Menu

Šetnje nekim novim gradovima

Europa zimi.

Home » Nadahnuće » Putovanja i savjeti za putovanja » Šetnje nekim novim gradovima - 11.2016

Advent se ne događa samo u vašeg gradu. Prisutan je i u Barceloni. Stockholmu, Parizu. Do tamo možemo otputovati s ručnom prtljagom, a vratiti se sa koferima prepunim poklona i opuštenosti.

Hamburg

Hipsterflair u najurbanojoj četvrti – Otmeni centar grada, moderna lučka četvrt, poznata, ali i ozloglašena četvrt St. Pauli. Ovaj hanzeatski grad je grad različitosti. Ako ste u potrazi za ležernim poklonom, pronaći ćete ga u četvrti Karolinenviertel koja je ranije bila poznata po radnjama polovnom robom, a danas je još krase i dizajnerske radnje. Alternativna shoping-ulica je Marktstraße u kojoj se nalaze radnje sa modernom odjećom, muzikom, dizajnerskim proizvodima kao i ukrasima i dekoracijama.Nerijetko su radnje ujedno i ateljei. Čak i u susjednoj četvrti Schanzenviertel sve se više otvaraju male urbane radnje, a uz radnjepoznatih modnih marki tu se nalaze i brojne radnje sa pločama i polovnom robom.
Preporuka: majice sa morskim motivima ručno printane The Art of Hamburg su pravi šik.

Kopenhagen

genuss-reise-7-ab_2016-09Nordijski dizajn doma – Danski dizajn odlično se slaže uz božićne dekoracije, a trenutno su u modi jednostavni oblici bez obzira je li riječ o ukrasima, keramici, porculanu ili malim komadima namještaja. Dizajner Zoo uspješno spaja danski dizajn i umjetnički zanat pa su te radionice ujedno i izložbene površine.  U Muzeju dizajna u Danskoj mogu se pogledati najpoznatiji danski proizvodi. Nedjeljom se organizuju besplatna vodstva na engleskom.

 

Stockholm

Advent in Stockholm

Nordflair i vintage groznica – Ovaj grad su brojni otoci baš kao i Baltičko more čelične plave boje. Topla svjetlost i redovi srednjovjekovnih kuća veselih boja na otoku Gamla Stan na kojem se smjestila starogradska jezgra. Kada su krovovi još prekriveni snijegom, raspoloženje je savršeno. Skandinavski dizajn, naravno, ne možete zaobići, a ponuda je ogromna. Grad je trenutno u vintage groznici pa je najbolje prepustiti se zaraznoj četvrti Södermalm. Tamo svake nedjelje možete prekopavati i kupovati na poznatom sajmu Bruno Vintage Market.

Firenca

genuss-reise-8-ab_2016-09Tradicija obrtničkog umijeća – Zanati su u Firenci oduvijek igrali važnu ulogu. Tako, na primjer, proizvodnja keramike ima dugu tradiciju koja se u međuvremenu izmjestila u okolinu grada.  Tanjiri, zdjele, vrčevi ili posude za maslinovo ulje sve se više mogu naručiti pa ih ne morate sa sobom prevoziti kući. Ako još uvijek rado pišete rukom, pronaći ćete nešto za sebe u radnjama sa proizvodima za pisanje poput papira za pisma, razglednica, knjižnjih obilježivača, bilježnica, i to ručno rađenih ili proizvedenih u regionalno poznatoj tehnici mramoriranja. Firenca je poznata i po svojim zlatarima koji su u vrijeme rane renesanse izrađivali nakit i male umjetničke predmete. Par posebno raskošnih povijesnih predmeta izložen je u Muzeju srebra Palače Pitti. Ekskluzivan nakit može se kupiti u jednoj od četiri draguljarnice na Ponte Vecchiju – najdužem mostu na kojem su podignute građevine. Preporuka: nekoliko ulica dalje, u brojnim ateljeima može se pronaći nakit po puno povoljnijim cijenama koji krasi visoka kvaliteta.

