, možda, možete da šetate uzduž obale i usput gledate delfine.

Savjet za žeđ: U Hrvatskoj je dopušteno konzumirati vodu iz slavine.

Veliki su izgledi da ćete nekoga i sresti, naročito na otoku Lošinju. Navečer možete da šetate uskim otočkim ulicama, uživate u lokalnom vinu nazdravljajući životu. Lošinj je još poznat i po prekrasnim mirisima.

Otkrijte zašto će posjeta vrtu mirisa na vas ostaviti nezaboravan utisak. Tamo uz kvrgava stabla maslina rastu i brojne druge biljke, kao što su: mirisni citrusi, lavande, kadulje i druge ljekovite bilke. Otočki lanac sa sjevera se proteže sve do najjužnije tačke zemlje. A na tom lancu su nanizani brojni biseri. Jedan od njih je i otok Krk koji krasi pitoreskni stari grad koji se nadvija iznad mora.

Hrvatska jezera su većinom okružena kršem i drvećem. Crveno jezero je poznato po svojim brojnim špiljama i visokim hridinama. U blizini se nalazi i Modro jezero, dok se na Dugom otoku prostire slano jezero Mir.

Ali Hrvatska ima puno više sadržaja koje treba otkriti nego što je to more, a smješteni su u kontinentalnom dijelu zemlje. Stotine pješačkih staza vode od obale u planine. Vrsni penjači rado posjećuju Velebit, Učku, Dinaru i Mosor. Penjači savladavaju 350 metara visoke stijene Anić kuka u Nacionalnom parku Paklenica.

Ako želite da uživate u dva sadržaja – i kupanju i penjanju – onda se možete uputiti na otok Cres na kojem se nalazi šuma Tramuntana, ali i skrivene kamene plaže zahvaljujući kojima će vaš godišnji odmor biti kao iz snova. Opcija je i otok Pag čije krajolike je najbolje istraživati biciklom, a zatim je potrebno pronaći neku skrivenu uvalu i stvoriti sasvim ličnu sreću na godišnjem odmoru.

Hrvatska je zemlja sa oko 1200 otoka, odnosno 66 većih i 652 manjih otoka, 389 hridi i 28 grebena.

Bliski sa prirodom – nacionalni parkovi Hrvatske od sjevera prema jugu

 

Živjeti s prirodom

Prirodno
Nacionalni park Risnjak čine različite vrste šuma, životinja i biljaka. Ime je dobio po životinji ris koja živi na tom području. Baš kao i mrki medvjedi, vukovi te više od 140 vrsta leptira.

Južnije
Nacionalni park Brijuni na jugu Istre čine dva veća i dvanaest manjih otoka. Najbolje ih je istražiti krenuvši iz Pule brodom.

Povezano
Plitvička jezera su dio najpoznatijeg nacionalnog parka u zemlji i nalaze se na UNESCO-ovom popisu svjetske baštine. 16 manjih, smaragdno-zelenih jezera međusobno su povezani vapnenačkim branama.

Šetnja
Premužićeva staza
važi za najljepšu planinarsku stazu u Hrvatskoj. Vodi između stjenovitih formacija Nacionalnog parka Sjeverni Velebit, a nerijetko se sa nje proteže prekrasan pogled na Jadran i Kvarnerske otoke.

Više strana
Kanjoni koji se prostiru od mora pa sve do planinskih vrhunaca čine Nacionalni park Paklenicu smješten u zadarskoj regiji. Zahvaljujući velikim klimatskim razlikama, ovdje je razvijen raznolik biljni svijet.

Odijeljeni
89 otoka i grebena u potpunosti nenaseljenih i prepunih strmih hridi čine Nacionalni park Kornate na kojim ponajbolji užitak pronalaze jedriličari koji tu uživaju u miru, prirodi, vjetru i suncu.

Raskošno
Rijeka Krka, njene divlje, romantične, šumom obavijene obale i sedam vodopada čine Nacionalni park Krku u Istri.

Lijepo
Otok Mljet je užitak za oči: zelen, raskošan, sa dvije uvale koje liče na jezera. Istoimeni nacionalni park je prožet pješačkim stazama.

 

Ljepote hrvatske obale

 

Plaže iz snova


Karipska ljepota
Blještavo plavo nebo, tirkizna voda i gotovo bijela pješčano kamena obala – to je Sakrun. Ovdje je more toplo, plitko i sigurno za kupanje. Borovi će vam pružiti zaštitu od sunca.

Pješčana ljepota
Većina plaža u Hrvatskoj je od šljunka ili od većeg kamenja. Otok Susak je jedan od rijetkih izuzetaka. Na njemu se nalaze uvale sa pješčanim plažama na kojima se možete brćkati do mile volje. Nekoliko pješčanih plaža ima i otok Rab, u mjestu Lopar.

Osamljeno
Ako želite doći na plažu Sv. Ivan na otoku Cresu, morate ići pješice ili brodom. Nalazi se u podnožju sela Lubenice i tamo ćete naći istinski mir u prirodi.

Muzikalno
Elegantno i uređeno je šetalište Mulin pored Rovinja u Istri. Ne smijete da propustite ni barove na plaži sa ambijentalnom muzikom.

Idilično
Ako, možda, želite da se kupate u ambijentu kao na razglednici, onda je južna Dalmacija pravi izbor za vas. U Baškoj Vodi planina Biokovo stvara prekrasne prizore jer se ogleda u tirkiznoj uvali i tako stvara savršenu kulisu za odmor.

Preporuka za čisti užitak: prirodna Hrvatska

 

Nikad se dovoljno nauživati sunca, mora i raskošne prirode.

S užitkom kroz maslinike
U najuticajnijem svjetskom maslinarskom vodiču Flos Olei Istra je 2016. godine proglašena „najboljom regijom maslinovog ulja“. 2017. u Puli je otvoren muzej maslinovog ulja.

Spremno kroz šikaru
Šume, jezera, spilje sa sigama, planinski vrhunci i divlje uvale. Izvornost, priroda i mir. Regija Gorski kotar čeka da ga istražite na biciklu.

Parkovi prirode

Uz osam nacionalnih parkova Hrvatska broji i jedanaest parkova prirode. Jedan od njih je dio lastovskog arhipelaga u kojem je glavni otok, Lastovo, najudaljeniji od kopna, a posjetiti ga možete trajektom koji vozi od Splita tri do četiri sata.

Dodatne korisne poveznice:

Prema gore
OKViše informacija