Active Beauty
Svinjski file na roštilju punjen kajsijama u košuljici od slanine

Slatko iznenađenje

Svinjski file na roštilju punjen kajsijama u košuljici od slanine

Svinjski kotlet u kombinaciji sa marelicom nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Vrijeme pripreme: 15 min + 45 min potrebnih za pečenje roštilja

Sastojci za 4 osobe:

  • 600 g svinjskog filea
  • mljeveni sol i biber
  • 75 g sušenih, otkoštičenih kajsija
  • 4 grančice timijana
  • 1 supena kašika voćnih namaza od kajsija
  • 4 čajne kašike namaza od leće i đumbir
  • oko 200 g tankih listova slanine
  • 2 supene kašike ekstra djevičankog maslinovog ulja

Priprema:

  1. zagrijati roštilj na 180 °C. Oprati meso u hladnoj vodi te osušiti kuhinjskim ubrusom. Odstraniti masnoću i žile. File prorežite po dužini na dva mjesta pa presavijte, a zatim prorežite nožem na još dva ili tri mjesta. Pazite da skroz ne odrežete komade. Začinite solju i biberom, sa unutrašnje i spoljašnje strane.
  2. sitno narežite kajsije. Operite timijan i prosušite. Sastružite listiće timijana pa pomiješajte sa kajsijama i voćnim namazom. Unutrašnju stranu prerezanog svinjskog filea namažite namazom od leće i đumbira, a zatim preko sloja namaza poredajte punjenje od kajsija.
  3. filet zatim zamotati u listove slanine u čvrste rolice te blago pritisnuti.
  4. mesne rolice premazati maslinovim uljem pa staviti na direktnu vatru i peći 8 minuta, a zatim pomaknuti sa strane te poklopljeno peći još oko 35 minuta, pazeći pritom svo vrijeme da ne zagori. Pečenje prije rezanja ostaviti da odstoji nekoliko minuta.