Menu

Sve će biti u redu

Trendovi budućnosti.

Home » Ljepota » Njega » Sve će biti u redu - 09.2018

Alge u kremama za kožu, zaštita od zagađenja iz okoliša – ono što zvuči kao naučna fantastika zapravo je budućnost njege kože. I upravo je započela.

Alge

One su vrlo malene, a mogu biti dugačke i do 60 metara. One su zelene, a mogu biti i crvene, smeđe ili crne. Raznolikost algi je vrlo velika, kao i bogatstvo hranjivim tvarima. Kilogram algi sadrži istu količinu aminokiselina, mineralnih soli, elemenata u tragovima, vitamina i polifenola kao i 100 000 litara morske vode. Nijedan kozmetički laboratorij na ovom svijetu ne može to proizvesti. Zbog toga su svi jako zainteresovani za alge. Nije ni čudo, s obzirom na ova obilježja. Ako uzmemo u obzir da dvije trećine zemljine površine čini voda, možemo samo da naslutimo kakva se tamo još blaga skrivaju. Zasad su biolozi popisali 35 000 vrsta algi, oko 1000 vrsta je istraženo, a 50 ih se koristi u kozmetici gdje obavljaju jako dobar posao.

Budući da alge mogu da prežive u ekstremnim uslovima naročito su tražene u istraživanjima za anti-age proizvode. One mogu poraziti slobodne radikale, opskrbiti stanice energijom, stimulisati obnovu kolagenskih i elastičnih vlakana, a od velike pomoći su i pri obnovi stanica. Kozmetika s ekstraktima algi uz to daje koži jasnu svježinu i zaglađenost. Brojni vitamini u algama štite kožu od vanjskih uticaja i djeluju protiv prijevremenog starenja. Alginska kiselina može zadržati vlažnost kože i do 24 sata. Zbog vrlo dobre topivosti u vodi djelatne tvari algi dobro prodiru u unutrašnje slojeve kože i tamo obavljaju svoj posao. Kada su u pitanju alge, koža definitivno profitira.

 

Dotjerivanje. Maska u maramici, Garnier Skin Naturals, pomoću crnih algi pročišćava pore i hidratizira kožu.
Čišćenje. alverde, Aqua Hydro, gel za umivanje sazelenim algama, pruža intenzivnu hidrataciju i temeljito čisti kožu.

 

 

Njega protiv zagađenja

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) 80 % stanovništva u velikim gradovima je izloženo zraku značajno lošije kvalitete. Smog, partikulati, ozon i teški metali ne djeluju nepovoljno samo na organe dišnog sistema, već sve više i na kožu. Najveći su neprijatelji kože međutim potpuno nevidljivi. Mini-čestice u zraku redovno prianjaju uz kožu i osim što stvaraju sivi veo, krivi su i za oksidacijski stres u stanicama. Uz to dolazi i do povećanog stvaranja sebuma.

Hemikalije koje se ulove na čestice mogu prodrijeti i u dublje slojeve kože i prouzrokovati upalne reakcije koje ubrzavaju proces starenja. Talog na koži sprečava i nesmetanu opskrbu kisikom čime se usporava izmjena tvari, a istovremeno postaje vidljiva začepljenost i nečista koža. Prve vidljive reakcije su crvenilo, svrbež i mali prištići. Dugoročno dolazi do sve bržeg propadanja kolagena i elastina.

Za sprečavanje negativnih aspekata urbanog života sada postoje kozmetički proizvodi s efektom protiv zagađenja. I ovaj trend dolazi iz Azije gdje je zagađenje okoliša već poprimilo ekstremne razmjere. Njega protiv zagađenja djeluje pomoću apsorbirajućih i antioksidirajućih djelatnih tvari. Učinkovito oslobađa kožu od taloga, jača zaštitnu funkciju, djeluje protiv slobodnih radikala i tako čuva kožu od oštećenja uzrokovanih vanjskim čimbenicima. Čišćenje osnažuje kožu, a njega je štiti. U budućnosti će čišćenje lica zauzimati sve važniju ulogu u njezi kože.

 

 

Priprema. LVLY, tonik za čišćenje lica, s manuka medom i goji bobicama, čisti kožu od izumrlih ćelija. Koža je zdrava i njegovana.
Zaštita. Balea, zaštitni serum za lice, štiti i čuva kožu od štetnih čestica i zagađenja iz okoline. Pogodan je za sve tipove kože.

 

 

Sapun za kosu

U njezi tijela dobri stari sapun već je oživio staru slavu, a u njezi kose taj proces je u punom jeku. Sapuni za kosu su posebni sapuni koji su tako napravljeni da čiste i kosu i kožu glave. Ovi čvrsti komadi za pranje se sastoje prije svega od biljnih ulja koja se pri proizvodnji pretvaraju u sapun.

Sapun za kosu nije primjeren za obojanu kosu. Zbog otvorenih kutikula kosa može brzo izgubiti pigmentaciju i sjaj.

Primjena sapuna za kosu

  • Kao što je poznato, da bi se sapun pjenio, potrebna mu je voda. Zato je najprije potrebno dobro namočiti kosu.
  • Sapun se zatim nanese direktno na mokru kosu. Ako je sapun presuh, može se prije pranja kose ostaviti u toploj vodi nekoliko minuta da bi omekšao.
  • Pjena se umasira u vlasište i po dužini kose, ali bez snažnog trljanja.
  • Važno je da se sapun dobro ispere mlakom vodom.

