Menu

Skrivena blaga u Slovačkoj

Savjeti za putovanje.

Home » Nadahnuće » Putovanja i savjeti za putovanja » Skrivena blaga u Slovačkoj - 04.2019

Država koja za turiste ima mnogo više za ponuditi osim glavnog grada Bratislave – pogled u riznicu Slovačku.

Za mnoge turiste Slovačku čini prije svega Bratislava. Do tamo mogu otići preko dana i jednostavno se vratiti navečer. Zahvaljujući boljoj uvezanosti vozova, dostupnija su i druga mjesta. Tako je vozom iz npr. Beča potrebno šest sati do 400 km udaljenog grada Košice, drugi po veličini grad u Slovačkoj.

U Slovačkoj se penzioneri preko 62 godine i studenti do 26 godina voze besplatno vozovima druge klase, ako se prethodno registruju. I ta ponuda važi za sve građane Evropske unije.

Zaista se isplati iskoristiti takvu priliku. Ne samo jer je Slovačka za trećinu manja od Austrije i što je sve blizu. Odnos cijene i usluge također privlači u ovu malu zemlju. A ono što je još interesantno: U „Zemlji između Dunava i Tatra“ u blizini Kremnické Bane nalazi se geografsko središte Evrope.

U nastavku samo mali dio riznice Slovačke.

Čuda prirode

Natur, die einem den Atem raubt: Der Bergsee Štrbské Pleso in der Hohen TatraOvdje turisti mogu utonuti u netaknuta čuda prirode. Devet nacionalnih parkova i 14 zaštićenih područja krajolika će učiniti da to tako ostane. 40 posto površine prekriveno je šumama. U Karpatima još uviješ žive vukovi, medvjedi i risevi. Tatra je najniže visoko gorje na svijetu. Kristalno bistra jezera omamljuju čula. Kupati se prije svega može u vještačkim jezerima poput jezera Ružín ili Liptovská Mara, ali i u rijekama. U Slovačkoj se nalazi najveće kršno područje srednje Evrope i prožeto je sa više od 6.200 pećina i kanjona. Nevjerovatne prizore pružaju podzemne pećine sa formacijama od leda i stalaktitima.

 

 

 

 

U raju

„Slovački raj“ nalazi se u području krša, koji je istovremeno nacionalni park i koji se sastoji od visoravni, kanjona, klisura, vodopada kao i podzemnih, pećinskih krajolika. A za istražitelje tu je i gradić Spišská Nová Ves. Savjet: Prošetajte uskim putevima i drvenim ljestvama kroz kanjon Sokolia dolina i posmatrajte 75 metara visoki vodopad Závojový vodopád.

Upoznavanje gradova

Pressburger Kipferl Traditionelles Gebäck BratislavaKo se voli kretati mimo većih turističkih struja, vjerovatno će doživjeti Slovačku kao idealni cilj za putovanje i kada su u pitanje posjete gradovima. U historijske gradiće sa UNESCO zaštićenom kulturnom baštinom ubrajaju se Branská Štiavnica, Bardejov i Levoča. Moderni slovački život vrije u gradovima Košice, Nitra, Trnava ili Banská Bystrica.

 

 

 

 

 

Zelena Bratislava

Glavni grad Bratislava poznat je kao jedan od najbrže rastućih gradova u Evropi. „Ljepotica na Dunavu“ ispunjava srca svojim uskim sokacima, historijskim kućama i jedinstvenim kafićima, u kojima se serviraju tradicionalne bratislavske kifle (Bratislavské rožky). Metropola koja broji gotovo 500.000 stanovnika važi i kao zeleni grad. Okružena je vinogradima i ukrašena parkovima, vrtovima i šumskim parkom u obližnjim Malim Karpatima. Predivni pogled nudi „Devínska Kobyla“: Najviša tačka grada nalazi se usred šume.

Živahne Košice

Košice, die zweitgrößte Stadt der Slowakei, hat einen historischen Stadtkern mit vielen Cafés und Bars.DDrugi po veličini gradova u Slovačkoj ukrašen je historijskim i dobro očuvanim gradskim jezgrom. Preko Hlavne, najduže pješačke staze u Slovačkoj, stoluje gotička Katedrala svete Elizabete. To je najistočnija katedrala Evrope. U studenskom gradu koji broji 240.000 stanovnika ne nedostaje kafića, barova i vinoteka. Autentični doživljaj kupovine nudi tržnica na Dominikanskom trgu, posebno subotom. Sport i kultura su također sveprisutni. Nije ni čudo: 2013. godine Košice su bile glavni evropski grad kulture, 2018. godine UNESCO Creative city od media arts, a 2021. godine ovdje će se održati Ljetne olimpijske igre mladih.

 

 

 

 

 

Wellness oaze

Više od 1.400 mineralnih i termalnih izvora izviru iz slovačkog tla. Mnogi od njih imaju ljekovite karakteristike, u cijeloj zemlji raspoređeno je više od 20 izvornih lječilišta. Vjerovatno najpoznatije lječilište je Piešt’any, u kojem pored termalne, mineralne vode postoji i sumporno tresetište. A osjećaj povratka u neka prošla vremena pružaju lječilišta Rajecké Teplice i Turcˇianske Teplice.

Iako je zemlja mala – za one koji traže opuštanje na termama i u spa centrima, Slovačka je jedna od najvećih.

Terme za svačiji ukus

Za porodice nude se različita termalna kupališta i vodeni parkovi. U to se ubrajaju  AquaRelax u Dolný Kubín ili moderni termalni park Šírava na obali vještačkog jezera u mjestu Kaluža.

Središte termi u lječilištu  Trenčianske Teplice je veliki turski hamam. Sagrađen je u 19. stoljeću i važi kao arhitektonsko veličanstvo.

Jedinstveno termalno kupalište u pećini nalazi se u  Sklené Teplice. Parenica je prirodna pećina, u kojoj se može kupati u vodi temperature 42 stepena.

Permon’s Paradise je najveći wellness hotelski kompleks u Slovačkoj. Moderni spa nalazi se u predivnom krajoliku.

Ekološki vodeni centar  AquaCity Poprad na dnu Tatra koristi se geotermalnom vodom kao i snagom sunca te nudi povoljne cijene.

Uvijek se nešto dešava
Highlight dešavanja u 2019. godini

  1. Svjetsko prvenstvo u hokeju na ledu u Bratislavi i Košicama (maj)
  2. Internacionalni festival duhova i utvara u dvorcu Bojnice (april/maj)
  3. Shakespeare ljetne festivalske igre na kuli Bratislava (juli/august)
  4. „Made in Slovakia“ – kulinarstvo, rukotvorine i tradicija u Popradu, Tatra (juli/august)
  5. Evropski festival humora i satire „Kremnica Gags“ u starinskoj Kremnici (august)
  6. Godišnji sajam sa srednjovjekovnim festivalom u historijskom gradiću Trnava (septembar)
  7. „Use the city“ – Festival ulične umjetnosti u Košicama (juni)

Više informacija pronađite na: slovakia.travel/de/veranstaltung/veranstaltungskalender

Video Slovačka: https://www.youtube.com/watch?time_continue=1&v=MbMPwnaB3KQ

Prema gore
OKViše informacija