Menu

Živi svoj život i uredi ga sam(a): Ovako ćete to postići

Christoph Schlick otkriva kako samostalno urediti i osvijestiti svoje postojanje.

Home » Nadahnuće » Psiha » Živi svoj život i uredi ga sam(a): Ovako ćete to postići - 06.2020

Poznato vam je: Osjećate unutrašnju prazninu, iako se čini kao da izvana sve ide kako treba? Budite sigurni: U tome niste sami. Logoterapeut Christoph Schlick u svome se poslu često susreće s ljudima koji se slično osjećaju. Uvjeren je: Svaki čovjek je dirigent svoga života i može ga promijeniti promjenom perspektive – iako se ponekad tako i ne čini.

 

Živi svoj život: 4 savjeta za više samoodređenja

  1. Motivisati unutrašnje pokretače smislom

Kako biste se povratili iz stanja slabosti i bez hrabrosti u osjećaj živosti, potreban vam je unutrašnji pokretač. Za Christopha Schlicka, on se sastoji od toga da se vlastiti život napuni smislom. Za isto morate ustanoviti šta je u vašem životu važno.

Tu pomažu jednostavne vježbe: U malu bilježnicu ili na kartice uvijek iznova ispišite sve ono, za šta u životu osjećate strast. Koje su vaše strasti? „Samo ako sami sebi postavljate dosta pitanja“, kaže Schlick, „dobit ćete konkretnu sliku o tome, šta vam je zaista važno i na taj način možete rasti.“

  1. Dozvoliti razvoj i promjenu

Razvoj je zasnovan na dodatnom izvoru energije, odnosno na svijesti. Vlastito biće – ono JA – u srži je jako, snažno, dinamično i otporno. U nekim životnim fazama to često ne možemo dobro percipirati, jer se osjećamo utučeno i slabo. U drugim trenucima, naša unutrašnjost nam daje toliko snage, da bismo gotovo vrištali od sreće. „Ako uspostavimo ravnotežu, nevrijeme nas ne može iznenaditi“, kaže Schlick.

Pritom u našem životu igraju ulogu različiti faktori: Kako stojimo prema sebi? Kako prema osobi/osobama nasuprot nas? Kakav je naš odnos prema prirodi? Kako doživljavamo životne zadatke? Nijedan život nije savršen, ali svaki čovjek je u mogućnosti da za sebe stvori novu životnu snagu i da se mijenja.

 

 

  1. Vježbe: Intenzivno osjetiti život

Postoje različite mogućnosti kako osvijestiti životnu snagu u sebi. Početna vježba, koja je posebno pogodna za početak ljeta: Lezite na livadu i dotaknite travu vašim tijelom. Šta to cvjeta i živi na livadi? I: Šta to u vama želi cvjetati i oživjeti? Dajte sebi vremena. Potom se fokusirajte na zrak i na nebo. Postavite si pitanje: Šta želim doživjeti? U prirodi možete pronaći put ka sebi.

Druga vježba: Doslovno se negdje uputite. Zaključajte vrata iza sebe, pješke otkrijte svoje okruženje ili si uzmite vrijeme za dužu šetnju ili planinarenje. Pritom se pitajte: Šta je moj cilj? Kuda zapravo želim ići? Na taj način će svaki korak predstavljati novi početak.

  1. Život urediti i ispuniti životom

Kada ste ojačali svoju svijest i odlučnost, napunili energiju i pozitivne vizije, vrijeme je za djelovanje. „Izađite iz pasivnosti i idite ravno u aktivnost – ta sila ima nevjerovatnu moć, ona oslobađa i uređuje“, savjetuje Schlick. Ako sami sebi stvarate slobodne prostore i u svoj život unesete pokret, automatski ćete se osjećati živo i samoodređeno.

A to je moguće i u malim koracima. Napunite energiju tako što ćete se svakog dana na pet minuta zaustaviti, umiri, posvetiti sebi. Stvarajte si slobodne prostore, tako što se oslobađate negativnih navika. Posvetite pažnju stvarima koje vas ispunjavaju. Unesite pokret u svoj život, tako što ćete glasno reći „NE“ kada stvari u vama izazivaju nelagodu. To vam pruža hrabrost da vlastitim vrijednostima i vlastitom putu kažete „DA“.

Prema gore
OKViše informacija