Menu

Pažnja, ljubav!

Ovako veza opstaje.

Home » Nadahnuće » Psiha » Pažnja, ljubav! - 10.2018
Sadržaj
Savjetnik
3 praktična savjeta za više pažnje u ljubavi
Rituali stvaraju otoke u svakodnevnici

Često u vezi nije jednostavno otkriti pravi put do partnera – odnosno ponovo otkriti. Više pažnje u tome pomaže.

Savjetnik

Svaki par doživljava sasvim jedinstveno ljubavno putovanje. Ali neke stvari su u gotovo svakoj vezi iste: Početak je karakterističan po privlačnosti i zaljubljenosti. Nakon nekoliko godina seksualni hormoni slabe, dok istovremeno jačaju hormoni vezivanja i prijateljstva. To je znak da je nastupilo vrijeme kada se želi pronaći novi, zajednički ritam.
Ali to uopće nije jednostavno. Jer jedan par čine dvije individue sa često u potpunosti različitim iskustvenim pozadinama. Pritom umnogome utiču vlastita biografija, način sazrijevanja, pogledi preuzeti od roditelja, kao i stare rane. Uprkos mnogim izazovima, velika je nagrada ta emocionalna investicija u zajednički put. „Ljubav je najjača postojeća sila i ima veliki potencijal“, tvrdi Veronika Lamprecht, instruktorica ljubavne kulture u Gornjoj Austriji.

Riješiti se blokada

Važan preduvjet za dugotrajnu, sretnu ljubav jeste prihvatanje partnera onakvog kakav jeste. Za to je prije svega potrebno sebe prihvatiti. Na svakog čovjeka utiču prethodno doživljena iskustva. Neriješeni konflikti često se unose u vezu i mogu biti uzrok blokade prema otvorenoj vezi s partnerom koja je ispunjena ljubavlju. „Jaka ljubavna veza nesvjesno aktivira te konflikte kako bi se isti riješili“, tvrdi Lamprecht.
Ispunjenoj vezi često stoji na putu vlastito vrednovanje sebe. Postoje ljudi koji smatraju da ne vrijede dovoljno da bi prihvatili naklonost. I na tome se može raditi. Recimo tako što provodimo dovoljno vremena sami sa sobom ali i sa istospolnim prijateljima. Na taj način si poklanjamo pažnju i učimo prihvatiti sebe. „U dobroj vezi važan je preduvjet poznavati sebe i svoje potrebe“, kaže Lamprecht. U tom slučaju bit će lakše davati i prihvatati ljubav i naklonost.

Parovi koji međusobno komuniciraju lakše uspijevaju održavati svoju ljubav živom.

Komunicirati cijeneći sagovornika

Moderna i brza svakodnevnica ne nudi najbolje preduvjete za dublje razgovore. Za komunikaciju u kojoj se sagovornici međusobno cijene neophodno je vrijeme. Iskrenost u komunikaciji jedini je način da se dugotrajno izbjegnu veliki konflikti i povrede. Lamprecht preporučuje da iskazujemo emocije crpeći inspiraciju iz određenog „izvora ljubavi“.
Uprkos tome, jezik stvara nesporazume. Razlog tome jeste činjenica da svaki čovjek ima vlastito poimanje stvari. Osim toga, žene i muškarci su različitog pola. „Govore iz različitih izvora, jer su energetski drugačijeg naboja“, objašnjava Lamprecht. Muškarci svoju ljubav iskazuju seksualnošću, žene emocijama. „Ako nam uspije da u nama samima aktiviramo drugi pol, moguća je velika intimnost.“

Prenositi ja-poruke

Nije jednostavno govoriti o emocijama. Prvo ih sami moramo postati svjesni. Prigovori otežavaju komunikaciju. Stoga je bolje govoriti u takozvanim ja-porukama. To konkretno znači, na primjer: „Osjećam se…“ umjesto „Ti si…“. Ovakva komunikacija doista čini razliku i omogućava susrete na istim razinama. Ako drugoj osobi stvarno možemo reći kako se osjećamo i pritom osjetimo da nas druga strana uistinu sluša, osjećamo se prihvaćenima – i obratno. Stvaraju se povjerenje, povezanost i intimnost.
„Osnovna potreba svakog čovjeka jeste da bude dirnut u srce, u svoju suštinu“, tvrdi Veronika Lamprecht. Ko ovu intimnost osjeti na nivou razgovora može je dublje osjetiti i na fizičkom nivou. Tjelesni kontakt i seks postaju intenzivniji i ispunjeniji.

