Menu

Savjet stručnjaka: Intimna higijena

Ginekolog univ. prof. dr. Armin Witt

Home » Život » Savjet stručnjaka: Intimna higijena - 06.2017

Ginekolog univ. prof. dr. Armin Witt piše o higijeni intimnog područja

Na šta posebno treba pripaziti u intimnoj njezi?

Posebno treba pripaziti na prekomjernu higijenu intimnog područja. Dovoljno je nježno pranje spoljašnjeg dijela intimnog područja toplom vodom i blagom, pH-neutralnom pjenom za pranje. Moja preporuka je da prestanete koristiti sapun i parfimiranu kozmetiku. Kod sušenja je najbolje koristiti vlastiti peškir za intimno područje koji bi trebalo mijenjati svaka dva do tri dana. Standardne rukavice za pranje su plodno tlo za razmnožavanje klica pa zato nisu prikladne za intimnu njegu, zato je bolje uzeti posebne jednokratne rukavice za pranje. Također, bih savjetovao i nošenje donjeg veša od prirodnih materijala poput pamuka jer je riječ o higijenskom rješenju, a i takva vrsta veša se može prati pri temperaturi od 60 °C.

Zašto je žensko intimno područje toliko osjetljivo?

U optimalnim uslovima vagina je kisela i pH-vrijednost iznosi između 3,8 i 4,5. Brojni uticaji kao što su: uzimanje antibiotika, hormonalne promjene, mehaničke iritacije ili prekomjerna intimna higijena mogu uzrokovati promjene kiselosti. Nedostatak bakterija koje proizvode mliječnu kiselinu utiče na povećanje pH-vrijednosti preko 4,5. Tako se stvara plodno tlo za razmnožavanje gljivica ili štetnih bakterija pa dolazi do bakterijskih i gljivičnih infekcija. Ako se infekcije tretiraju antibioticima ili antimikoticima (lijekovi protiv gljivičnih oboljenja), dolazi do dodatne redukcije važnih bakterija koje proizvode mliječnu kiselinu.

Koji su simptomi vaginalne infekcije?

Malo manje od 90 posto žena je patilo barem jednom u svom životu od vaginalne infekcije. Najčešći uzročnik je bakterijska neravnoteža u vagini. Tipični simptomi su iscjedak i peckanje. Česta je i gljivično-vaginalna infekcija koju većinom uzrokuje soj Candida albicans, a manifestuje se svrbežom, peckanjem pri mokrenju i bijelim iscjetkom. U ovom slučaju važno je postaviti brzu i preciznu dijagnozu. Nažalost, specijalisti ne provode uvijek sve potrebne pretrage (mikroskopske pretrage, vaginalnu kulturu).

 

Prema gore
OKViše informacija