Active Beauty
Recept za kekse s đumbirom

Susret đumbira i čokolade.

Recept za kekse s đumbirom

Đumbir jača imunitet, zagrijava organizam, a obrađen u keksu posebno je dobrog ukusa. Za pripremu ovih keksića više razloga ne treba.

Priprema: 45 min

Sastojci za 40 keksića:

  • dmBio brašno od pira, 250 g
  • dmBio kuhinjski šećer, 80 g
  • dmBio kaša od jabuke, 50 g
  • dmBio kandirane kocke đumbira, 50 g
  • dmBio tamna čokolada 70 % kakaa, 50 g
  • dmBio bijela čokolada s makom, 50 g
  • 1 bio limun
  • 1 čajna kašika mljevenog đumbira
  • ¾ čajne kašike soli

Priprema za 4 porcije:

1. Zagrijati rernu na 180 stepeni. Istopiti kokosovo ulje, grubo nasjeckati kocke đumbira i čokoladu – odvojiti. Naribati koru jednog limuna.
2. U jednoj zdjeli pomiješati brašno od pira, šećer, naribanu koru limuna, so, đumbirov prah, kokosovo ulje, kašu od jabuke i kandirani đumbir.
3. Na tepsiju staviti papir za pečenje. Formirati kuglice veličine čajne kašike, poredati u tepsiji i pritisnuti ih tako da postanu ravne. Peći 8-10 minuta dok rubovi blago ne potamne. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se ohlade.
4. Odvojeno rastopiti čokolade. Pomoću viljuške preko keksa povući vertikalne linije tamne čokolade, potom horizontalne linije bijele čokolade. Ostaviti da se ohladi i da se stvrdne.