Menu

Talentovana kamilica liječi i uljepšava

Kamilica važi kao biljka za žene i djecu.

Home » Zdravlje » Talentovana kamilica liječi i uljepšava - 04.2019

Kamilica važi kao biljka za žene i djecu. Za njegu i wellness njeni cvjetovi se veoma jednostavno mogu preraditi kod kuće.

Svako dijete ga poznaje – onaj cvjetić s majušnim bijelim listovima, žutom glavicom i voćnim, balzamskim mirisom. Kamilica je stara evropska ljekovita bilja, koja se rado podcjenjuje ako se pobliže sa njom ne upozna. „I meni je trebalo određeno vrijeme da ponovo nađem put do nje“, priča Valerie Jarolim, certificirani, diplomirani biljni pedagog iz Gornje Austrije. Ali već sada je ona ponovo koristi u različite svrhe, posebno kada je u pitanju proizvodnja prirodne kozmetike.

Sveznalica kamilica

Tvrdi se da kamilica ima mnoge pozitivne karakteristike. Ona ublažava upale, liječi rane, ublažava grčeve, dezinfikuje i ima antibakterijsko djelovanje te potiče cirkulaciju. Preporučuje se jednako za bolove u grlu ili zubobolju kao i kod prehlade. Cjelokupni donji dio tijela, od želuca do crijeva reaguje na kamilicu. I: Dobra je kod nečiste, nadražene kože ili kože koja je sklona bubuljicama.

„Kamilica je sveznalica kada je u pitanju želudac, crijeva, mjehur, ždrijelo, koža i nemirno lice“, kaže Monika Kronsteiner, biljni pedagog u Prvom centru za Tradicionalnu evropsku medicinu u Bad Kreuzenu u Gornjoj Austriji. Preporučuje se kod nemira u želucu i nadutosti, kao i kod upale uha ili zubobolje.

Ljekovita biljka za žene i djecu

Posebno prepoznatljiva je kamilica kao biljka za žene i djecu. Njeni botanički nazivi vrste – „Matricaria chamomilla“ ili „Matricaria recutita“ – nisu slučajni: Matrix u latinskom znači materica. „Kamilica je pravi mali zaštitar, ona grije i otvara srce žena. Koristeći je doslovno se osjećamo kao od majke zaštićeni“, kaže Kronsteiner.

Kamilica ima umirujuće dejstvo, posebno tokom menstruacije kao obloga ili u formi čaja. Osim toga je jedna od rijetkih biljaka koja se može koristiti tokom trudnoće i za vrijeme dojenja, također u formi čaja. To je jedna od prvih biljaka koja se počinje koristiti kod djece i to ne samo kao čaj, već i kao eterično ulje, pomiješana s prirodnim, hladno prešanim biljnim uljem. „Ovo dječije ulje potiče osjećaj blagostanja, unutarnji mir i osjećaj da možemo biti sami sa sobom“, objašnjava Kronsteiner.

Woman on a field holding bunch of picked chamomiles, partial view

Višestruka upotreba

Kamilica se umnogome koristi i u prirodnoj kozmetici i u wellness tretmanima. Mnogo toga se samostalno može proizvesti. Za isto su potrebni svježi ili sušeni cvjetovi kamilice. Samostalno ih ubrati i nije tako jednostavno. „Prije je kamilica bila važni žitni korov koji je poticao rast i razvoj te se i mogao naći u žitnim poljima“, objašnjava Valerie Jarolim. Danas se korov hemijski odstranjuje. Ukoliko se ipak pronađe koji cvijet kamilice, jednostavno se treba ubrati ukoliko se radi o biološkom uzgoju. Češće se ova biljka može naći u strmim područjima ili uz puteljke. Ovdje se treba uzeti u obzir da postoji mogućnost negativnih uticaja štetnih gasova ili okolišnih otrova.

S druge strane, samo prava kamilica sadrži djelotvorne sastavne materije. Lako se može pomiješati sa pasjom kamilicom ili bezmirisnom kamilicom. Upotreba ovih vrsta ne bi bila štetna, kaže Kronsteiner, ali isto tako ne bi bila djelotvorna – šta više može biti iritirajuća. Prava kamilica se poznaje po šupljem cvjetnom podnožju. Za isto se glavica cvijeta razreže. Ukoliko nema srži, riječ je o pravoj kamilici. Nimalo jednostavna vježba, čak i za botaničare.

Saditi kamilicu

Ili je jednostavno samostalno posaditi. Za isto je potrebna balkonska kutija ili saksija za cvijeće, jer ljekovita biljka nije zahtjevna. „Brati se treba kada je sunčano, kada su cvjetovi otvoreni“, preporučuje Kronsteiner.

