Menu

Recepti iz vatre

U Južnoj Americi „Asado“ predstavlja oblike roštiljanja.

Home » Užitak » Prehrana » Recepti iz vatre - 06.2019

U Južnoj Americi „Asado“ predstavlja oblik roštiljanja – za magiju koju čine igra žara, mesa, soli i vremena.

Roštiljanje nije samo roštiljanje. To ne važi samo za one koji roštiljaju iz hobija, već i za prave „Asado“ profesionalce. Pod pojmom „Asado“ u Južnoj Americi podrazumijeva se svaki oblik roštiljanja na drvima i uglju, pri čemu je društveni aspekt posebno važan: Jede se na zajedničkoj gozbi u velikom krugu za vikend.
Njegova zemlja porijekla je Argentina u kojoj su to praktikovali Gauchosi, stočari. Meso se krstasto fiksiralo na ražanj i peklo na vatri.
Kako pokazuju recepti iz knjige „Asado“ (izdanje Brandstätter), u međuvremenu je priprema postala raznovrsnija – peći se može na drvima ali i u rupi u zemlji, na ražnju ili u peći. Uz to se najčešće servira chimichurri, sos koji se dodaje mesu ili služi kao marinada.

Dimljene škampe u metalnoj posudi za keks

Način roštiljanja

otvoreni plamen

 

Sastojci za 4 osobe

12 škampi

2 supene kašike maslinovog ulja

biber

12 cherry paradajza

4 grančica ružmarina

rukola za serviranje

 

 

 

Za slanu vodu:

1 l ledeno hladne vode

80 g soli

20 g šećera u prahu

Priprema:

1. Na podnožju metalne posude za keks (20 x 10 cm) izbušiti 8 mm velike rupe. Dodatno izbušiti 2 na poklopcu – lijevo i desno.
2. Pomiješati sve sastojke za vodu.
3. Škampe staviti u slanu vodu i ostaviti da stoji 15 minuta. Izvaditi, pustiti da se okapaju, marinirati maslinovim uljem i biberom.
4. Paradajz, škampe i ružmarin staviti u posudu za keks, zatvoriti poklopac. Poredati 4 cigle u kocku, u sredinu staviti ugalj. U žar dodati šaku triješća. Posudu za keks staviti preko vatre na cigle, dim treba proći kroz rupe.
5. Škampe dinstati 20-25 minuta. Izvaditi i servirati uz rukolu i paradajz.

Odrezak na lopati sa chimichurri sosom sa lješnjakom

Način roštiljanja:

otvoreni žar, lopata

 

Sastojci za 4 osobe:

4 entrecote odreska po 500 g

gruba morska so

2 supene kašike smeđeg šećera

malo ulja na krpi

nekoliko grančica ružmarina

 

 

 

Za chimichurri:

2 supene kašike prženih lješnjaka

10 supenih kašika maslinovog ulja

2 supene kašike bijelog balzamico sirćeta

1 čajna kašika morske soli

4 čehna bijelog luka

biber

100 g nasjeckanog peršuna

100 g nasjeckanog bosiljka

Priprema:

1. Sitno nasjeckati lješnjake, bijeli luk, peršun i bosiljak. Sve sastojke za chimichurrii kratko izmiksati, ali ne u pire.
2. Neobloženu lopatu staviti na 10 minuta u užareni ugalj. U međuvremenu odrezak začiniti morskom soli i smeđim šećerom. Izvaditi lopatu iz uglja i prebrisati nauljenom krpom.
3. Lopatu staviti u ugalj i na nju staviti odreske. Peći 5-6 minuta svaku stranu. Potom lopatu pomjeriti na stranu.
4. Odrezak posuti ružmarinom, pri umjerenoj temperaturi peći na željenoj temperaturi između 50-56 stepeni.

 

Torta od vrganja

Način roštiljanja:

Dutch Oven (prečnika oko 30 cm)

 

Sastojci za 4-6 osoba:

2 glavice crvenog luka

10 čehna bijelog luka

500 g vrganja

2 supene kašike masla

so

biber

muškatni oraščić

4 jaja

200 g maskarponea

100 g naribanog parmezana

100 g bosiljka

Priprema:

1. Luk nasjeckati u kriške, bijeli luk na listiće. Gljive očistiti, oprati i nasjeckati na kriške.
2. U tavi od lijevanog željeza kratko prepržiti luk i bijeli luk s maslom, dodati vrganj, kratko pržiti. Dodati so, biber i muškatne oraščiće te ostaviti po strani.
3. Jaje pomiješati sa maskarponeom i parmezanom. Grubo nasjeckati bosiljak i sve pomiješati sa mješavinom vrganja, luka i bijelog luka.
4. Na dno Dutch Ovena staviti papir za pečenje, na istu izliti masu. Staviti poklopac. Staviti na užarene ugljene brikete (maksimalno 7 na dnu i dodatnih 20 na poklopcu). Poklopljeno peći 45 minuta.
5. Tortu lagano staviti na kamenu ploču, skinuti papir za pečenje. Nasjeći na velike komade i servirati.

 

Najpoželjniji načini roštiljanja nad otvorenim plamenom:

Vatrena plata: Zahvaljujući željeznoj površini stvara se posebno hrskava kora i znatna aroma prženja. Materijal je zadužen za ravnomjernu temperaturu, s obzirom da dobro provodi toplotu. Savršeno za odreske i kotlete (kratko pečeni) ili slatko tijesto i jela sa jajima.

Roštilj na ražnju: Za isto se može koristiti roštilj na ugalj ili okrugli, a može se prirediti i logorska vatra. Savršeno za kobasice ili stomačni dio govedine, s tim da se meso treba prethodno marinirati.

Dutch Oven: Šerpa se jednako grije i s gornje i s donje strane, pri čemu ono što se peče ostaje sočno. Savršeno za lonce, nabujke i dinstano meso.

Roštiljanje s pepelom: Vruć pepeo izgorjele vatre (odstraniti velike komade uglja!) uzima se zajedno sa žarom kao baza, ono što se peče se na to stavlja i pokriva. Savršeno za povrće s korom, poput tikve, krompira, luka.

 

Ono što je potrebno za svaki roštilj:

  1. dozvola za javno paljenje vatre
  2. dovoljno namirnica
  3. so: Preporučuje se da se so bira jednako pažljivo kao i same namirnice za roštilj odnosno da se prilagodi namirnicama. U zavisnosti od veličine i vrste so je zadužena za potrebni crunch
  4. marinada, sosovi, začinsko bilje i začini
  5. alat za roštilj, kako bi se na primjer fino mogao rasporediti žar
  6. daska za rezanje mesa i nož
  7. štipaljka za roštilj
  8. roštilj, tava ili ražanj
  9. upaljač, drvo
  10. sredstvo za gašenje vatre, za svaki slučaj (na primjer pijesak)
  11. vreća za smeće
Prema gore
OKViše informacija