Menu

Udahnite duboko!

Sve o aromatskoj terapiji.

Home » Užitak » Wellness » Udahnite duboko! - 03.2019

Biljke su pametne. One proizvode mirisna eterična ulja kako bi se zaštitile od štetočina, bakterija, virusa i gljivica. Od tih ulja mogu profitirati i ljudi. Mirisi kroz nos dospijevaju u mozak, tačnije u limbički sistem u kojem su pohranjena sjećanja i osjećaji. Tu ove materije šire svoje učinke.

Za početak se eterična ulja dobijaju od biljaka i to procesom destilacije. „To je veoma zahtjevan proces, jer je za isti potrebno mnogo biljnih materija“, kaže Sandra Haslinger, certificirana aromatska terapeutkinja u Gornjoj Austriji. Šta se sve ovim može postići, obučena zdravstvena i medicinska sestra voli objasniti na primjeru jednog poslovnog iskustva: Osoba kojoj je potrebna njega, a koja je prije rado provodila vrijeme u šumi, u starosti teško dolazi do prirode.

„Uljem iglica smrče ovaj posebni miris mogu prizvati u prostoriju“, kaže Haslinger. „Osoba se na taj način osjeća ugodnije i opuštenije.“ Na raspoloženje pacijenata u bolnici također može pozitivno uticati miris bergamota i narandže. „Za isto je dovoljno nakapati ulje na maramicu i dati pacijentu da pomiriše.“

Klupko snage

Woman's hands holding up flowersEterična ulja sadrže i do 400 istraženih sastojaka. Na taj način eterična ulja imaju različite učinke: Planinska lavanda umiruje, rješava anksioznosti i uravnotežuje. Menta i ruzmarin aktiviraju i potiču koncentraciju. Majčina dušica djeluje protivno bakterijama, a obučeni ljekari aromatske terapije je rado koriste kao antibiotik. Ulje matičnjaka se preporučuje kod mjehurića nastalih temperaturom i herpesa, pelargonija djeluje protiv gljivica. Nabrajanje bi se moglo dugo nastaviti.

Osim njege bolesnih i starih, eterična ulja pogoduju i za wellness. U proljeće daju novu snagu i to u obliku aromatskih masaža ili kupki za detoksikaciju. Klasično se eterična ulja koriste kako bi se osvježila prostorija.

Za proljetnu svježinu u vlastita četiri zida pogodni su ruzmarin ili limun. Prirodna ulja pogodna su i u kuhinji. Esencije poput vanilije, narandže ili mandarine dobijaju se iz kore voća, a mogu se koristiti za pečenje ili – pomiješano s uljem ili sa soli – za kuhanje.

Obratiti pažnju na kvalitativne karakteristike

Kod kupovine eteričnih ulja neophodno je obratiti pažnju na nekoliko tačaka, posebno onda kada se koriste direktno na tijelu ili u kuhinji. „Najvažnije je da se radi o 100% prirodnom eteričnom ulju ili 100% čistom eteričnom ulju“, tako Sandra Haslinger. „To znači da su proizvodi stvarno prirodni, a ne samo da oponašaju prirodu.“ Također je suštinski natpis „pogodno za aromatsku terapiju/aromatsku njegu“.
Nadalje je bitno obratiti pažnju na rok trajanja, koji dio biljke je iskorišten za proizvodnju eteričnog ulja kao i korektni botanički naziv.

U međuvremenu počeli su se proizvoditi proizvodi od biljaka iz biološkog uzgoja.

Cijena također može biti kvalitativna karakteristika. Kako bismo pravilno iskoristili pamet biljke, za početak sami moramo istražiti.

Određena ulja nisu pogodna za ljude s osjetljivom kožom, za osobe koje boluju od oboljenja disajnih puteva i za djecu, jer se mogu pojaviti neželjene reakcije. Stoga je neophodno pažljivo izabrati proizvode ili se raspitati kod edukovanih aromatskih terapeuta.

