Kinoja je sastojak koji se u kuhinji može primijeniti na više načina.
Muffini od kinoje i jaja sa paradajzom i špinatom
Iako se još naziva i žitaricom starih Inka, kinoja zapravo nije žitarica. Osvojila nas je visokim udjelom bjelančevina i minerala, a savršeno se slaže s povrćem.
Sastojci za 12 komada:
- 3 velike kašike sjemenki chia
- 50 g kinoje
- 100 g sušenog paradajza
- 3 jajeta
- 6 bjelanaca
- 60 g feta sira
- 1 šaka špinata
- malo svježeg bijelog luka
- ½ ½ čajne kašike bibera
- ½ ½ čajne kašike soli
Priprema:
1. Prvo kinoju treba prosijati u situ, a zatim dobro isprati u hladnoj vodi. Ispiranje je važno da bi se odstranile gorke tvari sadržane u ljusci. Kinoju zatim dodajte u posudu koja sadrži za 2 ½ puta veću količinu vode, dodajte malo soli i prokuhajte. Pustite da tako kuha 15 minuta na srednjoj temperaturi, a zatim uklonite sa štednjaka i ohladite.
2. Pećnicu zagrijte na 160 °C uz strujanje zraka. Namastite kalup ili čašice za muffine. Nasjeckajte bijeli luk i sušeni paradajz
3. U veliku posudu dodajte jaja i bjelancad i dobro izmiješajte električnom miješalicom. Zatim miješajući, dodajte sjemenke chia i lana, feta sir, bijeli luk, sol i biber. U dobivenu smjesu dodajte komade paradajza, kuhanu kinoju i špinat.
4. Mješavinu je sada najbolje uliti u kalupe tako da ¾ posudica budu pune kako se smjesa ne bi prelila preko ruba tokom pečenja. Peći 20 minuta, a zatim pustiti 10 minuta da se ohladi. Ukusne muffine možete pripremati kao međuobrok ili kao obilniji doručak.
Preporuka: muffini se mogu i zamrznuti i, prema potrebi, ponovo zagrijati u mikrovalnoj pećnici.