Menu

Šta sve može prirodna kozmetika? Pet zašto – pet zato!

Šta je zapravo prirodna kozmetika, šta ona može i na šta je potrebno obratiti pažnju?

Home » Ljepota » Njega » Šta sve može prirodna kozmetika? Pet zašto – pet zato! - 07.2019

Ponuda proizvoda proizvedenih u duhu održivog razvoja sve je veća – i zbunjujuća. Šta je zapravo prirodna kozmetika, šta ona može i na šta je potrebno obratiti pažnju?

Šta je prirodna kozmetika?

Pojam nije zakonski definisan, ali se prirodni proizvodi mogu prepoznati po svom žigu. U tim proizvodima ne smiju se nalaziti sintetičke boje i mirisi, sintetički konzervansi, silikoni, parafini ni drugi slični proizvodi. Sadržani sastojci ne smiju štetiti koži i okolišu te moraju biti prirodna i na prirodi bazirana sirovina.

Šta sve može prirodna kozmetika?

Prije svega štiti životinjski svijet i okoliš. Važnu ulogu igraju porijeklo i izbor korištenih sirovina kao i njihova pažljiva obrada. Jednako velika pažnja poklanja se i proizvodnji koja ne šteti životinjama i okolišu, mnogi proizvodi su veganski. Prirodna kozmetika potiče i podržava prirodne funkcije kože.

Šta karakteriše sastojke prirodne kozmetike?

Značajna razlika prirodne od konvencionalne kozmetike jeste u upotrebi kvalitetnih biljnih aktivnih materija koje potiču iz kontrolisanog biološkog uzgoja ili kontrolisane biološke berbe. Kao osnovni sastojci služe na primjer voda (za tečnost) ili vosak (za konzistenciju ili kao dodatni emulgator). U aktivne materije se ubrajaju biljna ulja poput ekstrakata ruže ili kamilice koji se dobijaju posebnim, pažljivim procesima pomoću prirodnih rastvora iz kvalitetne sirovine.
Posebna važnost pridaje se kvalitetu sirovine, osim toga se ne koriste hemijski rastvori i konzervansi. Mnogi konvencionalni proizvođači kozmetike za svoje proizvode koriste mineralna ulja. Ona su povoljna i jednostavno se obrađuju, ali na koži stvaraju sloj koji se ne rastvara u vodi. Iako se pritom čini da je koža meka, u potpunosti je prekrivena zbog čega ne može pravilno disati.

 

Koliko traje prirodna kozmetika?

S obzirom da se ne koriste sintetički materijali, trajanje prirodne kozmetike ne može se uporediti s dužinom trajanja konvencionalne kozmetike. Konzerviranje se odvija međusobnim djelovanjem odgovarajućih proizvodnih procesa, pakovanja i multifunkcionalnosti sastojaka. Kako bi se produžio vijek trajanja proizvoda, pakovanje je neophodno otvoriti neposredno pred korištenje istog, nakon korištenja pravilno zatvoriti i držati na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Kao i kod svih kozmetičkih proizvoda, i ovdje se proizvodi više ne trebaju koristiti nakon što se promijeni struktura, boja ili miris.

Promjenama temperature kod prirodne kozmetike postoji mogućnost međusobnog odvajanja pojedinih sastojaka. Kod krema na primjer moguće je da će se na površini stvoriti uljani sloj. Ako još uvijek nije istekao rok trajanja i proizvod još uvijek dobro miriše, isti pomiješajte ili protresite kako bi se sastojci ponovo spojili. Kod konvencionalne kozmetike se koriste hemijsko-sintetički konzervansi koji sprečavaju nastanak mikroorganizama. Ali ono što štetno utiče na te organizme, može štetiti i koži. Prirodna flora kože, koja ispunjava važan zaštitni faktor, može biti oštećena i time se mogu izazvati različite alergije. Ako ste podložni osjetljivoj koži vjerovatno ćete u prirodnoj kozmetici naći odgovarajući proizvod za sebe.

Koje vrste prirodne kozmetike postoje?

Općenito postoji razlika između certificirane i necertificirane prirodne kozmetike, kao i kozmetike koja je srodna prirodnoj. Certificirana prirodna kozmetika obuhvata proizvode koji su testirani od strane različitih udruženja u skladu sa standardima i s tim u vezi nose odgovarajući žig. Pod necertificiranom prirodnom kozmetikom se podrazumijevaju marke koje podliježu internim testiranjima ili korištene prirodne sastoje daju testirati u određenim kontrolnim institutima te bi na taj način i oni mogli nositi kvalitativni živ i znak kontrole, ali nisu certificirani u skladu sa određenim standardom. Kozmetika srodna prirodnoj podrazumijeva proizvode i marke koji prilikom proizvodnje ne koriste sintetičke dodatke, ali ne odgovaraju kriterijima prirodne kozmetike. Za ove proizvode se koristi bio i fair-trade sirovina, ali mogu sadržavati parabene ili sastojke koji su sintetički proizvedeni.

Prema gore
OKViše informacija