Menu

Čežnja za dušom

Put u Irsku.

Home » Nadahnuće » Putovanja i savjeti za putovanja » Čežnja za dušom - 02.2018

Ako vam ovdje pada na pamet serijal „Game of Thrones“, idete u dobrom smjeru. Dark Hedges u grofoviji jedno je od brojnih lokacija u Sjevernoj Irskoj na kojima se snimala serija.

Raspitajte se malo u krugu svojih poznanika ko je od njih već bio u Irskoj. A zatim ih pitajte ko je bio tri, četiri puta. Vjerovatno ih neće biti puno. Zeleno Ostrvo se ubraja među europska odredišta koje turisti posjećuju s velikim oduševljenjem iako nije poznato ni po sunčevoj svjetlosti ni po značajnijim kulinarskim dostignućima. Irska je puno više hrana za dušu. Grub krajolik u nebrojenim zelenim tonovima godi duši. Nebo djeluje da je toliko blizu da oblake gotovo pa i možemo dotaknuti. Ulice su uske, krivudave i obrubljene nepreglednim grmljem pa tako nikada ne znate šta se krije iza sljedećeg skretanja. Možda zlatnožuta pješčana plaža, možda neko mjestašce ili nježna duga na nebu.

Naučite voljeti kišu

A kad smo već kod duge, odnosno kiše, u Irskoj ima puno kišnih dana, jako puno. Ali to ništa ne znači. Ako se naučite na život u Irskoj, istovremeno ćete da naučite da volite kišu ili da je barem tolerišete.

Irski blagoslov

»Neka u tvom srcu obitava uvjerenje da nakon svake kiše dolazi sunce.«

Kada ste u Irskoj, pred vama se neprestano prostire njen krajolik. Ali surovi vremenski uslovi ne obećavaju automatski nešto loše. Oni mogu biti plodno tlo za rast. Često ne traju dugo, a nakon njih dolazi sunce. Često se događa da su sunčeve zrake toliko jake da se na horizontu pojavi duga. Trebate je samo prepoznati i uzeti si vremena da biste je posmatrali jednom kad se pojavi. Ako kroz Irsku putujete duže vrijeme, onda ćete ozbiljnije shvatiti značenje uzrečice da ne postoji loše vrijeme, samo loša odjeća. Ako uza se uvijek imate jaknu za kišu, onda vam prolom oblaka neće pokvariti raspoloženje. Možda su upravo kratkotrajni pljuskovi i formirali Irce u komunikativne osobe kakvi su danas. Tamo se svaki dan razgovara o kiši. Kada će danas pasti? Što kažu oblaci? Sutra bi trebalo biti sunčano – dan će bit prekrasan.

Udobno utočište

ein irisches cottage

Osim toga, vjerovatno je i kiša pridonijela tome da Irska važi za udobno utočište jer gdje se sakriti kada ponovo počne rominjati, rositi, padati, liti? U udobnosti nekog kafića u kojem se možete ugrijati uz crni čaj s mlijekom i svježe pečene pogačice scones. Možete i u obližnji pub. Tradicionalni pubovi su društvena okupljališta u svakom mjestu nakon posla, preko vikenda i u pauzama. Dolaze svi, ne samo određene skupine gostiju.

Čak je i djeci u dozvoljen ulaz u pratnji roditelja. Samci, baš kao i udovci i udovice ovdje mogu da započnu novu vezu. Socijalni status nije bitan – svi su dobrodošli jer važno je zajedništvo, ljudska interakcija. Važno je uživati u životu i zabavljati se. Taj tipični irski stav se naziva „craic“. Pritom ne smije izostati muzika. Svaki vikend muzičari uzimaju u ruke gitaru i gusle da bi odsvirali najbolju moguću verziju irskih narodnih pjesama.

Iznenada će se sviračima pridružiti mlada djevojka i prodornim glasom na galskom jeziku zapjevati pjesmu. Nakon nje neka baka će sjesti za klavir i zasvirati kao da joj je još dvadeset. U Irskoj se iskazuje veliko poštovanje prema muziciranju. Publika pritom mirno sluša i na kraju pljeskom pokazuje svoje puno poštovanje.

