Menu

Kako hrkanje dovesti u red

Problem se može riješiti na obje strane kreveta.

Home » Zdravlje » Kako hrkanje dovesti u red - 07.2019

Osoba koja hrče lako uzima san drugima. I ne radi se uvijek samo o muškarcima koji hrču. Problem se može riješiti na obje strane kreveta.

Kod nekih zvuči kao tiho zviždanje, kod drugih kao bučno pucketanje. Neki stenju, mnogi grokću, neki krkljaju, a nerijetki dostižu decibele TV-a koji je pojačan. I svi nerviraju one ljude koji pored njih trebaju spavati. Prema raznim upitnicima svaka druga osoba hrče. U tome muškarci prednjače, iako to vjerovanje ne važi za svaku starosnu dob. Prema istraživanju Royal National Throat, Nose and Ears Hospital u Londonu, dame između 25 i 34 godine više hrču od muškaraca istih godina. Od pregledanih ispitanika, 34 posto istih je tri puta sedmično tokom spavanja ispuštalo teške zvukove, kod istodobnih muškaraca broj je bio na 31 posto. Razlog tome bi, prema naučnicima, mogao biti povećani broj pretilih ljudi, kao i konzumacija alkohola.

Također iz Engleske potiče upitnik fondacije British Lung, u kojem se istraživalo kako hrkanje partnera utiče na vlastiti san. Rezultat: Kod 41 posto žena i 24 posto muškaraca pokazalo se da im noćna buka smeta i ukupno 70 posto ispitanika time izgube minimalno 1,5 sati sna po noći. Kod trećine parova dolazi do toga, da se partner prebaci u drugu prostoriju ili se osoba koja hrče mora prebaciti na kauč u dnevnom boravku.

Osobe koje hrču ne smetaju samo drugima, već se često moraju boriti i sa vlastitim problemima. Mnogi se naredno jutro ne osjećaju odmorno i kroz dan se vuku bez energije. Pritom je kod njih veća mogućnost obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti i moždanih udara. Razlog tome je ograničeni protok zraka tokom hrkanja. Privremeni nedostatak kisika u krvi može oštetiti krvne sudove.

Također česta pojava jeste i apneja, od koje pati ukupno 10 posto muškaraca i 5 posto žena, a koje dolaze do izražaja kratkotrajnim zaustavljanjem disanja. Simptomi mogu biti dnevni umor, pritisak u glavi, suha usta, pojačano znojenje tokom noći kao i žgaravica, visok pritisak, poremećaj srčanog ritma, a ako ste u nedoumici svakako provjerite s dijagnostičarem.

Couple asleep embracing

Zašto hrčemo?

Ali kako zapravo dolazi do hrkanja? „Kod oko 20 posto pacijenata spuštaju se meki lukovi nepca i uvula prema jeziku“, objašnjava dr. Hartmut Grüger, glavni ljekar klinike za medicinu spavanja Grand Arc u Düsseldorf za stranicu apothekenumschau.de. „Kod oko 30 posto osoba koje hrču uvučeni jezik blokira disajne puteve.“ Kod ostalih 50 posto ne može se odrediti mjesto zaprečenja.

„Često je uzrok hrkanja loše disanje na nos“, piše Robert Pavelka, stručnjak za bolesti uho-grlo-nos u Novom Beču, u medicinskom časopis „Jatros“. Kod 40 posto osoba koje hrču opcija je operacija nosa. U drugim slučajevima mogu se izvršiti zahvati na nepcu, zidovima ždrijela, na dnu jezika ili na epiglotisu.

Ali već jednostavnije metode mogu poboljšati kvalitet sna na obje strane kreveta, poput tretiranja hronične upale sinusa ili alergija koje izazivaju začepljenje nosa.
Ishrana također može uticati na san. Raskošni obroci uvečer se trebaju izbjegavati, jer ako su želudac i crijeva pretrpani, pluća se prebacuju čime slabi protok do gornjih disajnih puteva. Osim toga se lakše goji, što opet povećava pojavu izostanka disanja.

Ako spavate na leđima – tipični položaj osoba koje hrču – isto možete spriječiti jastucima ili ušivenim rolnama majica. Idealno bi bilo da je glava u ravnom položaju, da ne pada ka prsima, da je madrac nagnut 10 posto tako da stopala leže nešto niže nego ostatak tijela. Osim toga potrebno je izbjegavati nikotin, alkohol, tablete za smirenje kao i previše tečnosti prije spavanja.

Woman lying awake next to sleeping husband

U hitnim slučajevima: slušalice

A ako ništa od navedenog ne pomaže, žrtvi hrkanja mogu pomoći čepići za uši, dobre slušalice i saznanje da može biti i gore: Šveđanin Kare Walkert, koji je zabilježen u Guinnessovoj knjizi rekorda zbog najjačeg hrkanja, dosegne i do 93 decibela. To odgovara bučnom kamionu koji protutnja autoputom. U poređenju s tim, zviždanje, pucketanje, stenjanje, krkljanje i frkanje čini se poput muzike.

Prema gore
OKViše informacija