Menu

Recept: Pizza od palente s povrćem

Brzo i ukusno.

Home » Užitak » Recept: Pizza od palente s povrćem - 09.2017

Ukusna pizza od palente.

Vrijeme pripreme: 70 minuta

Sastojci za 4 pizze:

  • 1400 ml juhe od povrća
  • 400 g kukuruzne krupice
  • 400 g koncentrata od rajčice
  • 4 jušne žlice maslinova ulja
  • 1 jušna žlica sirupa od javora
  • 200 g tikvca
  • 200 g paprike
  • 4 mozzarelle (po 125 g)
  • 100 g rikole
  • 2 jušne žlice kapare
  • 1 1/3 čajne žlice soli
  • 4 TL čajne žlice sušenog origana
  • svježe mljeveni crni biber

Priprema:

1.Rernu prethodno zagrijati na 180° stepeni s uključenim kruženjem zraka i gornjim zagrijavanjem. Narezati tikvicu i mozzarellu na kriške, a papriku na tanke trakice. Zakuhati povrtnu supu pa smanjiti temperaturu, dodati palentu, te promiješati drvenom kašikom. Miješajući pustiti da se kuha još 2 minute. Ukloniti sa šporeta i pustiti da odstoji 10 minuta.
2.Prekriti papirom za pečenje dva lima pa nauljiti s malo maslinovog ulja. Palentu podijeliti na 4 porcije i poredati po limu praveći male razmake. Velikom kašikom oblikovati male pizze, a alternativno palentu možete prekriti dodatnim papirom za pečenje pa rukom oblikovati male pizze.
3. Palentu peći 15-20 minuta na srednjem nivou u rerni dok ne postane hrskava i čvrsta. (Ako istovremeno u rernu stavite oba lima, proces pečenja može trajati i duže.) Zatim izvadite pizze iz rerne pa namjestite na gornje i donje zagrijavanje.
4. Koncentrat paradajza pomiješajte s maslinovim uljem, sirupom od javora i soli pa smjesu ravnomjerno razmažite po palenti. Pospite origanom i dodajte tikvice, papriku i kapare. Prekrijte mozzarellom i pecite 20 minuta. (i ovaj put će trajati nešto duže, ako sve stavite odjednom u rernu).
5. Ukrasiti rukolom i začiniti biberom.

O palenti:

Palenta je sitno mljevena kukuruzna krupica. Obiluje proteinima i izvor je vitamina poput magnezijuma i kalijuma. Nekada je važila za tipičnu hranu talijanske vojske i morala se dugo pripremati, a danas je dostupna u polugotovoj varijanti.

Savjet:

Palenta se klasično poslužuje kao prilog, a priprema se slično kao i riža, samo uz znatno veću količinu vode. Dobra je alternativa pšeničnoj i krupici od spelte te je prikladna za pripremu filova.

Prema gore
OKViše informacija