London

ADventzeit in London

Sjaj i glamur – London je uvijek u modi, a ako ste već upoznati s njegovim znamenitostima, onda se možete uputiti na predbožićno putovanje. Idealan početak kupovine je ulica Oxford. U vrijeme Adventa ukrašena je raskošnom uličnom rasvjetom, a mami vas u šetnju sa ukupno 300 svojih radnji. Već je i sam izlog poznatog lanca robnih kuća Selfridge ukrašen u predprazničnom stilu dovoljan razlog za posjetu. U ulici Regent, koja se nalazi odmah iza ugla, smješteno je više od 75 međunarodnih radnji, takozvanih flagship stores. Luksuzne marke možete pronaći u ulici Bond, a u dijelu grada Knightsbridge u vrijeme Adventa više od 11.0000 svjetlećih kuglica osvjetljava poznatu robnu kuću Harrods koja ima i vlastitu Božićnu trgovinu. U ulici Carnaby nešto je ležernija atmosfera jer su tamo smješteni nešto nezavisniji stilski modni butici. Preporuka: ugrijat se možete uz otmeni popodnevni čaj u jednom od brojnih luksuznih hotela u Londonu.

Paris

Ein großer Weihnachtsbaum in einem Shoppingcenter in ParisDizajnerski raj– Pariz i moda. Moda i Pariz. Nerazdvojivo isprepleteni jedno sa drugim. Ako se ovom modnom džunglom ne želite probijati sami, onda biste mogli rezervisati shoping­-rutu uz vodstvo. Ali i bez ikakve pomoći možete se snaći među tim svim malim modnim i konceptnim radnjama mladih dizajnera. A što se tiče kupovine krpica u inače jako skupom Parizu, predlažemo da se opredijelite za skladišnu prodaju. Neki dizajneri čak imaju radnje u kojima nude starije kolekcije po nižim cijenama. Domaći poznavatelji preferiraju second-hand radnje i dizajnersku robu.

Savjet: Neki dizajneri čak imaju radnje u kojima nude starije kolekcije po nižim cijenama.

Barcelona

Barcelona im WinterRazličitost, umjetnsot i ručni rad –

Mnogim svjetskim putnicima koji su već obišli pola kontinenta, ovo je najljepši grad na svijetu. U Barceloni se nalaze more obrubljeno gradom, toplo zimsko sunce, stare zgrade u  Barri Gňticu, a u mnogima su smješteni šarmantni barovi ili restorani. Tamo se nalaze fantastične građevine Antonija Gaudíja, slike Joana Miróa. Tamo su ljudi iz svih dijelova svijeta. Mnogi su se zaljubili u grad, mnogi su u njemu i ostali.  Barcelona je ime za različitost, čak i kada je o shoppingu riječ. U najvećoj europskoj shopping-četvrti, Barcelona Shopping Line, imate na raspolaganju pet kilometara za kupovinu svega što vam srce poželi. Ali pravi doživljaj kupovine pružaju prvenstveno male porodične radnje i kreativnost stanovnika ovoga grada. Ručno rađeni nakit, dodaci za uređenje doma i modne predmete možete pronaći u šarmantnim radnjama i ateljeima stare gradske jezgre Barri Gňtic. Marke nezavisnih lokalnih dizajnera, od nakita preko cipela pa sve do mode, pronaći ćete u četvrti Born u kojoj odmah možete i proviriti u Picassov muzej. Katalonska umjetnost vidljiva je u brojnim dijelovima grada, na primjer ručno rađene mozaike u Mosaiccosu (Corders, 10). Ako ne želite kupovati samo katalonske proizvode, nego se istovremeno želite informisati o autonomnoj regiji Kataloniji, najbolje je da zavirite u Palau Moja (La Rambla, 118).

Savjet: U najvećoj europskoj shopping-četvrti, Barcelona Shopping Line, imate na raspolaganju pet kilometara za kupovinu svega što vam srce poželi.

Ljubljana

Ljubljana im AdventUžitak i radost življenja – Možda je do uskih uličica popločanih kamenim blokovima. Možda je do raviola koji se, baš kao i u Italiji, rade ručno. Sigurno je do rijeke Ljubljanice na čijoj obali su se nagurali kafići i barovi. Ili do predanosti sa kojom se u glavnom gradu naših susjeda slavi Advent. Kad se uključi praznična rasvjeta, počinje i praznični sajam koji domaći nazivaju „Veseli decembar“. Tamo nećete naići na puno kiča, ali ćete zato naići na puno tradicionalne kao i nove zanatske umjetnosti. Možete uživati i u prodavnicama u kojima se prodaju specijaliteti, a smještene su u staroj gradskoj jezgri. U njima ćete teško moći odoljeti medu, tartufima, maslinovom ulju, vinu, siru ili začinima.

