Menu

Šareni slatki krompirići

Šarenilo na Vašem stolu.

Home » Ljepota » Šareni slatki krompirići - 12.2016

Ovi šareni krompiri puni su vitamina.

genuss-essen-29-ab_2016-10
  • sol
  • 3 slatka krompira
  • 1 crvena i 1 žuta paprika
  • nekoliko listova crvenog kupusa
  • 1 avokado
  • 1 čili papričica
  • ½ svežnja korijandera
  • 240 g crnog graha iz limenke
  • 50 g kukuruza iz limeneke
  • 300 g kiselog vrhnja
  • biber
  • sok od pola limete
  • 2 supene kašike crnog susama

Priprema

1. blago zasoliti vodu pa prokuhati. Prepoloviti slatki krompir i kuhati oko 20 minuta. Prethodno zagrijati pećnicu na 180 °C pomoću funkcije prisilnog kruženja zraka (200 °C donje/gornje zagrijavanje).
2. izvaditi krompir iz vode te peći u pećnici na srednjoj rešetki 10 minuta.
3. za to vrijeme prepoloviti žutu i crvenu papriku, odstraniti košpice i izrezati na kockice debljine 0,5 cm. Očistiti crveni kupus i narezati ga na sitne trakice. Prepoloviti avokado, očistiti od sjemenki i izrezati srčiku na 0,5 cm velike komade. Narezati čili papričicu na tanke kolutiće. Sitno nasjeći listiće korijandera. Ocijediti grah i kukuruz.
4. prilagoditi pećnicu na zagrijavanje na 250 °C pa grilati oko 10 minuta, kontrolišući pritom svako malo da ništa ne zagori. Pustiti da se malo ohladi pa izrezati na dvije trećine.
5. krompir puniti kiselim vrhnjem i poslužiti sa crnim grahom, kukuruzom, komadima avokada, paprike i crvenim kupusom. Zasoliti i pobiberiti, pokapati sokom od limete i poslužiti sa                 sjeckanim korijanderom i crnim susamom.

 

 

Slatki krompir ne sadrži gluten i veganski je proizvod, te se smatra pravom vitaminskom bombom.

Prema gore
Koristimo kolačiće radi optimalnog prikaza webstranice. U postavkama svog browsera možete deaktivirati korištenje kolačića.OK