Menu

Urban Gardening

Ovo se mora desiti u proljeće.

Home » Život » Urban Gardening - 03.2019

Čak i usred grada postoji mogućnost da se na malom prostoru mnogo toga posadi. Za balkon su posebno pogodni zeljasta salata i povrće, posebno ako ne posjedujemo vrt ili slično mjesto, a želimo sami saditi. Male krastavice također odlično uspijevaju na balkonu.

Ukoliko želimo zasaditi začine, a za to nemamo dovoljno prostora, moguće ih je zasaditi u posudama koje se kače direktno za ogradu. Interesantna sadnica su i chili paprike. Paradajz se također može saditi na (osunčanom) balkonu. Ovdje posebno pogoduju biljke koje se mogu saditi u saksijama. I druge mogu rasti ukoliko imaju dovoljno prostora – pritom je važno da ih što dublje moguće zakopate u saksiju.

Ko posjeduje terasu i malo više prostora može posaditi malo drvo limuna ili druge voćke, koje će stajati u produženom dnevnom boravku. U starim kutijama ili paletama mogu se posaditi jagode.

Ono na šta se mora obratiti pažnja: Za balkon nisu pogodne biljke za čiji je korijen potrebno dosta mjesta. Za drvo maslina i oleander potrebna je odgovarajuća, velika posuda pa su stoga pogodniji za terase. Također je potrebno obratiti pažnju na sunce: Mediteranske biljke (ruzmarin, lavanda) vole sunce, druge poput ivančice više vole hladovinu. Osim toga se svakako treba uzeti u obzir činjenica da će se mnoge biljke u zimskom periodu morati unijeti u kuću pa je za njih potrebno predvidjeti mjesto.

Savjet: Biljke penjačice na ogradi istovremeno privlače sunce i hladovinu te su pogodne i za male balkone.

Začinsko bilje za balkon

U zavisnosti od vremenskih uvjeta sadnja mnogih vrsta začinskog bilja počinje već krajem marta. Peršun, ruzmarin, majčina dušica, kopar i matičnjak te korijander već su pogodne za sadnju. Ako je još uvijek hladnije vrijeme i mraz, preporučuje se da se iste zaštite. Većina vrsta već najkasnije početkom maja mogu van kuće. Obična grbaštica ne zahtijeva mnogo pažnje: Već dvije sedmice nakon sadnje moguće je brati – čak i na balkonu.

Cvijeće za balkon:

Ko u vrtu ima višegodišnje cvijeće, već se u aprilu može radovati visibabama, zumbulima i ciklamama. Moguće ih je kupiti te jednostavno staviti na balkon. Paralelno se već mogu saditi prvi ljetni cvjetovi, poput gladiole (oprez ako još uvijek ima mraza) i ljiljana. Ljiljane je moguće saditi u manjim grupama ali u velikim saksijama, ako je vrt previše mali.

Hände die Erde in einem Blumentopf geben.

 

Prilikom sadnje na balkonu i terasi potrebno je obratiti pažnju na sljedeće:

Zaštita od mraza

Runo je pogodno za zaštitu cvijeća i začinskog bilja posebno u hladnim noćima. Saksije se mogu staviti u male staklene bašte na balkonu.

Izbjegavati nakupljanje vode

Birati saksije s rupicama. U saksiju naizmjenično stavljati šljunak i zemlju, jer šljunak vodu pohranjuje i djeluje kao drenaža. Kao alternativa može se uzeti granulat gline, koji će postepeno ispuštati vodu.

Pomoć pri klijanju

Prije sadnje stare sjemenke natopiti u vodu. Dok se sadnice biljaka kojima je potrebna svjetlost jednostavno pospu na zemlju i lagano pritisnu, biljke kojima nije potrebna svjetlost potrebno je pokriti tankim slojem zemlje.

Obratiti pažnju na uvjete i zemlju

Ukoliko sadite u saksijama, izaberite zemlju koja je hranjiva. U vrtu je prvobitno potrebno provjeriti kvalitet zemlje te u kojoj mjeri sunce dospijeva na planiranu lokaciju za sadnju.

Ispravno kombinovati

Sve vrste začinskog bilja ne harmoniraju jednako pa tako ni na mjestu sadnje. Neke vrste isključuju druge (poput majčine dušice i mažurana). Također, jednogodišnje biljke ne idu uz višegodišnje.

Savjet za knjigu:

Buchtipp: GärtnernProljetno čišćenje u vrtu? Kada raditi koji posao otkriva Thomas Heß u svojoj knjizi „Wächst das von alleine – oder muss ich jetzt was machen?“ („Da li ovo raste samo – ili nešto moram činiti?“) (Kosmos). Jednostavne upute garantuju da će cvijeće i svježe začinsko bilje zaista uspjeti.

 

Prema gore
OKViše informacija