Menu

Vrt kao dječije igralište

Dok sade, održavaju i beru povrće, začine i cvijeće, djeca se mnogo zabavljaju i uče.

Home » Život » Savjet » Vrt kao dječije igralište - 05.2019

Djeca i vrt – te dvije riječi nisu samo savršen spoj kada je u pitanju dječiji vrtić, već i kada je riječ o zelenilu oko kuće. Jer ipak, to je dio prirode savršen za male obožavatelje akcije i istražitelje u kojoj se mogu igrati i jurcati, penjati se na drveće i kopati zemlju, posmatrati insekte i pobliže ispitati biljke. Ali i za buduće kuhare, koji svoje prve specijalitete pripremaju u pijesku i probajući uče razliku između bosiljka, origana i livadske trave. Ovdje su u svome elementu. Jednako kao i budući građevinari i poljoprivrednici, koji prave svoje prve kućice za ptice i kopaju puteljke između svog cvijeća. I naravno, budući obožavaoci vrtova se ovdje također mogu naći.

Malim vrtlarima potrebni su brzi uspjesi

Ko svom djetetu želi pokazati kako se radi grabljama i lopatama, mora imati prije svega jedno: više strpljenja od djeteta. Jer dijete koje stiče svoja prva iskustva kao mini vrtlar želi prije svega saditi – i po mogućnosti odmah brati.

Da zalijevanje, đubrenje i otklanjanje korova ili borba s štetočinama također pripadaju vrtlarstvu, to ga manje zanima. Posebno ako biljkama treba dugo da procvjetaju i dobiju plodove, tada će mnoga djeca izgubiti interes – i posvetit će se drugim zanimacijama. Jer vani se mogu i ljuljati, ganjati se ili trčati na livadi.

Uprkos tome, isplati se za mališane napraviti mali vrt. Jer djeca će prije ili kasnije prevazići sami sebe. Ona su ista kao i biljke. Kako kaže narod? Trava neće brže rasti ako se čupa.

Ako djetetu damo vrijeme da polako ispita temu, ubrzo ćemo uvidjeti da su posvećeniji prirodi nego odrasli, koji u svoje vrtove sade egzotične biljke, a koje zahtijevaju mnogo više njege, jer im to nije prirodno stanište. Djeca se raduju i biljkama koje same od sebe rastu – kao što je korov.

Nemojte zaboraviti na povremeno grickanje

Izbor cvijeća, začina i povrća koji se lako održavaju pomaže da se održi dječija pažnja. Što prije uvide da se njihov trud grabljama i lopatom isplatio, to će prije pokazati oduševljenje za vrtlarstvo. Tako močvarni cvijet koji se u narod još zove „cvijet jaje na oko“ nema samo zanimljivo ime, već i lijepo izgleda i brzo raste. Rotkvica se lako sadi, a može se brati već nakon 30 dana. Dobra je susjeda kelerabi.

Dragoljub se brzo prima, a njegovi cvjetovi se također mogu jesti. Klasik kod djece su jagode. Njima je potrebno dovoljno sunca, inače se lako održavaju. Popularno je i takozvano „mazno“ cvijeće poput zečijeg repića.

Dječiji vrt ne treba biti samo vrt, već u prvoj liniji mjesto za igru i mogućnost za kreativnost. To počinje već kod same forme. Ko kaže da vrt mora biti pravougaoni, umjesto u obliku srca, zvijezde ili cvijeta od zemlje? Lijepi ukrasi od šarenih kamenčića ili sitnog granja prepušteni su mališanima; u vrt je moguće poredati i figure iz bajke, a koje će djeca sama obojiti. A zvončići za vjetar ili vrtni patuljak svakom djetetu pričinjavaju zadovoljstvo.

Održavanje biljaka također treba biti u igri. Mala djeca mogu vrt obrađivati uz pribor za pijesak. Zakopavanje malih biljaka im ide od ruke. Za zalijevanje pogodne su dječije kantice za zalijevanje, čupanje korova može postati takmičenje isto kao i od sakupljanja lišća. Da li se na biljkama nalaze štetočine otkrit će igra „biljnog doktora“. A branje je zabava – koja se može proslaviti.

Vrtlarstvo stvara svijest o okolišu

Plodovi dječijeg rada pokazat će se ne samo u obliku bobičastog voća ili hrskavih mrkvi, već i u obliku znanja – na primjer o zdravoj ishrani. Djeca koja su sama nešto posadila brže će shvatiti kako nastaju namirnice i lakše će spoznati razlike u okusu biološki uzgajanog povrća i fast food varijanti iz plastenika. Uz vrtlarstvo će se postepeno učiti odgovornosti – prvo za slabije cvijeće, potom možda za mlado drveće, a u konačnici za globalno ugrožene vrste biljaka.

Zar cijeli svijet nije veliki vrt koji se treba zaštititi? Što brže to dijete spozna, to je veća mogućnost da će svijet ostati raj u kojem će još mnoge generacije uživati u čarima malenih vrtova.

 

Šta djeca rado sade

U mirisnom vrtu
– čokoladni cvijet: miriše poput čokoladice „Mars“
– bilje Coca Cole: vrh lista ukusa je Coca Cole
– cvijet gumenih bombona: poput slatkiša za nos
– slatka kadifica: odlična za deserte
– menta: ukusna je i miriše osvježavajuće

U cvjetnom vrtu
– smilje: šareno i lako se održava
– suncokret: brzo se prima i okreće se ka suncu
– neven: lijep i ne zahtijeva mnogo pažnje
– močvarni cvijet: jednostavan poput jaja na oko
– facelija: privlači pčelice

U hranjivom vrtu
– mrkva: lagana grickalica
– rotkvica: jednostavno se sadi
– keleraba: može se jesti sirova
– dragoljub: jestivo cvijeće
– jagode: vrijedno voće
– vlasac: svake godine se vraća

Za strpljive
– cherry paradajz: malen i dobar
– kukuruz šećerac: uzbudljivi doživljaj branja

Prema gore
OKViše informacija