Active Beauty
Srnetina s jabukom, tikvom i ječmom

Samo najbolje za goste.

Srnetina s jabukom, tikvom i ječmom

Veliki trud, veliki učinak? Ponekad kuhanje može i duže trajati. Tim više ćemo uživati u jelu.

Sastojci za 4 osobe:

Za karamelizovane jabuke

  • 4 male jabuke crvene kore
  • 2 supene kašike limunovog soka
  • 2 supene kašike šećera
  • 1/2 supene kašike majčine dušice
  • 1 supena kašika putera

Za slatko-kiseli sos

  • 2 supene kašike listova zove
  • 2 supene kašike praha za sos za pečenje
  • 1 supena kašika balzamika
  • 200 ml vode
  • 100 ml kajmaka (pavlake)
  • So, mljeveni biber

Za srneću šniclu

  • 8–12 srnećih šnicli (po 50 g)
  • 1 čajna kašika soli, mljevenog bibera
  • 1 supena kašika putera za pečenje ili topljenog masla

Za tikvu i ječam

  • 1 čehno bijelog luka
  • 1 crveni luk
  • 400 g tikve (npr. puter tikva)
  • 1 supene kašike putera
  • 250 g ječma
  • 1 čajna kašika mljevenog zrna korijandera
  • 3 grančice majčine dušice
  • 200 ml bijelog vina
  • 700 ml supe od povrća
  • 100 g naribanog sira (npr. grijer)
  • So, mljeveni biber

Priprema:

1. Za karamelizovano voće isjeći jabuke na 12 kriški. Pomiješati sa limunovim sokom, šećerom i listovima majčine dušice. U širokoj tavi istopiti puter. U istoj karamelizovati jabuke – oko 4 minute.
2. Za sos sve sastojke pomiješati u jednoj šerpi. Prokuhati i pustiti da kuha oko 2 minute. Jabuke i sos ostaviti sa strane.
3. Za tikvu i ječam prešati bijeli luk, a crveni luk sitno nasjeckati. Tikvu oguliti, odstraniti košpice i narezati na kockice. Puter zagrijati u šerpi. Dodati bijeli i crveni luk, ječam i korijander te dinstati. Dodati grančice majčine dušice. Dosuti vino i supu, prokuhati i ostaviti da kuha pri srednjoj temperaturi 30 minuta. Potom dodati kockice tikve i ostaviti da kuha 15 minuta, dok mješavina ne postane kremasta.
Dodati sir, so i biber.
4. Srneće šnicle posoliti i pobiberiti. U tavi zagrijati puter za pečenje i peći šnicle na obje strane u trajanju od po 2 minute. Unutrašnjost šnicle treba ostati crvena.
5. Zagrijati sos i jabuke. Na tanjiru pripremiti šniclu i mješavinu ječma i tikve, garnirati kriškama jabuke i eventualno grančicama majčine dušice.

Spisak za kupovinu
dmBio kuhinjski šećer, 1 kg
dmBio limunov sok, 200 ml
Herbaria raj na zemlji mješavina začina za pečenje, 100 g
dmBio sirće condimento bianco , 500 ml
dmBio topljeno maslo, 180 g
dmBio supa od povrća, 290 g