Menu

U vrtu raste sol za kupku

Ljekovito bilje.

Home » Ljepota » U vrtu raste sol za kupku - 04.2018

Ljekovito bilje je čudotvorno sredstvo iz prirode. Od sada svoje moći neće otkrivati samo u kuhinji, nego u cijelom stanu.

U posljednje vrijeme na raspolaganju imamo velik izbor ekoloških proizvoda, i to u području prehrane, njege tijela i sredstava za čišćenje. Uprkos tome, poseban je osjećaj kada nešto napravimo sami. Ali to ne znači da sad odmah moramo početi da proizvodimo sve moguće proizvode za čišćenje kao i kozmetičke proizvode jer, baš kao i u svakom segmentu života, pa tako i u ovom, odlučujuću ulogu igra harmonija. Dovoljno je da s vremena na vrijeme napravimo nešto iz kućne radinosti da bismo osjetili radost, ali i kreirali baš proizvode prema vlastitoj mjeri.

Danas ljudi imaju jače razvijenu svijest o zdravlju i blagostanju. Kritički se posvećuju temama šta se treba unositi u organizam i kako se okružiti zdravim proizvodima. Kvaliteta postaje sve važnija, a upravo kod proizvoda iz kućne radinosti možemo uticati na taj parametar. Mnogi se zbog straha od utrošenog vremena neće upustiti u izradu vlastitih proizvoda od ljekovitog bilja, ali u međuvremenu je na internetu objavljena brojna, jako dobra stručna literatura kao i brojni tutoriali koji se brzo uče, a donose jednostavne popise sastojaka.

Pritom se kontinuirano pojavljuju određeni sastojci, i to s pravom. Za svaku potrebu, bilo da želite napraviti sprej za osvježenje prostora bilo opuštajuću sol za kupku, postoje odgovarajuće ljekovite biljke. Ako se,možda, želite intenzivnije baviti temom ljekovitih biljaka, možete proširiti svoja znanja na nekim specijalizovanim kursevima ili radionicama ako se takvi organizuju u vašem okruženju. Vođeni edukativni sadržaji omogućuju i praktičnu primjenu stečenih vještina i znanja: kakve začine stavljam u jela, kakve ljekovite biljke rastu u mom vrtu ili u okolini. Brojne biljke koje se pogrešno svrstavaju u skupinu korova, imaju vrhunsko ljekovito djelovanje. Uz odgovarajuće knjige o ljekovitom bilju možemo puno naučiti o njihovoj primjeni u svakodnevnom životu.

Zašto bilje?

Sasvim je svejedno da li želite proizvesti neki proizvod za kućanstvo ili novu masku za lice jer ljekovite biljke u principu ima široku primjenu.

Važnije je razmisliti o njihovom djelovanju jer zavisno od kombinacije sastojaka u vašem proizvodu, ljekovite biljke otpuštaju svoje djelovanje na različite načine. Isto tako je važno osvijestiti da brojno bilje djeluje poput lijekova i pri pogrešnoj primjeni ili doziranju može uzrokovati štetu. A ako se pravilno primjenjuju, ljekovite biljke mogu pomoći u svakodnevni život vratiti ravnotežu.

Najbolja stvar u samostalnoj proizvodnji proizvoda je osjećaj da vas pozitivan osjeća ne prati samo pri proizvodnji nego i kod primjene proizvoda. Kada sami napravite svoju kremu, onda i znate šta je unutra pa ćete je drukčije i nanositi – nekako opreznije, sa više pažnje. Tako mijenjate stav prema svom tijelu – nabolje. Što i zaslužuje.

 

Ako želite da saznate nešto više o proizvodima na dm-ovim policama, njihovom djelovanju i namjeni, potražite savjet dm zaposlenika koji Vam stoje na raspolaganju.

Pravilna primjena i doziranje – što i kako djeluje?

 • Osvježavajuće: ružmarin, bosiljak, peršun
 • Opuštajuće: lavanda, valerijana, matičnjak
 • Protuupalno: kadulja, đumbir, kopriva

DIY: Sprej za osvježenje prostora s ruzmarinom, kaduljom i lavandom

Sprej za osvježenje prostora s ruzmarinom, kaduljom i lavandom Možete ga koristiti do godinu dana. Ruzmarin i lavanda unose savršenu harmoniju i uvijek iznova pružaju sasvim nov mirisni doživljaj u vašem prostoru.

Sastojci (za 500 ml):

 • 2 grančice ruzmarina
 • 1 grančica kadulje
 • 1/2 čajne kašike cvijeta lavande
 • 1 limun, narezan na kriške
 • 500 ml vode
  odgovarajući spremnik s pumpicom za raspršivanje

Priprema:

Dodati sastojke i vodu u malu posudu i na srednje jakoj temperaturi kuhati dok ne proključa. Poklopiti i kuhati mješavinu 5 minuta. Na kraju ohladiti, procijediti i uliti u spremnik za raspršivanje. Prema vlastitom ukusu u bocu dodati svježu grančicu ruzmarina i/ili lavande.

Ulje za masažu

Kod bolnih mišića i zglobova, kada ste jako napeti ili loše raspoloženi, ovo će biti pravi proizvod za vas. Ako ga čuvate na hladnom i tamnom mjestu, može izdržati i do godinu dana.

Sastojci (za 250 ml):

 • 120 ml ulja koštica grožđa, maslina ili nekog drugog laganog ulja
 • 120 g kokosovog ulja (zagrijanog, tekućeg)
 • 35 kapi ulja eukaliptusa
 • 35 kapi ulja lavande
 • 22 kapi ulja metvice
 • 20 kapi ulja đumbira
 • tamna boca

Priprema: Oba ulja pomoću lijevka uliti u bocu pa dodati eterična ulja. Na kraju bocu dobro zatvoriti i snažno protresti

DIY: Sol za kupku s limunom i ruzmarinom

Opuštajuća kupka blagotvorna je za tijelo i dušu. Epsomska sol sastoji se od magnezijuma i sulfata i koristi se već stotinama godina protiv bolova u mišićima i zglobovima. U kombinaciji s morskom soli koja sadrži visok udio kalija i joda, mineralne tvari dospijevaju direktno u kožu i podstiču liječenje dermatitisa i upala. Ruzmarin jača i oslobađa od strahova, limun osvježava. U kombinaciji omogućuju opuštajuću kupku nakon koje ćete se osjećati kao ponovo rođeni. Sol za kupku može stojati do tri mjeseca.

Sastojci (za oko 7 kupki):

 • 600 g epskomske soli
 • 75 g morske soli
 • 160 g natrona
 • 20 kapi limunovog soka ili naribana kora limuna
 • 1 sitno narezana granica ruzmarina

Priprema:
U zdjelici pomiješati sastojke pa dodati u staklenku s poklopcem. 100 g soli dodati u kadu dok voda teče iz slavine.

Playlista za opuštanje

</div

Prema gore
OKViše informacija