Menu

Kreme za sunčanje s popratnim efektima

Zaštita od UV zraka više nije dovoljna

Home » Ljepota » Njega » Kreme za sunčanje s popratnim efektima - 07.2019

Krema za sunčanje prije svega treba zaštiti kožu od UV zraka. Ako uz to osvježava ili štiti kožu od negativnih vanjskih uticaja, sa sigurnošću nećemo zaboraviti redovno nanošenje.

Sve ide glatko

Odmarajući se pored bazena i uživajući u suncu definitivno ne razmišljamo o borama koje mogu nastati na čelu. A one upravo nastaju pod uticajem sunca. S obzirom da UV-A zrake prodiru do dermisa, mogu oštetiti njegovu strukturu; stoga su iste također odgovorne za starenje kože uzrokovano svjetloću.

Kako bismo se zaštitili neophodno je tokom cijele godine nanositi zaštitu od sunca. Jer UV-A zrake mogu uticati na kožu i kada je nebo oblačno, čak i kroz prozor. Stoga je ispod make up-a uvijek potrebno nanijeti zaštitu od sunca ili koristiti make up proizvode i tonirane kreme koje imaju zaštitni faktor. Svakodnevna upotreba kreme za sunčanje učinkovitije djeluje protiv nastanka bora nego mnoge kreme sa upravo tom namjenom.

Idealna kombinacija su proizvodi za zaštitu od sunca, koji djeluju i kao anti-age njega. Uz dodatne sastojke poput hijalurona ili Q10 enzima, koža će biti njegovana i matirana a ujedno i zaštićena od sunca.

Zaštita od nečistoća

Otpadni gasovi i čestice također ostavljaju tragove na koži. Posebno podložni tome su ljudi koji svakako imaju osjetljivu kožu ili imaju oslabljen imunitet. Koža na razne načine reaguje na različite vanjske uticaje. Izravno mogu nastati bubuljice, crvenilo ili iritacije. Dugotrajno izložena negativnim uticajima, koža će postati podložnija za stvaranje bora i oštećenje pigmentacije.

Neke čestice su toliko male da čak i prodiru u kožu te između ostalog potiču razgradnju kolagena. Zaštitu od sitnih čestica nude anti-pollution proizvodi. Oni štite kožu od negativnih vanjskih uticaja (na primjer kreme) ili je oslobađaju od istih (na primjer maske za lice). Dodatnu njegu pružaju pilinzi jednom do dva puta sedmično.

S obzirom da sitne čestice značajno mogu pogoršati uticaje svjetlosti na kožu, za isto se preporučuju kreme za zaštitu od sunca koje imaju integrisani anti-pollution efekt. Ako se iste nanose svakodnevno, koža se može zaštititi od svakodnevnih opterećenja.

Brzo tamnjenje

Ljetni ten je uvijek nešto što dočekujemo s nestrpljenjem. Oni koji su posebno nestrpljivi posežu za proizvodima za samotamnjenje, ostatak za proizvodima za zaštitu od sunca koji potiču tamnjenje. Neki proizvodi sadrže melitan, koji potiče proizvodnju pigmenta za tamnjenje svojstvenom tijelu – melanin – čime se aktivira i potiče prirodni proces tamnjenja. Neophodno je obratiti pažnju na zaštitni faktor i da se tome prilagodi vrijeme sunčanja odnosno boravka na suncu.

Čista priroda

Zaštita od sunca također uspijeva i uz prirodnu kozmetiku. Ova zaštita od sunca koja u sebi sadrži minerale pogoduje u biti svim tipovima kože pa na taj način odgovara i osobama sa posebno osjetljivom kožom. Proizvodi prirodne kozmetike ne sadrže sintetičke dodatke ni hemijske filtere za zaštitu od sunca. Mnogi proizvodi za zaštitu od sunca sadrže mnoga, čisto prirodna ulja koja njeguju tijelo i pružaju potrebnu hidrataciju. Dodatak svemu, posebno za one nestrpljive i dječicu koja vole boraviti u prirodi jeste da mineralna zaštita od sunca odmah nakon nanošenja počinje djelovati.

Sintetički filteri koji štite od sunca povezuju se sa tjelesnim mastima i upijaju UV zrake, potom razgrađujući njihovu učinkovitost. Prirodni filteri bez hemijskih dodataka nasuprot tome rade čisto fizički. Sitni mineralni pigmenti oblažu se na koži poput zaštitnog sloja i poput ogledala reflektiraju zračenje sadržano u sunčevoj svjetlosti. S obzirom da pigmenti ne prodiru u kožu, ista djeluje bjelja. Ako mineralnu kremu za sunce temeljito umasirate, sigurno će te biti zadovoljni optičkim rezultatom.

Cool na bazenu

Ako provodimo cijeli dan na bazenu ili na plaži, vremenom može postati pravo vruće. Pored neugodnog znojenja, previše toplote i sunca nije dobro za organizam. Izlažemo se opasnosti da dobijemo sunčanicu. Kako bi se to izbjeglo, neophodno je izbjegavati podnevno sunce i nositi zaštitu od sunca. Također je potrebno izbjegavati hladna pića i masnu hranu, jer isti samo dodatno opterećuju tijelo. I koliko god bilo privlačno skakanje u hladnu vodu, kombinacija hladne vode i zagrijanog tijela može izazvati kolabiranje. Stoga se radije predlaže redovno nanošenje zaštite od sunca koja hladi; na taj način osvježenje dolazi novim slojem kreme. Za dodatno osvježenje prije sunčanja stavite sprej za zaštitu u frižider.

Bez fleka

Pigmentne fleke nastaju prekomjernom proizvodnjom melanina, pigmenta koji koži, kosi i očima daje boju i štiti kožu od štetnih UV zraka. Na proizvodnju prije svega utiču sunčeva svjetlost i prirodna sklonost. Ali i hormoni, na primjer za vrijeme trudnoće ili korištenjem antibaby pilule, proces starenja kao i povrede kože mogu biti uzrok prekomjerne proizvodnje melanina.

Pigmentne fleke, također poznato pod imenom hiperpigmentacija, mogu se pokazati u različitim oblicima, veličinama i bojama, posebno na mjestima koja su često izložena suncu, kao na primjer lice i ruke. Fleke se najbolje mogu spriječiti tako što se tokom cijele godine koriste proizvodi koji sadrže zaštitni faktor.

Ko ih se želi riješiti koristit će proizvode koji će iste posvijetliti ili će se po potrebi podvrgnuti hemijskim pilinzima ili laserskim tretmanima. Prethodno se svakako preporučuje konsultacija s ljekarom.

Prema gore
OKViše informacija