 

Tri savjeta za zimsko razgledanje stranih gradova

Zima je u gradu

1. Prepoznajte dobru stranu zime: Inspirativno: posjetite gradove kada nije njihova sezona, a to znači onda kada se najmanje preporučuje putovanje na takve destinacije. Prednosti ovog pristupa: kada nije u sezoni, u turističkim gradovima je manja gužva, a smještaj je povoljniji. Osim toga, svaki grad ima poseban šarm kada se zaodjene u zimsko ruho.
2. Spakujte toplu odjeću: Uz kapu, rukavice, šal i futrovane zimske cipele i odgovarajuću odjeću ni najniže temperature vam neće moći ništa. Ako, pak, čeznete za malo topline, uvijek možete rezervisati hotel sa saunom ili se odmah uputiti prema južnijim krajevima.
3. Ugrijte se u pauzi: Razgledanje grada i shopping sa napola smrznutim prstima baš i nisu neka zabava Umjesto toga, bilo bi bolje izdvojiti dovoljno vremena i sebi svako toliko priuštiti pauzu uz vruću čokoladu i čaj. Praktično i trenutno djelotvorno rješenje donose džepni grijači za ruke, ili ako želite kreativan pristup u rješavanju problema hladnoće, uputite se u botaničke vrtove u londonskom Kew Gardenu u kojem je temperatura uvijek na 20 stepeni. Ili se uputite u Pariz, grad koji ima brojne hamame, orijentalne kupke.

Gradovi sa zimskim šarmom

Budimpešta

Plemenita & šik – Glavni grad Mađarske, koji još nazivaju Pariz Istoka, razvija zimi poseban šarm: osvijetljene zgrade u tamnim uličicama, termalni izvori sa vrućom parom, pozorišta, ugodni kafići i privlačne palačinkarnice. U vrijeme Adventa grad blista zahvaljujući raskošno uređenim ulicama i svečano osvijetljenim fasadama. Uz veliki božićni sajam od ove godine se po prvi put na trgu Vörösmarty nudi i poseban mali sajam u pasažu hotela Gresham Palace. Ideje za poklone od posebne vrijednosti potražite u manufakturi porculana Herend koja istovremeno funkcioniše i kao muzej, centar za posjetioce, kafana i restoran. Osjetite dašak luksuza u New York Caféu u kojemu ćete sjediti na crvenom somotu, između zlatnih stubova, ispijajući poslijepodnevni čaj.

Prag

Klasičan & svečan – Starogradski sajam je fascinantno mjesto i tokom cijele godine jer, bez obzira u kojoj zapetljanoj uličici da se zagubite, na kraju ćete završiti na raskošnom Trgu. U predbožično vrijemeTrg je kulisa najpoznatijeg praškog božićnog sajma. Krasi ga ogromno božićno drvo koje svake godine dolazi iz drugog dijela zemlje. Tradicionalno posjetioci mogu posmatrati obrtnike dok obavljaju svoj posao pri čemu nastaju ukrasi za božićno drvce. Svrstavaju se u tipičan suvenir iz Zlatnoga Grada, uz češko staklo i nakit od češkog granata.

Bolonja

Uživanje & kultura – Ovdje svaki dan možete uživati u torterlinima ili raviolima napravljenim u drugom dućanu sa tradicionalno spravljenom pastom. Budući da je poznato kako ljubav ide kroz želudac, svoje najmilije koji su ostali kod kuće, počastite najukusnijim talijanskim proizvodima. Ručno napravljena pasta, čaša domaćeg ragua, komad parmezana, boca pjenušavog vina proizvedenog u regiji Pignoletto, balzamični ocat vrhunske kvalitete i tradicionalno božićno pecivo Certosino – sve to možete potražiti u dućanima sa ukusnim namirnicama u četvrti Quadrilatero. Mediteranski sajam nije poznat samo po bolonjskoj kuhinji. U svečanom prazničnom raspoloženju dočekat će vas arkade u Starom gradu sa brojnim prodavnicama i kafićima.

Prema gore
OKViše informacija