Menu

Kako uspješno sprovoditi promjene?

Ovaj put za ozbiljno!

Home » Nadahnuće » Psiha » Kako uspješno sprovoditi promjene? - 12.2017

Naravno da nas ljuti kada ne možemo primijeniti pozitivne novogodišnje odluke ali ipak moramo biti blagi prema samima sebi jer nije jednostavno mijenjati svoje navike. Duboko su u nama ukorijenjeni obrasci prema kojima smo godinama postupali na određeni način. Uprkos tome, uvijek postoji nada. Uz nekoliko trikova i vi ćete ove godine uspješno primijeniti svoje dobre novogodišnje odluke.

Svake godine iznova sastavljamo popis novogodišnjih odluka: nikada više neću pušiti; napokon ću se više baviti sportom; manje ću da trošim. I samo šest sedmica kasnije evo nas u pripitom stanju kako nazivamo bivše partnere ili džogiramo do prve prodavnice da bismo kupili čips. Najkasnije nakon drugog takvog stanja opijenosti potpisat ćemo vlastitu kapitulaciju i, naživcirani, kritičaru u sebi priznati da je bio u pravu kada je govorio da nikada nećemo uspjeti u svojoj namjeri.

Normalno je što smo ljuti kada ne možemo da sprovodimo pozitivne novogodišnje odluke. Ali moramo biti blagi prema sebi jer nije jednostavno mijenjati navike. Duboko su u nama ukorijenjeni obrasci prema kojima smo godinama postupali na određeni način. Sve što radimo, utiče na stvaranje neuronalnih veza u mozgu. Što češće ponavljamo neku radnju, to će jača biti takva jedna veza. To znači da se u našoj glavi stvara svojevrsna „autocesta” koju prati naš autopilot. Upravo zato ćemo u stresnim situacijama posegnuti za cigaretom.

Naš autopilot ima samo dobre namjere

Nije evolucija pogriješila, učinivši nas ljude robovima navika. Rutinske radnje koje obavljamo u svakodnevnom životu, pružaju nam oslonac i orijentaciju. Između 30 i 50 posto radnji koje svakodnevno obavimo, mogu se svesti na rutinske postupke. Bez rutine bi brzo bili preopterećeni, postavljali bi sebi pitanja, kao na primjer, kako se brzo vozi automobil, u kojem smjeru se ide prema mojoj kancelariji, čemu služi mala četka koja stoji u kupaonici, pored umivaonika.
Naš autopilot pomaže nam tokom dana i tako štedi energiju koju bi inače potrošio naš mozak. Pristupimo li mu na lukav način, pomoći će nam da usavršimo pozitivne navike.

Koliko je vremena potrebno da se neuronalna staza pretvori u brzu cestu s više traka? Odgovor na to pitanje nije sasvim jasan. Neki pričaju o 21 danu, neki o osam sedmica. Prema istraživanju sprovedenom na Sveučilištu u Londonu, potrebno je u prosjeku 66 dana da se neko ponašanje pretvori u naviku. Navedeni period jako zavisi od toga koliko je određeni obrazac „uhodan”.

Činjenica je da će nam biti lakše što ustrajnije radimo na tome. Radnje koje obavljamo, olakšava rutina. Ako želimo redovno trčati ili meditirati, onda bismo to trebali raditi uvijek u isto vrijeme (na primjer, svaki drugi dan, neposredno nakon buđenja). Čak bismo možda mogli razviti kakav ritual (navečer ostaviti tenisice za trčanje pored kreveta; meditirati uvijek na istom mjestu…). Tako nas novi obrazac ponašanja pretvara u trkače i pošteđuje nas nebrojenih rasprava sa samima sobom oko toga zašto bi bilo bolje trčanje odgoditi za kasnije, za sutra, za sljedeću godinu…
Ali zašto to često ne funkcioniše? „Stičem utisak da tipične novogodišnje odluke nisu plod naših unutrašnjih želja,” ističe Kerstin Wiesauer, lična trenerica koja pruža podršku ženama u realizovanju svojih snova.

„Često se odlučujemo za one stvari koje ‘treba’ da napravimo, kao što je na primjer smanjenje ili potpuni prestanak pušenja. Ali pritom nismo vođeni strašću i vrlo brzo nam ponestane potrebna motivacija.” Svojim klijenticama rado preporučuje da u sebi razviju viziju dana kada će njihovi snovi biti ostvareni. „Tu vrlo brzo primijetim da li sama novogodišnja odluka igra ikakvu ulogu u tom danu ili je samo bilo riječ o impulsu koji je došao izvana,” ističe stručnjakinja.

