Menu

Živjeti nepotpun, a lijep život

Profitirajte od nesavršenosti.

Home » Nadahnuće » Živjeti nepotpun, a lijep život - 04.2018

U Japanu pojam wabi-sabi označava ljepotu u nesavršenosti. Ako se usredotočimo na njega, možemo naučiti da prihvatamo svoj život onakvim kakav jeste.

Ljepota u našoj kulturi se nerijetko poistovjećuje sa savršenstvom. Nešto se smatra lijepim samo ako je besprijekorno, pa tako govorimo o: savršenoj figuri, savršenoj vezi u kojoj nema svađa, sjajnom automobilu, primamljivom stanu – jednom sretnom životu.

Ako u sebi nosite takve slike, izlažete se neizmjernom pritisku. Stoga uvijek imajte na umu da je ljepota u očima promatrača. U Japanu čak postoji i posebna riječ za stvari koje su lijepe upravo u svojoj nesavršenosti: wabi-sabi. Zahvaljujući ovom estetskom konceptu nesavršenost čini život vrijednim življenja i ne predstavlja nikakve prepreke.

Skrivena ljepota

Pojam wabi-sabi se teško prevodi. Izvorno značenje riječi “wabi” predstavlja osjećaj izgubljenosti, osamljenosti. “Sabi” predstavlja starenje, zrelost. Spoj riječi otvara nove horizonte: istinska ljepota ne proizlazi iz očiglednosti, nego iz skrivene ljepote. Stijene prekrivene mahovinom ili čajnik blago prekriven hrđom su simboli ovog načina poimanja ljepote. „Riječ je o uzvišenosti, skrivenoj u nezamijetnosti, oporoj prostodušnosti koja jasno otkriva sve draži ljepote,“ isticala je Wilhelm Gundert, naučnica čiji su interesi umjereni prema Istočnoj Aziji.

Cijeniti autentičnost

Prizvati wabi-sabi u vlastiti život znači prihvatiti okolnosti. „Japanska filozofija potiče princip wabi-sabi, što podrazumijeva mirno prihvaćanje stvari koje su nepravilne, neredovite ili koje se ne odvijaju na načine kako bismo mi to željeli,“ ističe američka autorica Polly Campbell u svom savjetniku „Živi radije nesavršeno“. Kada prihvatimo da je sve u našem životu nestabilno, nepotpuno i nedovršeno, pa čak i mi sami, uspostavit ćemo unutrašnji mir.“ To znači: trebali bismo naučiti da cijenimo autentičnost, čak i kada je nesavršena.

Prema mišljenju autorice, svaki čovjek načelno teži cjelovitosti i ravnoteži, teži osjećaju „potpunosti“; priželjkuje da duša, tijelo i duh čine jedinstvo. Ali isto tako autorica upozorava: „Udaljit ćemo se od tog jedinstva ako svoje vrijeme potrošimo pokušavajući da sami mijenjamo svoje karakterne osobine, da se zavaravamo i skrivamo.

Nobody is perfect

Prema tome, ispravan put k većem unutrašnjem zadovoljstvu krije se u poštivanju naših manjkavosti. Također, ne samo da trebamo biti svjesni svojih nedostataka, nego ih i tretirati s ljubavlju, humorom, strpljenjem.

Pritom ne trebamo pokušavati da unesemo neke promjene ili da uvodimo neki red. Puno je važnije priznati nesavršenost i intenzivno živjeti s onim što jesmo. Tako ćemo postići slobodu i osigurati si različite putove. I nećemo zapasti ni u kakvu prosječnost, čega se i pribojavamo, nego ćemo se nastaviti kretati dalje.

 

Prema gore
OKViše informacija