Menu

The Bold Type: Četiri stvari koje muškarac treba da zna o ćelavosti

Neovisno da li se radi o svjesnoj odluci ili „raspoloženju“ prirode, ćelavost je u trendu.

Home » Ljepota » The Bold Type: Četiri stvari koje muškarac treba da zna o ćelavosti - 05.2020

Bez kose, bez samopouzdanja? Može biti, ali definitivno ne mora. Pomislite samo na Brucea Willisa ili Jasona Stathama. Ipak, mnogi muškarci pate zbog toga i misle da ne odgovaraju sveopćem idealu ljepote – ili općenito svom idealu ljepote. Willis i Statham nemaju problem pokazati svoje glave, štaviše djeluju još muževnijima. Ali i oni su vjerovatno godinama pokušavali da se, umjesto sa zlikovcima u filmovima, bore sa svojom ćelavosti.

Zar je ćelavost samo za akcione junake? Nikako! Ćelavost stoji kako džentlmenu tako i hipsteru – važno je da se ona ponosno nosi! No, prije nego posegnete za mašinicom za brijanje, morate razmisliti o nekoliko stvari. Jer njega je i u ovom slučaju neophodna.

Korak po korak:

  1. Pitanje tipa

Prije nego što se odlučite na takav korak, neophodno je da odredite kakvi su oblik i tjeme vaše glave. Ukoliko je tjeme neravno ili nečisto, kosu skratite na takozvanog „keca“. Uz odgovarajuće kape i online aplikacije također možete isprobati kako bi vam ćelavost stajala. Osobe koje nose bradu bi neravnine mogli ujednačiti tako što veći fokus stave na bradu – istu prilagodite posmatrajući glavu iz profila.

  1. Priprema

Ukoliko se prvi put tako šišate, planirajte dovoljno vremena. Ipak želite izbjeći rane na glavi. Savjet: Prije brijanja, provjerite da li na glavi imate mladeže, kako ne bi došlo do krvavih iznenađenja. Postepene rezultate možete provjeravati malim ogledalom.

 

 

 

  1. Brijanje    

Ukoliko je vaša kosa duža, prvobitno je skratite. Potom nanesite dosta gela ili pjene za brijanje i ravnomjerno rasporedite po glavi, kako bi brijanje išlo jednostavnije. Započnite postepeno, brijući od čela prema sredini glave, uz blagi pritisak. Potom sa strana i od potiljka ka gore. Kako biste spriječili iritacije kože, brijač treba biti oštar, a u međuvremenu ga je potrebno ispirati.

  1. Njega

Da li će glava nakon brijanja biti mat ili će se sijati, ne zavisi samo od proizvodnje loja kože, već je i stvar ukusa. Uz puder za tijelo, neželjeni sjaj u trenu možete umanjiti. A ako ipak želite sjaj, nanesite nekoliko kapi ulja za bebe. S obzirom da je golo tjeme neprestano izloženo vanjskim uticajima, neophodno ga je redovno hidratizirati i koristiti zaštitu od sunca. Redovno čišćenje tjemena također je neophodno. Uz blage proizvode za njegu lica, šampone i povremene pilinge, tjeme ćete osloboditi od nečistoća i odumrlih ćelija kože.

Prema gore
OKViše informacija