Active Beauty
Sufle od zobi

Nekada ne treba puno za pripremu savršenog deserta.

Sufle od zobi

Zobi se pridaju brojne odlike, a među njima se svakako nalazi i podatak da obiluje brojim mineralima i elementima u tragovima. Ova vrsta žitarice ne sadrži gluten, lako se probavlja i može se pripremati na različite načine. Donosimo recept za pripremu senzacionalnog suflea.

Sastojci za 4 osobe:
Hirseauflauf

  • 250 g sobi
  • 1 prstohvat soli
  • 3 jajeta
  • 50 g šećera
  • vanilin-šećer
  • 50 g čokolade za jelo i kuhanje
  • 1-2 jabuke
  • 5 malih kašika marmelade od kajsije

Priprema:

  1. jabuku narezati na tanke kriške i nasjeći čokoladu..
  2. zob kuhati u dvostrukoj količini slane vode pa ostaviti sa strane da se dobro ohladi. Odvojiti žumance od bjelanca pa ga izraditi te pritom postepeno dodavati šećer i vanilin-šećer. Bjelance izraditi sve dok snijeg ne postane čvrst. Pomiješati zob i kremu od žumanca pa pažljivo dodati snijeg.
  3. pola smjese dodati u prethodno namašćen kalup pa po površini rasporediti čokoladu, sitno sjeckanu jabuku i marmeladu. Prekriti ostatkom smjese od zobi i peći u pećnici na 175° stepeni uz uključenu opciju strujanja zraka.