Menu

Svinjski file na roštilju punjen kajsijama u košuljici od slanine

Slatko iznenađenje

Home » Užitak » Svinjski file na roštilju punjen kajsijama u košuljici od slanine - 06.2017

Svinjski kotlet u kombinaciji sa marelicom nikoga neće ostaviti ravnodušnim.

Vrijeme pripreme: 15 min + 45 min potrebnih za pečenje roštilja

Sastojci za 4 osobe:

  • 600 g svinjskog filea
  • mljeveni sol i biber
  • 75 g sušenih, otkoštičenih kajsija
  • 4 grančice timijana
  • 1 supena kašika voćnih namaza od kajsija
  • 4 čajne kašike namaza od leće i đumbir
  • oko 200 g  tankih listova slanine
  • 2 supene kašike ekstra djevičankog maslinovog ulja

Priprema:

  1. zagrijati roštilj na 180 °C. Oprati meso u hladnoj vodi te osušiti kuhinjskim ubrusom. Odstraniti masnoću i žile. File prorežite po dužini na dva mjesta pa presavijte, a zatim prorežite nožem na još dva ili tri mjesta. Pazite da skroz ne odrežete komade. Začinite solju i biberom, sa unutrašnje i spoljašnje strane.
  2. sitno narežite kajsije. Operite timijan i prosušite. Sastružite listiće timijana pa pomiješajte sa kajsijama i voćnim namazom. Unutrašnju stranu prerezanog svinjskog filea namažite namazom od leće i đumbira, a zatim preko sloja namaza poredajte punjenje od kajsija.
  3. filet zatim zamotati u listove slanine u čvrste rolice te blago pritisnuti.
  4. mesne rolice premazati maslinovim uljem pa staviti na direktnu vatru i peći 8 minuta, a zatim pomaknuti sa strane te poklopljeno peći još oko 35 minuta, pazeći pritom svo vrijeme da ne zagori. Pečenje prije rezanja ostaviti da odstoji nekoliko minuta.
Prema gore
Koristimo kolačiće radi optimalnog prikaza webstranice. U postavkama svog browsera možete deaktivirati korištenje kolačića.OK