Menu

Savjet stručnjaka: upala mjehura

5 pitanja. I 5 odgovora od urologinje dr. Dara Lazar.

Home » Ljepota » Savjet stručnjaka: upala mjehura - 02.2017

Urologinja dr. Dara Lazar piše o upali mjehura.

Koji su najčešći uzroci upale mjehura?

Iza upale mjehura najčešće se krije više uzročnika, od stresa do kojeg dolazi u partnerskim odnosima preko nedovoljno sna pa sve do vrste zaštite koju žene koriste, te menopauze. Većina infekcija mokraćnih puteva kod žena ima veze sa samom anatomijom. Budući da je mokraćna cijev duga samo nekoliko centimetara, bakterije lako dospijevaju u mokraćni mjehur. Najčešći uzročnici infekcija su bakterije Escherichia coli. Pri prvim naznakama infekcije trebali bi sebi priuštiti mir i toplinu te velike količine čaja koji podstiče lučenje mokraće kao što je čaj zlatošipka, preslice ili listova breze.

Može li prehlada izazvati infekciju mokraćnih puteva?

Da, to je moguće, naročito kod žena koje lako obolijevaju od upale mjehura zbog čega bi, naročito u vrijeme hladnijih godišnjih doba, trebale da paze na toplu odjeću, hranu i napitke. To znači da za doručak ne bi smjele da piju hladan sok od narandže, nego bi trebale da jedu toplu kašu od žitarica sa čajem.  Odbrambene snage mokraćnih puteva potstiču i tople juhe, začini poput đumbira koji zagrijavaju, te zeleni čaj, dok bi se hladna voda trebala izbjegavati. O drugim mogućnostima prevencije, kao što je akupunktura uha ili puštanje krvi, koje se primjenjuju u tradicionalnoj kineskoj medicini, treba da razgovarate sa svojim ljekarom.

Kakve terapijske metode postoje?

Terapiju liječenja infekcija mokraćnih kanala treba da sprovodi stručnjak, primjenjujući individualan pristup kod svakog oboljelog. Ako je neophodno uzimati antibiotik, onda treba precizno slijediti upute ljekara i liječenje se ne smije ranije prekinuti jer bi u protivnom bakterije mogle postati rezistentne na antibiotik. Samo ljekar može odlučiti koji je lijek prikladan za koju bolest. Dodatno preporučujem da poslije terapije barem nekoliko mjeseci uzimate probiotike koji pomažu u obnovi crijevne i vaginalne flore.

Na šta bi žene još morale paziti da bi izbjegle upalu mjehura?

Naročito je važna zdrava „klima“ u rodnici jer različiti faktori mogu uticati na njenu pH-vrijednost. U idealnim uslovimama, kiselost rodnice održavaju mliječne bakterije što onemogućuje nakupljanje uzročnika bolesti. Svom bi urologu morali reći i o uticajima zaštite koju koristite protiv neželjene trudnoće: spermicidni sastojci u prezervativima, spirala ili dijafragma mogu jednako narušiti vaginalnu floru kao i pilule protiv začeća. Pri spolnom odnosu bakterije automatski dospijevaju u mjehur što kod osjetljivih žena može prouzrokovati upale. Zato bi nakon spolnog odnosa trebalo isprazniti mjehur i popiti tekućinu ako ste u mogućnosti.

Mora li se uvijek i odmah prepisati antibiotik?

Kod lakših slučajeva dovoljno je priuštiti sebi mir i toplinu baš kao i (tople) napitke poput zelenog čaja ili čaja zlatošipke, ali to moramo primjenjivati što je prije moguće, odnosno pri prvim naznakama bolesti. Ako u tome ne uspijete, u dogovoru sa iskusnim urologom potrebno je da razmotrite druge mogućnosti liječenja. Vaš ljekar će odlučiti da li možete probati terapiju bez antibiotika, kao što su na primjer protuupalni lijekovi.

Prema gore
OKViše informacija