Irski blagoslov

»Pronađi vremena da bi slavio tiha čuda koja u bučnom svijetu još nisu pronašla svoje obožavatelje.«

Vlastitim stazama

Putovanje Irskom ima brojna lica. Turisti često unajmljuju automobil i kreću na veliko proputovanje tom zemljom: od glavnog grada Dublina na jugu preko Corka i dalje prema zapadu do poznatog Ring of Kerryja, Klifova Mohera i studentskog gradića Galwaya. To su navodno najbolja irska odredišta. Ali ako se želite približiti autentičnoj Irskoj, onda radije birajte neke vlastite puteve. Predlažemo da posjetite
Slieve League u grofoviji koje su više i do 600 metara od turističkog spektakla – Klifova Mohera.

Jednako je impresivno i poluostrvo Sheep’s Head baš kao i Ring of Kerry, popularna i posjećena ulica koja prati obalu i pruža panoramski pogled. Možete se uputiti pješice u duge, istraživačke šetnje. Iako je Dublin glavni grad Irske i vrijedi ga posjetiti, nebrušeni dijamant među irskim gradovima svakako je Belfast, centar Sjeverne Irske.

Redakcija savjetuje: maj i septembar su jako dobri za putovanje u Irsku jer tada vladaju blagi vremenski uslovi, a cijene su povoljne.

Sjeverna Irska među top 10

Sjeveroistočna regija Irske se geografski smjestila na irskom ostrvu, ali politički pripada Ujedinjenom Kraljevstvu – Sjeverna Irska. Na turističkom zemljovidu Sjeverna Irska je dugo vremena bila zanemarena, a razlog za to se krije u nerazumijevanju između katolika i protestanata.

Nakon mirovnog sporazuma 1998. godine ponovo je krenuo napredak. Danas Sjeverna Irska više nije samo tajna preporuka za putovanje, ali još uvijek se ne nalazi na putu velikih turističkih struja. Internacionalni izdavač turističkih vodiča Lonely Planet u 2018. godini Sjevernu Irsku svrstava među top 10 regija, što ima veze s razvojem Belfasta koji broji 330.000 stanovnika. Tamo gdje je prije sve podsjećalo na građanski rat, danas se rađaju brojne nove stvari.

Moderni barovi, elegantni kafići i restorani kao i novi dio grada Titanic u kojem se smjestio interaktivni istoimeni muzej, privlače sve veći broj turista. Nekada najveći brod na svijetu je izgrađen u brodogradilištu u Belfastu prije nego što je 1912. porinut u more, odnosno prije potonuća nakon udara u ledeni brijeg.

Uzduž obale Causeway

Sjeverno od Belfasta smjestila se obala Causeway. Najbolje ju je istražiti uzduž 190 km duge obalne rute. Među najvažnija turistička odredišta ubrajaju se, između ostalog, srednjovjekovni dvorac Dunluce sagrađen oko 1500. godine koji tronuje s jedne uzvisine uz obalu.

S Carricka- Rede Rope mosta se pruža dalekosežan pogled na sjevernoirsku obalu i tirkizni Altantik. Nekada most koji su koristili ribari na losose na vrtoglavoj visini povezuje kopno s malim stjenovitim ostrvom. Više od 40.000 povezanih bazalnih stupova prodiru u more. Neponovljiv utisak na turiste ostavlja i Giant’s Causeway, ostavština vulkanske aktivnosti stare 60 miliona godina.

Sve spomenute znamenitosti alternativno se mogu pogledati u sklopu višednevne 51 kilometar duge turističke rute Causeway Coast Way. Ali gdje god da vas putovanje u Irskoj odvede, ne zaboravite na to da uvijek pri ruci morate imati kabanicu. Odvojite vrijeme na ljude koje usput sretnete i porazgovarajte s njima, a večeri provedite uz kamin ili u nekome pubu. Tako će vam Zeleno Ostrvo brzo prirasti srcu. Toliko, da će povratak biti samo pitanje vremena.

Prema gore
OKViše informacija