Okusi juga: Antipasti na najbolji način.
Recept za focacciu
Focaccia je puno više od bijeloga hljeba – dobiva nas svojim okusom za koji zahvaljuje začinskome bilju i maslinama koje ispunjavaju tipične rupe u tijestu.
Sastojci za jedan mali hljeb
- 250 ml vode
- 125 ml punomasnog mlijeka
- 20 g svježeg kvasca
- 600 g pšeničnog brašna
- 50 ml maslinova ulja
- 10 g morske soli
- 15 g šećer
Sastojci za ulje sa začinima
- 1 čajna kašika svježeg ružmarina
- 1 list kadulje
- 3 grančice timijana
- 2 jušne kašike maslinova ulja
- 25 kom. otkoštičenih crnih maslina(80 g)
Priprema
- U zdjelicu dodati vodu, mlijeko i kvasac pa pomiješati pjenjačom. Dodati brašno, maslinovo ulje, sol i šećer. Izraditi tijesto i mijesiti 10 minuta. Dodatno začiniti šećerom i solju pa ostaviti 30 minuta da nadolazi na sobnoj temperaturi.
- Tijesto izvaljati valjkom na limu obloženom papirom za pečenje. Prekriti krpom za posuđe i pustiti da nadolazi 45 minuta.
- Pećnicu prethodno zagrijati na 200°. Sitno nasijecite začinsko bilje i pomiješajte s maslinovim uljem. Odstranite košpica i prepolovite masline.
- Otkrijte tijesto i prstima utisnite tipične rupice. Polijte uljem sa začinskim travama pa rupe ispunite maslinama. Pecite focacciu 20 do 30 minuta. Trebala bi izvana poprimiti blagu smeđu boju, a iznutra biti prhka. Focacciu servirajte dok je topla.
Savjet Julijana Kutosa: U Italiji se focaccia najradije jede sama, s maslinovim uljem ili s predljelom poput pršuta ili kiselih krastavaca.