Menu

Recept za focacciu

Okusi juga: Antipasti na najbolji način.

Home » Užitak » Recept za focacciu - 05.2017

Focaccia je puno više od bijeloga hljeba – dobiva nas svojim okusom za koji zahvaljuje začinskome bilju i maslinama koje ispunjavaju tipične rupe u tijestu.

Sastojci za jedan mali hljeb
focaccia

  • 250 ml vode
  • 125 ml punomasnog mlijeka
  • 20 g svježeg kvasca
  • 600 g pšeničnog brašna
  • 50 ml maslinova ulja
  • 10 g morske soli
  • 15 g šećer

Sastojci za ulje sa začinima

  • 1 čajna kašika svježeg ružmarina
  • 1 list kadulje
  • 3 grančice timijana
  • 2 jušne kašike maslinova ulja
  • 25 kom. otkoštičenih crnih maslina(80 g)

Priprema

  1. U zdjelicu dodati vodu, mlijeko i kvasac pa pomiješati pjenjačom. Dodati brašno, maslinovo ulje, sol i šećer. Izraditi tijesto i mijesiti 10 minuta. Dodatno začiniti šećerom i solju pa ostaviti 30 minuta da nadolazi na sobnoj temperaturi.
  2. Tijesto izvaljati valjkom na limu obloženom papirom za pečenje. Prekriti krpom za posuđe i pustiti da nadolazi 45 minuta.
  3. Pećnicu prethodno zagrijati na 200°. Sitno nasijecite začinsko bilje i pomiješajte s maslinovim uljem. Odstranite košpica i prepolovite masline.
  4. Otkrijte tijesto i prstima utisnite tipične rupice. Polijte uljem sa začinskim travama pa rupe ispunite maslinama. Pecite focacciu 20 do 30 minuta. Trebala bi izvana poprimiti blagu smeđu boju, a iznutra biti prhka. Focacciu servirajte dok je topla.

Savjet Julijana Kutosa: U Italiji se focaccia najradije jede sama, s maslinovim uljem ili s predljelom poput pršuta ili kiselih krastavaca.

Podijeli
Prema gore
Koristimo kolačiće radi optimalnog prikaza webstranice. U postavkama svog browsera možete deaktivirati korištenje kolačića.OK