Menu

Zašto muškarci moraju voditi računa o svom zdravlju

Specijalista za urologiju i andrologiju u Beču, u intervjuu o prevenciji muškog zdravlja.

Home » Zdravlje » Zašto muškarci moraju voditi računa o svom zdravlju - 02.2020

Mladi muškarci također trebaju obavljati redovne preventivne preglede, kaže dr. Markus Margreiter, specijalista za urologiju i andrologiju u Beču. U intervjuu objašnjava zašto je to važno za muško zdravlje.

Koja su najčešća kancerogena oboljenja kod muškaraca?

U industrijskim zemljama, rak prostate je najčešće kancerogeno oboljenje; ono pogađa 15 posto muške populacije. A rizik od oboljenja se s godinama povećava, dok je prosječna starosna dob osoba koje obolijevaju 66 godina. Na drugom i trećem mjestu, muškarci najčešće obolijevaju od raka crijeva i pluća. Kod mlađih između 20 i 40 godina, rak testisa je najčešći zloćudni tumor. Uzroci ovog oboljenja još uvijek su nepoznati, ali se pretpostavlja da značajnu ulogu igraju genetski faktori. Kao faktori rizika kod raka testisa važe povišen položaj testisa i neplodnost.

Kada su u pitanju preventivni pregledi od kancerogenih oboljenja, koji su to pregledi koji se preporučuju posebno za muškarce?

Muškarcima koji nemaju genetske predispozicije za rak prostate preporučuje se godišnji preventivni pregled kod urologa od 45 godine starosti, kako bi osigurali eventualno rano otkrivanje bolesti. Kolonoskopijom se mogu otkriti predstadiji raka crijeva poput polipa te se isti mogu na vrijeme i odstraniti. Ista se preporučuje od 50. godine starosti u okviru redovnih preventivnih pregleda. Kako bi se na vrijeme otkrio rak testisa, preporučuje se da već mladi muškarci jednom mjesečno pregledaju testise na promjene poput otvrdnuća, čvorova ili oteklina. Rak kože također se ubraja u najčešća kancerogena oboljenja; stoga se već od 35. godine preporučuje snimanje kože svake dvije godine kod dermatologa, a redovni samopregledi su također od velike koristi.

Šta bi muškarac trebao znati kada su u pitanju spolno prenosive bolesti?

Broj inficiranih muškaraca spolno prenosivim bolestima poput klamidije, tripera i genitalnog herpesa u stalnom je porastu. Ova oboljenja ne samo da izazivaju neprijatni svrab i osjećaj peckanja, već mogu izazvati i trajne posljedice poput neplodnosti ili čak dovesti do kancerogenog obolijevanja. U ovom slučaju može vas zaštiti isključivo konzekventna upotreba kondoma – posebno kod učestale promjene seksualnog partnera.

Prema gore
OKViše informacija