Jednostavnije je, naravno, kupiti osušene cvjetove. Biljke koje su dostupne u apoteci su provjerene na učinkovitost. One podliježu Zakonu o lijekovima. Cvjetovi kamilice u bio supermarketima podliježu Zakonu o namirnicama, njihova učinkovitost nije provjerena. S druge strane dostupni su u bio kvalitetu. Ovdje svako za sebe mora odlučiti šta mu je draže. Ono što je cvjetovima zajedničko jeste divni miris iz djetinjstva.

Prirodna njega i wellness uz kamilicu

Chamomile flowers in a tea pot

Ulje kamilice za kožu
• RECEPT. Sušene ili samostalno uzgajane svježe cvjetove kamilice držati nekoliko sedmica u hladno prešanom biljnom ulju. Preporučuju se maslinovo ulje, ulje jojobe i bademovo ulje. Filtrirati – gotovo je samostalno proizvedeno ulje za tijelo.
• UČINAK. Preporučuje se nadraženoj, iritiranoj i suhoj koži te koži pod stresom. Također potiče regeneraciju tkiva. Ublažava svrbež i liječi rane.
• PRIMJENA. Po potrebi nanijeti na zahvaćene dijelove kože. Ili direktno poslije tuširanja umasirati na još uvijek vlažnu kožu.

Parna kupka za lice
• RECEPT. Jednu do dvije šake cvjetova kamilice zaliti prokuhalom vodom. Ostaviti da odstoji poklopljeno 15 minuta. Potom dodati dodatni litar vode.
• UČINAK. Otvara pore, potiče cirkulaciju, dezinficira i djeluje antibakterijski. Dobro kod prehlade, upale sinusa, začepljenosti nosa i kašlja. Zahvaljujući učinku isušivanja djeluje kod nečiste kože, bubuljica, mitesera i masne kože.
• PRIMJENA. Kao kod inhalacija držati glavu iznad lonca u kojem je tečnost, pokriti glavu peškirom i duboku udisati i izdisati.

Mast od kamilice
• RECEPT. Baza je samostalno proizvedeno ulje kamilice. Isto se pomiješa sa sredstvom za konzistentnost, poput putera kakaa ili pčelinjeg voska.
• UČINAK. Umiruje i štiti kožu. Kod niskih temperatura može se koristiti kao zagrijavajući balzam.
• PRIMJENA. Nanijeti na suhu kožu ili kožu koja je bila izložena hladnom zraku.

Dodatak kupki
• RECEPT. Jednu do dvije šake cvjetova kamilice zaliti prokuhalom vodom. Ostaviti 15 minuta da odstoji.
• UČINAK. Umiruje i nježno djeluje kod nadražene i nečiste kože.
• PRIMJENA. Dodatak za kupku dodati u vodu kupke. Po potrebi koristiti filter, kako cvjetovi ne bi plutali po vodi.

Ulje za masažu beba
• RECEPT. Jednako se priprema kao i ulje kamilice.
• UČINAK. Ima umirujuće dejstvo kod bolova u stomaku.
• PRIMJENA. Nježno umasirati na stomak.

Tonik za lice od kamilice
• RECEPT. Ostaviti gutljaj čaja od kamilice.
• UČINAK. Osvježava i čisti kožu lica.
• PRIMJENA. Hladni čaj kamilice pomoću blaznice uvečer utapkati na lice.

Aromatska terapija kamilicom
2019. godine kamilice je od strane „Udruženja za aromatsku njegu i obučene aroma-praktičare“ izabrana za mirisnu biljku godine. U aromatskoj terapiji kamilica se koristi u formi parnih kupki, uljnih obloga ili ulja za tijelo koje se priprema od ulja od kamilice. „Kamilica plava“ se više koristi za tijelo, na primjer kod upaljene kože, kožnih problema ili za njegu kože. U eteričnom ulju se između ostalog može naći hamazulen. Plava boja nastaje destilacijom vodene pare u eterično ulje. „Kamilica rimska“ koja ublažava grčeve sadrži sastavne materije koje utiču na probavne organe i na psihu. Preporučuje se kod grčeva u stomaku, menstrualnih ili probavnih tegoba, ali i kada djeca pate od straha od gubitka. aromapraktiker.eu; aromaspecials.at

O OSOBI

Valerie Jarolim je certificirani, diplomirani biljni pedagog. Naučnik poljoprivrede organizuje radionice prirodne kozmetike i šetnje za branje trava, piše blog blattunddorn.at i kao gostujući autor za activebeauty.at.

Monika Kronsteiner je biljni pedagog i praktičar Tradicionalnog evropskog nauka o liječenju. U Prvom centru za Tradicionalnu evropsku medicinu u Bad Kreuzenu, Gornja Austrija, organizuje vođene ture za upoznavanje i branje biljaka.

Prema gore
OKViše informacija