Kuhati šta priroda pruža.
Sezonsko kuhanje: 3 jednostavna ljetna recepta
Kuhati šta priroda pruža: Bečka food-blogerica Alexandra Palla otkriva tri jednostavna ljetna recepta sa sezonskim sastojcima.
Poznata bečka food-blogerica Alexandra Palla tokom ljeta rado bježi iz grada. U svojoj vikendici tada s užitkom kuha sezonske sastojke koje u tom trenutku priroda pruža i to na što manje komplikovan način. A kako, to će pokazati u svoja tri recepta iz knjige „Moja ljetno svježa kuhinja“ (izdanje Pichler; slike od Meline Kutelas).
Carpaccio od kelerabe s prženim orašastim plodovima
Sastojci za 2 osobe:
1 keleraba
2 supene kašike lješnjaka
sok od ½ limuna
svježe začinsko bilje (npr. kopar, bosiljak)
svježi cvjetovi kao dekoracija
so
biber
Priprema:
1. Kelerabu oguliti, narezati u tanke kriške i posoliti. Tanke listove sačuvati.
2. Lješnjake nasjeckati i bez ulja lagano prepržiti u tavi.
3. Kriške kelerabe lagano drapirati na podlozi, marinirati sokom od limuna i maslinovim uljem te začiniti začinskim biljem, sa soli i biberom.
4. Aranžirati sa listovima kelerabe i posuti lješnjacima. Svježi listovi služe kao dekoracija.
„Kelerabu narezati što tanje moguće. Što je tanja, to je obrok bolji.“ Alexandra Palla, food-blogerica, autorica i dizajnerica
Tart od pastrmke s tikvicama
Sastojci za 8 osoba:
Za tart
250 g glatkog brašna (tip 550)
125 g putera
1 jaje
½ čajne kašike soli
Za punjenje:
300 g mladog sira
2 jaja
50 g svježe ribanog hrena
2 fileta dimljene pastrmke
4 krastavice
2 tikvice
2 supene kašike suncokretovog ulja
so
biber
Priprema:
1. Za tart pomiješati sastojke, zamotati u foliju i ostaviti 30 minuta u frižider.
2. Izvaditi tart iz folije, u kalup za pečenje (promjera maks. 20 cm) staviti papir za pečenje. Rub visine 3 cm ostaviti da viri izvan kalupa.
3. Zagrijati rernu na 160 stepeni i peći 15 minuta.
4. Za punjenje umutiti jaja pa dodati mladi sir i hren. Filete pastrmke sitno nasjeckati i dodati u prethodno umućenu smjesu te dodati so i biber. Potom smjesu nanijeti na tart.
5. Mrkvu oguliti, odstraniti krajeve, isto učiniti i sa tikvicama. Nasjeći uzduž u najtanje listove.
6. Izvana ka unutra uspravno staviti mrkvu i tikvice, premazati uljem i peći na 180 stepeni na 40 minuta.
Torta od puslica s kajsijom, kruškom i bobičastim voćem
Sastojci za 8 porcija:
Za koru od puslica:
6 bjelanaca
1 prstohvat soli
300 g šećera u prahu
Za punjenje:
1 grančica jarebike (jesti samo kuhano)
5 kajsija
1 kruška
1 supena kašika šećera
1 supena kašika putera
250 ml šlaga
1 pakovanje vanilin šećera
Priprema:
1. Za koru od puslica umutiti bjelance sa soli. Postepeno dodavati šećer u prahu i miksati dodatnih 10 minuta.
2. Na pleh za pečenje staviti papir za pečenje. Mješavinu s bjelancima u promjeru 25 cm rasporediti po papiru (u obliku kruga).
3. U prethodno zagrijanoj rerni na 110 stepeni mješavinu ostaviti da se suši 2 sata. Ugasiti rernu, puslicu ostaviti da se hladi u otvorenoj rerni.
4. Za punjenje bobice jarebike poskidati sa grančice. Iz kajsija izvaditi jezgre i prepoloviti. Iz kruške izvaditi košpice i nasjeći na kriške.
5. U šerpi lagano karamelizirati šećer, dodati puter i bobice jarebike i omekšati nekoliko minuta. Potom dodati prepolovljene kajsije i kriške kruške. Skloniti s peći i ostaviti da se u potpunosti ohladi.
6. Šlag umutiti sa vanilin šećerom, premazati preko kore od puslica i urediti voćem.
„Za ovu tortu mogu se kombinovati različite vrste voća i bobica – što šarenije, to bolje!“ Alexandra Palla, food-blogerica, autorica i dizajnerica