Seksualno usavršavanje

Pružiti vezi dovoljno prostora prije svega podrazumijeva uzimanje vremena jedno za drugo. Lamprecht preporučuje svjesno uzimanje vremena za ljubav. To su trenuci u kojima ništa drugo nije važno osim samoće udvoje. Šta će raditi zavisi od toga u kojoj se fazi par nalazi. Ako se bavite erotikom i seksom vrijedi: U pronalasku zajedničkog seksualnog ritma mogu pomoći intimni razgovori kao i seksualna usavršavanja, na primjer u obliku seminara ili knjiga.
Znanje o energetskoj cirkulaciji i energetskim svojstvima muškarca i žene pomaže da intenzivnije iživite erotski potencijal. Iskrena razmjena je također važna. To znači da pitate partnera: Kakve dodire voliš? Međusobno se razmijenite šta volite. Druga osoba sluša, bez da komentariše. Potom realizujete interese druge osobe i pretvorite ih – ukoliko to želite – u tjelesne poklone. Za više pažnje u ljubavnom životu, Lamprecht savjetuje da se upražnjava spori seks: Voljeti se bez pritiska o učinku, potpomaže dubini povezanosti.

3 praktična savjeta za više pažnje u ljubavi

1. Razgovorno vrijeme

Opsežne teme najbolje je obraditi u vremenu koje odvojite za sebe kao par. Za isto je potrebno odrediti fiksni termin i neometano mjesto koje je u idealnom slučaju uvijek isto. „Na taj način je lakše udubiti se u energetski protok“, tvrdi Veronika Lamprecht. Na početku je potrebno iskazati zahvalnost. Sjednete jedno nasuprot drugog, gledate si u oči i govorite za šta ste kod druge osobe zahvalni.
„To je nešto odlučujuće, jer mijenja klimu odnosa i stvara odnos prema principu srce srcu“, objašnjava Lamprecht. Tek potom se izgovaraju želje i osjećanja. Druga osoba sluša otvorenog srca, bez prekidanja. Na taj način će se oba partnera osjećati prihvaćenima. Često se iz toga kristaliziraju zajednički kompromisi.

2. Tjelesno vrijeme

Tjelesno vrijeme podrazumijeva da par legne jedno do drugog, oboje nagi i da se naizmjenično u trajanju od 20 minuta grle ležeći (spooning). „Jedini zadatak jeste da se na ovaj način dodirujete i zajedno dišete“, kaže Lamprecht. Nenamjernim dodirivanjem – za razliku od namjernog – partneri se međusobno spoznaju onakvi kakvi jesu. Zajedničko disanje intenzivira povezanost.

3. Dodirno vrijeme

Nježnost u svakodnevnici je obavezna i dugotrajno mijenja vezu. „Svakodnevna kultura nježnosti“ podrazumijeva da si partneri i preko dana poklanjaju nenamjerne dodirne i zagrljaje. „To neposredno aktivira hormon sreće i vezivanja te omogućava intenzivniju predanost seksu“, tvrdi Lamprecht. Osim toga, dodiri mogu biti lijek za dušu.

Rituali stvaraju otoke u svakodnevnici

„Rituali nam pokazuju da postoje posebni momenti“, kaže Veronika Lamprecht. Ljubavi se uvijek iznova pruža određeni iskustveni prostor u kojem se osjeti njena snaga. Upravo u trenucima kada se sve čini mogućim, rituali djeluju kao sigurna luka. Već male geste mogu imati veliki učinak – na primjer svakodnevni ritual zahvale ujutro i uvečer. Potrebno je samo pet minuta međusobnog prihvatanja i cijenjenja. Međusobno slanje ljubavnih poruka u fazama naglašava ono lijepo u jednoj vezi.

BUCH TIPP Veronika Lamprecht – Pažnja, ljubav!

Veronika Lamprecht, godište 1965, radi između ostalog kao savjetnica za lični, poslovni, spiritualni i seksualni razvoj; osnivač je GAIA akademije, ritualna savjetnica i instruktorica ljubavne kulture u Gornjoj Austriji.

Prema gore
OKViše informacija