Menu

Zdrava kupovina i štednja

Bio namirnice koje si svako može priuštiti? Osviještenom kupovinom je to moguće.

Home » Užitak » Prehrana » Zdrava kupovina i štednja - 05.2019

Bio namirnice koje si svako može priuštiti?

Osviještenom kupovinom je to moguće. A uz to se štiti klima.

Zemlja je jedinstvena. Rezervnu nemamo. Stoga je potrebno da u međuvremenu svi počnemo voditi računa da svakodnevno štedimo resurse. I sitnice poput kupovine u supermarketu mogu imati veliki uticaj. Jer se četvrtina ekološkog otiska ogleda u hrani.

Bio i regionalno

Stoga je veoma važno hraniti se u duhu održivog razvoja štiteći klimatske resurse. To najbolje uspijeva uz namirnice biološkog uzgoja. One nastaju bez uticaja umjetnih đubriva, najčešće su boljeg okusa i u svakom slučaju su zdravije. Bio poljoprivrednici manje intenzivno obrađuju svoja polja, ali ipak uravnoteženo. Na taj način tlo ostaje stabilno, plodno i bogato humusom. Tome je potrebno više vremena i rada, ali se više isplati. Bio meso zahtijeva održavanje životinja u skladu sa svojom vrstom, gdje se one hrane ekološki proizvedenom hranom koja ne sadrži antibiotike. Uz to je važna i regionalnost. Kratki putevi skraćuju vrijeme transporta pa time i CO2. Uvozno voće i povrće troše, na primjer, prosječno 48 puta više goriva od regionalne robe. Okolišu i vlastitom zdravlju, dakle, najbolje pogoduje kombinacija navedenog. Dakle: bio i regionalno.

Povoljna bio hrana

Zvuči jednostavno, ali u praksi i nije tako jednostavno za sprovesti. Bio namirnice su inače na glasu da su skupe. Pritom je danas moguće hraniti se štiteći klimu i prirodu, zdravo i istovremeno povoljno. To barem pokazuje aktuelno istraživanje kupovne korpe organizacije za zaštitu okoliša WWF Austrija. Njihov rezultat: Ko se zdravije hrani, ne samo da sebi čini dobro već i okolišu. I to bez da se troši više novca nego inače.

farmer stands in his fields, looks at his sugar beets

Manje mesa

Organizacija konkretno preporučuje da se prilikom kupovine držimo piramide koju preporučuje Ministarstvo zdravlja. Tada automatski više jedemo povrća, žitarica, voća i mahunarki te manje mesa koje se u Austriji konzumira tri puta više nego što zdravstveni stručnjaci preporučuju. Enormna konzumacija mesa troši velike površine, proizvodi velike količine stakleničkih gasova i dovodi do isušivanja tla i voda. Umjesto toga, mahunarke poput graha, leće ili slanutka gotovo da su jednako dobar izvor bjelančevina kao i meso.

A ako se pridržavate navedenog, jednostavno se možete prebaciti na bio proizvode, bez da pritom trošite više novca. To će onda spriječiti emisiju gasova plastenika. „U borbi protiv uništenja okoliša i klimatske krize naša ishrana ima veliki uticaj“, kaže Helene Glatter-Götz, stručnjak za ishranu u duhu održivog razvoja u WWF-u. „WWF usporedba kupovnih korpi jasno pokazuje da zdrava ishrana u duhu održivog razvoja može biti povoljna. Bio kupovina nije tema luksuza.“

Zelene etikete u dm-u

I dm drogerie markt želi po mogućnosti ostaviti što manji ekološki otisak. Vlastitom robnom markom dmBio, dm nudi namirnice proizvedene u duhu održivog razvoja, biološkog kvaliteta, koje su dostupne po povoljnim cijenama. Dok se u konvencionalne proizvode dodaje i do 400 različitih aditiva, dmBio asortiman obuhvata biološke proizvode prirodnog ukusa koji ne sadrže aditive. Proizvode se metodama koje štite prirodne resurse, uvjeti za rad poljoprivrednika i cijene su fer, a putevi proizvodnje efikasni. Vlastita robna marka sarađuje sa priznatim bio certifikatima „Demeter“ i „Naturland“. S obzirom da je potražnja velika i da se usko sarađuje sa proizvođačima, pojedini dmBio artikli mogu biti ponuđeni i znatno jeftinije. Za svoj doprinos očuvanju okoliša i prirode, dmBio je odlikovan kvalitativnim žigom „Green Brands“.

farmer stands in his fields, looks at his sugar beets

WWF Istraživanje kupovne korpe

Kako bi pokazali da zdrava, biološka ishrana ne mora nužno biti skupa, WWF je složio dvije kupovne korpe i iste usporedio. Za istraživanje su korišteni statistički podaci o cijenama i potrošačima u Austriji.

Standardna kupovna korpa:

Porodica sa dvoje djece potroši sedmično 119 eura za namirnice. Troši konvencionalnu, jeftinu robu i marke, ali ne bio proizvode. Pritom se kupi previše gotovih jela i pića kao i tri puta više mesa, nego što to preporučuje Ministarstvo zdravlja. To ne samo da je nezdravo, već i usporedivo skuplje.

Zdrava kupovna korpa:

Porodica potroši jednako novca, ali kupuje drugačije: mnogo više voća i povrća, manje mesnih i mliječnih proizvoda, pića koja sadrže šećer i gotovih jela. Sada se korpa sastoji od 70 posto certificiranih bio proizvoda. U poređenju sa standardnom kupovnom korpom, klima se time opterećuje i do 40 posto manje.

Prema gore
OKViše informacija