Menu

Zaštita kože od sunca: U proljeće važnija kao nikad

U proljeće je zaštita kože od sunca često podcijenjena; prve zrake su najopasnije.

Home » Ljepota » Njega » Zaštita kože od sunca: U proljeće važnija kao nikad - 05.2020

Tokom ljeta se intenzivna zaštita kože od sunca za većinu podrazumijeva. U proljeće, kad su prve zrake još blage i naizgled bezopasne, vrlo malo nas koristi kremu za sunčanje. Ali to je fatalna greška.

 

Zašto u proljeće trebate svoju kožu zaštiti od sunca:

Razlog 1:

Kao prvo, koža se nije navikla na sunčevu svjetlost nakon tamnih zimskih mjeseci. Određena količina samozaštite nastaje tek s vremenom, pojačanom pigmentacijom.

Razlog 2:

Blijedoj zimskoj koži nedostaje takozvana hiperkeratoza. Zaštitno zadebljanje rožnog sloja, koje nastaje tek postepeno u kontaktu sa suncem.

Razlog 3:

Savjesna zaštita kože od sunca u proljeće je važna jer je intenzitet UV zraka veoma visok. Razlog tome je sloj ozonskog omotača koji je prvih mjeseci u godini i dalje vrlo tanak i tako omogućava prodiranje visokog nivoa UV zračenja.

Razlog 4:

Još jedna varljiva činjenica jeste ta da su u proleće blage temperature. Sunce jednostavno još nije tako jako. Ali to Vam se samo tako čini. Jer intenzitet UV-a nema nikakve veze s temperaturom. UV zračenje nije vidljivo. Tek kada koža pocrveni, primjećujemo posljedice ultraljubičastoga zračenja. Ali tada je nažalost prekasno. Jer čak i najmanje crvenilo uvijek znači oštećenje

Razlog 5:

Nebo je oblačno? Nema ni traga od sunca? Itekako! Ova činjenica takođe najviše zavarava; jer loše vrijeme ne štiti od štetnih zraka. Veliki dio UV zračenja prodire čak i do gustog oblačnog pokrivača. Svako ko i po lošem vremenu puno boravi napolju ne može izbjeći zaštitu od sunca. I još jedna stvar koju morate znati: UVA zrake odgovorne za starenje kože, ne zaustavljaju se ni kroz staklo prozora.

 

 

 

Zaštita kože od sunca: O ovome morate voditi računa

Zaštita od sunca u proljeće za kožu je obavezna. Iz tog razloga, mnogi proizvodi kao što su fondacije i dnevne kreme već su u sebi integrirali zaštitu od sunca. Ali ako zaista želite biti sigurni da Vaša koža neće biti oštećena, koristite posebno kremu za sunčanje. Faktor zaštite od najmanje 30 je poželjno; ako želite biti još sigurniji, odaberite još veću zaštitu (npr. SPF 50). Važno: Ne samo da je kožu na licu potrebno zaštita od sunca; ruke, vrat, dekolte i sva ostala područja koja nisu prekrivena odjećom također moraju biti zaštićena. I još jedan savjet: Zaštita od sunca se ne zaustavlja na koži. Oči su također osjetljive na UV zračenje i treba ih zaštititi sunčanim naočalama.

 

Kreme za sunčanje: Koja je prava?

Nije svaka zaštita od sunca ista. Jer osim visine zaštitnog faktora posebno je važna konzistencija kreme. U proljeće mnogi čine fatalnu grešku: Koriste ostatke kreme za sunčanje od svog prošlog zimskog skijaškog odmora. Šta nije u redu s tim? Jednostavno je: Zimske kreme su preteške. Visok sadržaj lipida štiti kožu na niskim temperaturama. Međutim, ako sjedite u bašti kafića na jakom suncu, osjetit ćete nakupljanje toplote ispod tih debelih slojeva kreme. Rezultat je crvena, mrljava koža. Bolje je: U proljeće koristite lagane ili ljetne kreme za sunčanje.

 

Proljetno sunce: Jednostavno godi

Da, istina je da proljetno sunce ima intenzivno UV zračenje. Ali je i predivno. Nakon dugih, hladnih zimskih dana jedva čekamo da osjetimo nekoliko toplih zraka na koži. I trebali biste u tome uživati. Jer je dokazano da sunčeve zrake potiču proizvodnju hormona sreće. A sunce je izuzetno važno za stvaranje vitamina D (koji je važan za gustoću kostiju, jačanje imuniteta i održavanje mišića). Želimo Vam puno zabavnog sunčanja. Uostalom, ništa Vam se ne može dogoditi ako ste dobro zaštićeni.

Prema gore
OKViše informacija