Menu

Šta muškarci žele: Šest stvari bez kojih veza ne može funkcionisati

Muškarci žele fizičku, a žene emotivnu povezanost? Ne baš.

Home » Život » Šta muškarci žele: Šest stvari bez kojih veza ne može funkcionisati - 07.2020

Zapravo se i ne razlikujemo toliko. Makar kada su u pitanju potrebe muškaraca i žena u ljubavnim vezama, kaže Dieter Schmutzer: „Stereotip neumorno aktivnog muškarca možda djelomično odgovara istini, ali je to dugoročno gledano poprilično zamorno.“ Veze zasigurno ne bi uspijevale. Šta muškarci zapravo žele? Slično što i žene, kaže bečki životni i društveni savjetnik: istrajnost, poštovanje i privlačnost, koja je dugotrajnija od faze zaljubljenosti. Jer muškost, vjernost i ljubav se međusobno ne isključuju.

Istrajnost i slobodni prostor:  Stvari koje muškarci žele

Osjećaj sigurnosti                                

Istrajnost u određenoj mjeri, nešto je što si oba spola žele u vezi. Iako se muškarci rado smatraju lovcima koji se ne smiruju: Potreba za istrajnosti i sigurnost i kod njih je poprilično velika. Savjetnik Schmutzer zna: To prije svega podrazumijeva i sigurnost, da može biti ono što jeste i da ga se kao takvog voli. Muškarci kao i žene u pravilu žele vezu s nekim, s kim mogu biti otvoreni i mogu dijeliti zajedničke interese.

Žudnja i privlačnost

Šta muškarci uvijek žele: seks? Ono „uvijek“ baš i nije tačno, kaže stručnjak Schmutzer, iako su spolni odnosi muškarcima u vezi važni. Čak i onda, kada prođe faza zaljubljenosti i žudnja postepeno popušta. To za oba partnera znači svjesno raditi na osjećaju žudnje. Jer osjećaj privlačnosti, zadovoljstva u vlastitom tijelu i čežnja za partnerom, za mnoge muškarce predstavlja važnu komponentu u vezi. Blizina, zagrljaji u krevetu i strastveni trenuci ipak su važan faktor za osjećaj povezanosti s partnerom.

Vjernost

Vjerovali ili ne: Vjernost je većini muškaraca veoma važna. Prema mišljenju Dietera Schmutzera, muškarci teže podnose nevjerstvo partnera nego žene. Zašto? Razlog tome često je spolni kliše prema kojem muškarci lakše mogu razdvojiti emocije od odnosa. Da li se spolovi u tome zaista razlikuju, nešto je o čemu bi se moglo diskutovati. Ali: Po pravilu žene bolje podnose prevaru od muškaraca, jer muškarci vjeruju, da su žene pritom emotivno involvirane.

Doživljavati ga kao muškarca

Zvuči kao kliše, ali: Muškarci u vezi žele da ih se u svojoj ulozi doživljava kao muškarca. To zapravo i nema veze s društvenom klasifikacijom muškarca kao „glavnog“ u porodici, zna Dieter Schmutzer. Već: Muškarci svojim partnericama žele biti interesantni kao muškarci. To uvijek ima veze s vrednovanjem: To, na primjer, podrazumijeva da ga se ne zeza za njegove slabosti.

Partnerica koja zna šta želi

Neovisno o osjećaju muškosti: Ono što mnogi muškarci žele, jeste žena koja jasno može reći šta želi. Dakle, voditi ravnopravnu vezu u kojoj se prihvataju i cijene razlike. A to također znači: Da muškarac pun razumijevanja ponekad može „udariti šakom od sto“, a samosvjesna žena ponekad pokazati slabosti.

Međusobno si dati prostor

Voditi kvalitetnu vezu također znači da si partneri pružaju prostor. A to je prema Dieteru Schmutzeru često izraženije kod muškaraca, jer je to potreba koja se oduvijek pripisuje muškarcima. Međusobno se razumjeti s partnerom, a istovremeno biti nezavisan i raditi stvari za sebe, međusobno se ne isključuje. Naprotiv: To je znak da u vezi postoji obostrano povjerenje.

Dieter Schmutzer je životni  i društveni savjetnik iz Beča. On ljudima pruža podršku u pronalasku rješenja u konfliktnim situacijama i problemima. 2005. godine osnovao je Institut za uređenje života.

Prema gore
OKViše informacija