Bez motivacije ne ide

Ako u sebi razvijete snažnu viziju, onda ćete pronaći i motivaciju da biste viziju i ostvarili. „Preporučuje se da svaki dan odvojite nekoliko minuta da biste se uživjeli u zadanu viziju, i to svim svojim čulima,” ističe Kerstin Wiesauer. „Šta vidim, čujem, osjetim, jednom kada sam došla do svog cilja? Kada izgradimo emotivnu poveznicu i nešto poželimo srcem, a ne samo glavom, puno će snažnija biti i privlačna sila.” Na kraju si možemo postaviti pitanje, šta danas možemo konkretno napraviti da bismo se približili željenom cilju?

To je zgodna vježba koju možete sprovoditi ujutro i koja će vam omogućiti jedan sasvim drukčiji početak dana od onog uobičajenog koji se sastoji od provjeravanja e-mailova ili pregledavanja news feeda na Facebooku.

Pozitivno privlači, negativno odbija

Važno je da su novogodišnja odluka ili vizija pozitivno formulisane. Često ostanemo pri nečemu što zapravo ne želimo. Ali poznato je da se energija usmjerava tamo gdje je usmjerena i naša pažnja („Energy flows where the attention goes”) i naš mozak se ne snalazi najbolje s nijekanjem i poricanjem.

 Kerstin Wiesauer

„Kada put do cilja razlomimo na manje etape, postat će nam savladiv. Čak ćemo i uživati prelazeći ga.“

Ako cijeli dan razmišljamo o tome kako više ne želimo da grickamo kekse u kancelarijskoj kuhinji, onda ćemo vrlo vjerovatno u mislima biti neprestano u toj kuhinji pa ćemo u nekom trenutku u usta i ubaciti pokoju mrvicu. Puno je bolje u svijesti razviti pozitivnu unutrašnju sliku, na primjer, o tome kako poslijepodne jedemo slatko voće. Pustite da vas ta slika polako počne privlačiti.

Moć malih koraka

Za uspješno sprovođenje promjena posebno je važno pojednostaviti stvari što je više moguće. „Često doživim da ljudi postavljaju jako visoke ciljeve i žele ih dostići galopirajućim koracima,” ističe Kerstin Wiesauer. „Onda se nađu pred jako teškim izazovom pred kojim ubrzo gube volju. Ako, pak, put razlomimo na manje etape, postat će nam savladiv. Čak ćemo i uživati prelazeći ga.”

Mali koraci će biti još lakši ako ih integrišemo u svakodnevni život. Nekada je dovoljno nekoliko minuta dnevno da bismo svoj život promijenili u pozitivnom smislu. Pritom nećemo morati praviti duge pauze. Većina promjena se izjalovi kada odustanemo, kada počnemo posrtati na putu njihovog ostvarenja. Šta uraditi kada ipak zapalimo jednu cigaretu ili kada ne uspijemo odoljeti još jednoj lijepoj bluzi? Najvažniji savjet je da ne odustanemo od svega. Jedan pogrešan korak ne znači da se moramo vratiti starom obrascu ponašanja. Nismo savršeni i bolje je da si oprostimo i da uvijek iznova pokušavamo ispočetka.

Kerstin Wiesauer ima još jedan dobar savjet: „Najbolje je odmah unaprijed razmisliti koja situacija bi mogla postati teška i kako bismo je mogli izbjeći? Nakon toga ćemo biti dobro naoružani i spremni.” Za nju je odlučujuće ne ispustiti kormilo iz vlastitih ruku. „Nekada jednostavno nemamo volje. Onda preporučujem da si svjesno priuštimo vrijeme koje ćemo provesti propisno ljenčareći,” ističe stručnjakinja. „Važno je svjesno se opredijeliti za to. Tako ćemo zadržati kormilo u vlastitim rukama i nećemo dopustiti da nas zavedu misli kako nismo dovoljno dobri ili kako na kraju nećemo uspjeti.”

U konačnom, promjena je jedina konstanta u našem životu. Moramo samo naučiti kako da usmjeravamo svoj brod i ako ustrajemo u tome i ne prepustimo se jedu, onda će sav vjetar puhati baš u naša jedra.

Savjeti kako uvesti promjene u vlastiti život

1. provjerite da li se zaista radi o ciljevima koji dolaze iz vaše nutrine ili samo želite udovoljiti tuđim prohtjevima
2. razvijte viziju koja će vas privlačiti. Kakav je to tačno osjećaj kada dostignete svoj cilj? Uvijek iznova povezujte motivaciju s tim osjećajem!
3. formulišite svoj cilj što je pozitivnije moguće. Izbjegavajte negacije.
4. provjerite da li vam stoje na putu neke stare dogme u koje ste vjerovali (poput: nikada neću uspjeti; ja to ne mogu).
5. podijelite put do ostvarenja svog cilja na što je moguće manje korake.
6. nemojte se obeshrabriti kada napravite korak unazad – oprostite samima sebi i nastavite dalje!
7. promjene vam smiju pričinjavati zadovoljstvo – i ne smiju biti okrutne i mukotrpne. Olakšajte si!!

Prema gore
OKViše informacija