Menu

Putovanje s djecom: Ko ovdje kome pokazuje svijet?

Djeca su bolji putnici. Oni vide ono što je ispred njih, jer nemaju nikakva očekivanja.

Home » Nadahnuće » Putovanje s djecom: Ko ovdje kome pokazuje svijet? - 11.2019

Na putovanjima bismo se trebali ponašati kao djeca: Posmatrati svijet iz(a) svakog ugla i znatiželjno istraživati sve što je nepoznato. Ako putujete sa djecom, jednostavno oponašajte njihovu znatiželju.

Prije 100 godina, engleski mislilac Gilbert Keith Chesterton napisao je: „Putnik vidi ono što vidi. Turista vidi ono zbog čega je došao.“ Moj sin Valentin sada ima šest godina i može se nazvati malim velikim putnikom. Sve je počelo za vrijeme mog roditeljskog odsustva kada je napunio jedanaest mjeseci i postao dio serije „Valentin na putovanju“ u austrijskim dnevnim novinama. Svaki mjesec novo putovanje – od Danske do Jordana, od prikolice za spavanje do biciklističkih tura, od krstarenja do termi za bebe. Želio sam svima pokazati da je putovanje s malim djetetom moguće.

Naravno da sam želio Valentinu pokazati svijet. A u biti on svijet pokazuje meni. Jer djeca su bolji putnici od odraslih. Čime se ponovo vraćam na Chestertona: Djeca vide ono što je ispred njih, jer nemaju očekivanja. Tamo gdje odrasli povremeno pokažu fascinaciju, djeca pokažu znatiželju i iskrenu neoduševljenost, ukoliko za istu nemaju „razlog“. Tada će se posvetiti trenutku: Udisat će egzotične mirise ili osluškivati strane jezike. Na taj način otvaraju vrata koja odrasli nikada ne bi otkrili.

Stoga je pozivnica beduina u jordanskoj pustinji zapravo bila za moga sina. Kada smo potom sa jednim čovjekom i njegovim sinovima isprobali jela spremljena od unutrašnjih organa janjeta, samo je Valentin, kojem je tada bilo 19 mjeseci, bez razmišljanja „trpao“ komade mesa u usta. Beduin mu se nasmijao i rekao nešto na arapskom. Valentinov odgovor je također bio nerazumljiv i tada se razvio razgovor kojeg niko drugi nije mogao pratiti.

Uzeti i ponuditi vrijeme

Otkako je turistička industrija otkrila porodice, počeli su raditi „krojeve po mjeri“: dječiji klubovi, dječiji bifei, programi sa animacijama, čuvanje djece. Kopiraju uglavnom ono što roditelji sa djecom i onako kod kuće rade. Strah nekih roditelja da će nepoznato biti naporno je neosnovan – sve dok si uzimamo dovoljno vremena. Djeca „vare“ doživljaje kroz igru, stoga su im potrebne pauze koje nisu ispunjene aktivnostima. Ako otac ili majka previše stvaraju stres jer se još ima mnogo toga za vidjeti, krajnji rezultat bit će nepovoljan.

Više vremena je roditeljima na putovanju potrebno i za praktične aktivnosti. Check in u hotelu također zahtijeva više vremena uz dijete kao i orijentacija te potražnja za mjestom za previjanje ili kuhinjom. Putovanje će postati jednostavnije kada si priznamo da nam je uz dijete u jednoj i kofer u drugoj ruci potrebna i treća ruka.

Putovanje djeluje i kod kuće

Način i cilj putovanja su baza sretnog porodičnog putovanja. S obzirom da je putovanje individualna stvar, savjeti su rijetko od pomoći. Da li želite fiksni smještaj (koji je udoban) ili putovanje s različitim destinacijama? Čime želite putovati? Prikolica za spavanje može biti interesantnija nego sama destinacija.

Ipak, najčešće postavljeno pitanje: Koju korist dijete ima od putovanja? Protupitanje: Zbog čega putujete? Za fotografije i razglednice na koje možete pisati, poput domaćina, zbog hrane i pića? Djeci ove stvari nisu potrebne. Oni se oslanjaju na svoja čula. Usput ćete otkriti koliko su besmislena neka pravila svakodnevnice, koliko su neke stvari jednostavne kada se ne držite nekih grčevitih pravila odgoja i koliko su zapravo životne sitnice lijepe. Mi, putnici, to poznajemo, od Pura Vida na Costa Rici ili italijanska Dolce Vita.
A ako sve to zaboravimo: Pored kofera i stvari, djeca će nas rado podsjetiti na to.

Putovati s djetetom

Cilj putovanja možete zajednički odabrati sa djecom koja su starija od tri godine, na primjer provjeriti na internetu za čime postoji najveći interes. Posebno kada je u pitanju stres tokom putovanja, svaka porodica ima vlastite granice. Stoga svoje putovanje organizujte na način koji će olakšati isto svima.

Vrijeme je ključ uspješne organizacije dječijeg putovanja. Planirajte putovanje kako biste to uradili sami za sebe, potom prepolovite planirani program (ili udvostručite vrijeme, ako postoji mogućnost).

Put je za djecu dio samog putovanja. Stoga je četiri sata igre u vozu interesantnije nego tri sata vožnje autom. Osmislite program (knjige, igre), posebno ako letite! Savjet: Putovanje u prikolici.

Bez stresa – Na putovanju se svakodnevni ritam mijenja, od stolice pa do vremena za počinak. Roditelji trebaju biti fleksibilni, čak i kada su u pitanju ruta i program.

Saputnici – Prijatnije je putovati sa još jednom odraslom osobom, jer ćete si olakšati check in ili posjetu muzeju. Stoga putujte s prijateljima ili rodbinom.

Prema gore
OKViše informacija