Menu

Zaštita od sunca: Stručnjak objašnjava šta je važno

Dermatolog odgovara na najvažnija pitanja kada je u pitanju zaštita od sunca tokom ljeta.

Home » Ljepota » Njega » Zaštita od sunca: Stručnjak objašnjava šta je važno - 07.2019

Ljeto znači sunce – a to često znači i gorenje kože. Posebno u toplim mjesecima koži je potrebna temeljita zaštita. Ali kako je ispravno zaštititi? I na šta pritom moramo obratiti pažnju? Dermatolog dr. Barbara Franz odgovara na najvažnija pitanja na temu zaštite od sunca.

Koje su mjere prve pomoći kod izgorjele kože pod uticajem sunca?

Premalo, prerijetko ili prekasno – mnogi ljudi još uvijek lakomisleno shvataju temu zaštite od sunca. U slučaju da je koža izgorjela pod uticajem sunca neophodno je odmah istuširati se hladnom vodom i potom svakih pola sata mazati gelom od aloe vere. Upalu može ublažiti i ljekovita glina. Ako na odmoru nemamo ništa od navedenog, pomoći mogu mokra majica, hladne obloge sa sirćetnom vodom ili hladne obloge s mladim sirom i kriškama krastavice. Uz to je potrebno piti dosta vode, jer je izgorjelo tijelo izgubilo tečnosti.

Šta je zapravo alergija na sunce?

Pod alergijom na sunce, takozvanom polimorfnom svjetlosnom erupcijom, podrazumijeva se upala kože koja je povezana sa crvenilom, osjećajem gorenja, svrbežom ili stvaranjem mjehurića na mjestima koja nisu naviknuta na izlaganje suncu poput vrata, dekoltea i ruku. Pritom se radi o abnormalnoj reakciji na sunčevu svjetlost, koja je najvećim dijelom izazvana UV sastavnim materijama svjetlosti. Stvarni uzroci još uvijek nisu utvrđeni; od toga najčešće boluju mlade odrasle osobe svijetle puti i to već pri prvim izlaganjima jačim zrakama sunca. U akutnoj fazi hlađenje je najbolji lijek; uz to najčešće propisujem kreme i antihistaminike koji ublažavaju upalu i smiruju kožu. Savjet za sprečavanje: Postepeno navikavajte kožu na sunce – sporo i umjereno!

Koju zaštitu od sunca treba primjenjivati kod male djece?

Skroz malu djecu ne treba direktno izlagati suncu, jer kod njih još uvijek nije dovoljno razvijen proces znojenja pa ne mogu hladiti tijelo. Ako je boravak na suncu za malu djecu neizbježan, zaštitu od sunca nanesite ciljano na ona mjesta koja neće biti zaštićena odjećom. Za djecu se preporučuju specijalni proizvodi za osjetljivu kožu bez dodataka mirisa i alkohola. Sredstva za zaštitu od sunca sa čisto mineralnim filterom reflektiraju UV zrake već na površini kože, kako bit osjetljiva koža bebe nježno i efektivno bila zaštićena.

Odgovorila dr. Barbara Franz, stručnjak za kožna oboljenja, estetsku medicinu, lasersku medicinu, operativni dermatolog u Beču

Prema gore
OKViše informacija