Sandra Haslinger je diplomirana zdravstvena i medicinska sestra, aromatska terapeutkinja i bodyART trenerica u Gornjoj Austriji. Ona vodi vlastitu aroma-ambulantu i drži kurseve osnova aromatske terapije i njege. Haslinger je članica upravnog odbora Udruženja za aromatsku njegu i obrtnu aromatsku terapiju.

Fit u proljeće uz aromatsku terapiju

Aromatska kupka

Aromabäder können den Stoffwechsel in Schwung bringen. Anregend sind etwa Orange, Zitrone, Rosmarin und Wacholder. Ein abendliches Bad mit Lavendel, Rosengeranie, Mandarine rot oder Orange wirkt dagegen entspannend und beruhigend. Ätherische Öle brauchen allerdings einen Emulgator, damit sie sich mit Wasser verbinden. Deshalb mischt man fünf bis zehn Tropfen Aromaöl mit einer Tasse Milch, etwas Honig oder Meersalz und gibt dann beides zum Badewasser.

Aromatski tuš

Ovo je pravi lijek kada osjećamo da će nas uhvatiti proljetna prehlada. Za isto se koristi ulje kajaputa, ulje niaulija ili gotove tripostotne uljne mješavine. Nakon toplog tuša, kod kojeg se otvore pore, ulje se nanosi još pod tušem na vlažno tijelo. Potom se istuširati bez gela za tuširanje kako bi se rasprostranio učinak prijatne pare. Ne koristiti kod male djece!

Aromatske obloge

Pogodna eterična ulja za obloge za jetru su limunovo ulje ili ulje sjemenki celera. Uz to dodati malo morske soli i pomiješati sa toplom vodom. U mješavinu natopiti kuhinjsku krpu ili peškir i dobro iscijediti. Oblogu po mogućnosti što topliju staviti u područje jetre. Potom zamotati suhim peškirom i po potrebi preko toga staviti termofor. Oprez: Limunovo ulje u kombinaciji sa vodom može izazvati iritacije kože. Po završetku se preporučuje njega kože kantarionovim uljem.

Aromatske masaže

Za isto se eterično ulje ravnim pokretima umasira na veću površinu tijela. Na taj način će koža dobro upiti, a ulje bolje djelovati. Koji ćete miris koristiti zavisi od trenutnih potreba. Pelargonija umiruje i ublažava stres. Ruža predstavlja samoljublje, ljubav, komunikaciju i zajedništvo. Mirisi poput bergamota ili crvene mandarine podižu raspoloženje. Vanilija prenosi osjećaj sigurnosti. Za proljeće se preporučuju oživljavajuća eterična ulja poput ruzmarina i mente. Ko nema vremena za masaže, nanijet će ulje jednostavno ujutro nakon tuširanja kako bi bolje započeo dan. Jedna do dvije kapi ulja stavljaju se na deset mililitara tečnosti. Kao baza mogu poslužiti hladno prešana i prirodno čista biljna ulja.

Inhalacija

Kod slabosti i umora djelotvorna je suha inhalacija uz eterična ulja. Za isto nakapati kap eteričnog ulja na suhu maramicu, staviti na nos i nekoliko puta duboko udahnuti. Ko nakon zimske pauze ima puno stresa na poslu ili u svakodnevnici, može se smiriti kombinovanjem tehnike disanja i inhalacije lavandinog ulja.

Aromatska ulja za svakodnevnicu

Young woman blowing flowers from hand

Za aktivirajući, oživljavajući i osvježavajući osjećaj zaduženi su na primjer ruzmarin, menta, bergamot, kleka, narandža, grejp ili limun.
Ulja se mogu koristiti pojedinačno ili kombinovano.

Mogućnosti primjene:

Kod kuće: Ujutro nakon tuširanja namazati tijelo uljem za tijelo (1-2 kapi eteričnog ulja na 10 ml ulja za kožu).

Za usput: Držati bočicu eteričnog ulja u torbi i povremeno pomirisati.

Prema gore
OKViše informacija