Menu

Zero-waste u kuhinji: Upotrijebiti – ne bacati

Praktični zero-waste savjeti za kuhinju od Sophie Hoffmann.

Home » Život » Održivost » Zero-waste u kuhinji: Upotrijebiti – ne bacati - 03.2019

Natrule jabuke koristiti ne samo za mus, kompot ili štrudle, već i za smoothie ili za salatu.

Zeljasto povrće se lako dinsta, a pogodno je i za lonac ili kao prilog za pizzu; može se koristiti za pesto ili za zelene sosove.

Stari hljeb izdrobiti umjesto prezle, koristiti za pravljenje brusketa; koru kuhati zajedno sa supama (kao vezivo i za gustoću).

Krastavci za aromatiziranje vode, za tjesteninu s povrćem (prikladno nasjeckano ili kao dodatak tjestenini), za smoothie.

Mrkva za povrće u rerni, za kolač s mrkvom, kao supa ili pire. Ako su mekane staviti na 2 sata u hladnu vodu, kako bi ponovo postale hrskave.

Trajanje:

Mnoge vrste voća i povrća duže traju kada ih se čuva na hladnim mjestima bez direktnog uticaja sunca. Pritom redovno izbacivati oštećene proizvode i odmah obraditi. Oprez, jabuke sadrže gas etilen. Ako ih se čuva na primjer uz paradajz, brže će sazreti. Zeljasto povrće moguće je blanširati i zamrznuti, ukoliko se neće odmah koristiti. Hljeb se također može zalediti – čak i u kriškama. Najbolje je kada se zaleđeno pecivo prvo malo pokvasi a onda zagrije u rerni.

Savjet: Više korisnih savjeta u duhu održivog razvoja potražite u knjizi „Zero Waste Küche“ od Sophie Hoffmann.

Savjeti za knjigu:

Sophia Hoffmann se ne voli razbacivati. U knjizi „Zero Waste Küche“ autorica kuha pomoću ostataka od prethodnog dana – nastaju jela za koja se može reći da su genijalna. Pomoću svoje knjige autorica želi pokazati kako je jednostavno kuhati uz svakodnevne i kreativne ideje – i to u duhu održivog razvoja.

Prema gore
OKViše informacija