Od uobičajenog sapuna se samo razlikuju sadržajem. Uobičajeni sapuni sadrže tenzide, silikone, palmino ulje i glicerin i vrlo učinkovito čiste. Ipak kada bismo njime oprali kosu, rezultat bi bila suha i lomljiva kosa jer sapuni ne sadrže nikakva njegujuća ulja. Baš taj posao obavlja sapun za kosu. Njegovu bazu čine biljna ulja, masti koje podstiču proizvodnju pjene, poput kokosovog ili maslinovog ulja i njegujući sastojci koji vraćaju kosi prirodnu masnoću i hidrataciju, poput aloe vere, shea maslaca ili ulja sjemenki grožđa. Budući da sapuni za kosu ne sadrže više od 3-5 % čistih masti, kosa nakon pranja nije masna. Njihova blagost i sastav rješavaju različite probleme vlasišta i kose.

S ekološkog stanovišta, sapuni za kosu višestruko pobjeđuju: manje hemije, manje sastojaka, manje ambalaže i značajno manja potrošnja proizvoda.

 

Volumen. Langhaarmädchen, šampon za volumen kose, podiže kosu i čini je bujnijom. Njeguje kosu. Sa acai bobicama i acerolom.

Čisto i prozračno. Nature Box, šampon za kosu, avokado, čisti i njeguje kosu. Bez sulfata, silikona i parabena, sa 100% prešanim prirodnim uljima. Veganski proizvod.

 

Njega kože probioticima

Probiotici su živi mikroorganizmi koji pozitivno utiču na ljudski organizam, posebno na crijeva. Tako su uveliko zaduženi za održavanje zdrave crijevne flore. Ako ona dobro funkcioniše ni ostatak organizma ne može se lako uznemiriti. Kad su crijeva stabilna, sprečavaju se alergije, upale i pretilost, a profitira i koža.

Probiotičke namirnice kao što su kiseli kupus, jogurt, kefir, kimchi, miso juha ili jabučni ocat odavno su sastavni dio mnogih jelovnika. U SAD-u gdje su probiotici pravi pravcati veliki health trend koriste se i dodaci prehrani. A polako se počinju primjenjivati i na koži. Iako je njega živim mikroorganizmima još uvijek manjinski zastupljena, to će se uskoro promijeniti. Probiotici mogu stvoriti zaštitni sloj da štiti od vanjskih uljeza, a istovremeno štite prirodnu floru kože. Koža sporije stari, može se nesmetano obnavljati, a osim toga izgleda svježe i zdravo.

 

Tahirović, gel za intimno pranje, s kantarionom, nevenom, kamilicom, kunicom i eteričnim uljem kadulje, štiti intimno područje.

Intimna njega. Jessa, losion za intimno pranje, bez mirisa, pogoduje i osjetljivoj koži.

 

 

Održiva ambalaža

Važne su unutrašnje vrijednosti. Ipak, u vremenima održivog načina života raspravlja se i o vanjštini. U području kozmetike još uvijek prevladava povoljna plastična ambalaža koja je lagana, otporna i jednostavna za transport. Nažalost, ona se dobija iz sirovine nafte koja nije beskrajno dostupna. Sve više proizvođača ozbiljno razmišlja o održivosti i razvija ekološki prihvatljive alternative.

Tako sada postoje bočice za šampon u koje su umiješana drvena vlakna da bi se smanjio udio PET ambalaže. Šminka se nudi u kartonskim kutijama, u kojima se isporučuje i sjeme za sadnju. Postoje plastične ambalaže koje su značajno tanje, ali još uvijek stabilne. Neki proizvođači nude akcije „bring it back“ u kojima se trgovinama mogu vratiti prazne tube i boce da bi se reciklirale na prikladan način. Po kilogramu plastike može se uštedjeti najmanje 1 litra nafte i 2 kilograma ugljikovog dioksida. Dm i brand Fa prethodne godine su to uspješno pokazali, od prikupljene plastične ambalaže nakon recikliranja izrađen je dječji tobogan

 

Razgradivost. Ambalaža šampona* Color Care branda MATRIX BIOLAGE R.A.W. do 98 % je biološki razgradiva.

Reciklaža. Ambalaža spreja Avocado Leave-in branda NATURE BOX sastoji se od ¼ reciklirane plastike.

 

 

Najbolje je bez ambalaže

Upotreba reciklirane plastike od PET ambalaže široko je primjenjiva i može se proširiti na sva područja. Dodatno je razvijena bioplastika koja se uglavnom proizvodi od šećerne trske pa je i biološki razgradiva. Male kozmetičke kompanije isprobavaju u velikoj mjeri princip „zero waste“ prema kojem se željeni proizvod u prodavnicama pakuje u ambalažu po želji. I kozmetički div L’Oréal ovom veganskom linijom za njegu kose „Source Essentielle“ počinje sa sistemom ponovnog punjenja u odabranim prodavnicama. Osim toga, cilj tog koncerna jest smanjenje emisije stakleničkih plinova, otpada po proizvedenoj cjelini, kao i količine vode po proizvedenoj jedinici za 60 %.

Dakle, ideja ima dosta, samo ih treba ostvariti.

Prema gore
OKViše informacija