Active Beauty
Iz perspektive majke: Ovako pronalaze vrijeme za sebe

Tri žene govore o svojim iskustvima kada je u pitanju porodica i samoljubav.

Iz perspektive majke: Ovako pronalaze vrijeme za sebe

Pored djece, domaćinstva i karijere, potrebe majke često bivaju zanemarene. Ipak, postoje načini da pronađete vrijeme za sebe i posvetite se sebi. Tri jake žene su nam otkrile kako na svježiji i opušteniji način koračaju kroz svakodnevnicu.

Budimo iskreni, dan jedne majke mogao bi da traje i 36 sati. Neovisno da li smo učiteljice, kuharice, domaćice, medicinske sestre, naratorice ili istjerivačice duhova, s malom djecom uvijek smo na potezu. Za dvije trećine austrijskih majki profesionalna karijera također je sastavni dio svakodnevnice. I u tome svemu ne preostaje mnogo vremena da se majka posveti sebi. Ali zato, kada ga pronađe, maksimalno ga koristi, kako su na otkrile tri majke u svojim različitim porodičnim pričama.

 

Dati na značaju nedostatku vremena

„Postala sam svjesnija, pažljivija i mnogo više obraćam pažnju na stvari koje su se prije usputno dešavale“, kaže Franziska, dizajnerica i majka dvogodišnjeg sina. „Opuštajuće tuširanje ili kvalitetno ulje za tijelo za mene dođe kao meditacija.“ Zajedno sa svojim mužem voditeljica je austrijskog modnog brenda FEMME MAISON – pauzu sa uživanje s bebom nije imala.

I Katharina, majka troje djece i menadžerica marketinga, sličnog je stava: „Počela sam svjesnije uživati u trenucima u kupatilu i koristiti kvalitetnije proizvode.“ Svaka dva do tri mjeseca isplanira kozmetički termin ili masažu. Ali i sportske aktivnosti, edukacije i izlasci, uprkos nedostatku vremena, neizostavni su dio Katharininog kalendara. „To mi uspijeva, jer prihvatam pomoć drugih i dopustim da na djecu pripaze moj muž, naši roditelji ili dadilja.“ Pauza joj pruža novu energiju i pomaže joj da se na trenutak isključi iz svakodnevnice, kada mentalni procesi poput razmišljanja, planiranja i organiziranja svakodnevnice postanu preveliko opterećenje.

 

Razviti novu svijest o ljepoti

Nositi se sa stresnim situacijama, nešto je što je dvadesetpetogodišnja, samohrana majka Amany vremenom učila savladavati. Kćerku je dobila sa 17 godina, ali to je nije spriječilo da studira germanistiku, u međuvremenu da radi kao stručnjak za srednjevjekovne spise i da se angažuje udruženju roditelja. Ono što je opušta: duga kupka, maska za lice i dobra knjiga ispred kamina.

Samostalno priprema kozmetičke proizvode ili ih nabavlja u bio kucima, priča mlada djevojka iz Beča koja vuče korijene iz Egipta. Jednako kao Franziska i Katkarina, od rođenja djeteta Amany umnogome vodi računa o prirodnim sastojcima.

Ali to nije sve što je promijenila, kada je u pitanju ljepota i njega. Sve tri su istog mišljenja da je majčinstvo u pozitivnom smislu promijenilo pogled u ogledalo i da više vode računa o svome tijelu. A koji su njihovi favoriti kada su u pitanju beauty i blagostanje, otkrivaju nam u intervjuu.

 

Katharina, 36: „Prihvatiti pomoć i isplanirati pauze.“

Majka troje djece (1, 2 i 8 godina) radi u sektoru marketinga/PR-a/prodaje.

Da li pored troje djece, posla i domaćinstva uspijete pronaći vrijeme za sebe?

Pa ne baš, jer uvijek ima nešto što se treba završiti. To ipak ne znači da vrijeme za sebe želim izostaviti iz svoga kalendara. Uživam u vremenu koje provedem s djecom, ali volim i da radim. Mislim da ne bih znala kako da se ponašam kada bih morala stalno biti kod kuće.

Kako Vam uspijeva da napravite pauzu?

Tako što prihvatim pomoć drugih. A to znači da ponekad djecu pričuva moj muž, naši roditelji ili dadilja. To vrijeme iskoristim za jogu, pilates, vožnju biciklom ili skijanje u prirodi. Osim toga, redovno provodim vrijeme sa svojim prijateljicama, idem na edukacije i u pozorište. A to mi daje energiju. Ono što se također pokazalo korisnim jeste pisanje dnevnika.

Kako se promijenila Vaša beauty rutina otkako imate djecu?

Svakodnevnica je brža, dugi rituali njege postali su rijetkost. Stoga svjesnije uživam u trenucima u kupatilu i koristim kvalitetne proizvode. A u to se ubrajaju kvalitetni proizvodi za njegu kose, mirisni losioni za tuširanje i prirodna kozmetika. A svaka dva, tri mjeseca obavezno odvojim vrijeme za termin kod kozmetičara ili za masažu.

Da li se promijenio Vaš stav kada je u pitanju tema ljepota?

Mislim da sam postala manje samokritična kada se gledam u ogledalo i definitivno više cijenim sebe.

Da li ste osmislili neke metode koji su zaduženi za svježinu u napornim danima i kratkim noćima?

Moji favoriti: povremeno sprej za kosu koji daje strukturu, korektor i maskara za budan pogled i jarki ruž za privlačenje odnosno skretanje pažnje.

 

Franziska, 36: „Kao mama sam postala svjesnija, pažljivija i mnogo više obraćam pažnju na stvari oko mene.“

Majka dvogodišnjeg dječaka zajedno sa svojim mužem voditeljica je austrijskog modnog brenda FEMME MAISON.

Šta je bio najveći izazov od rođenja Vašeg sina?

Zajedno sa svojim mužem vodim vlastito modno preduzeće, gdje jednostavno nema mjesta za prekide. Nakon poroda odmah sam počela raditi i nekako smo na početku pustili da se to sve samo dogodi. I uspijevalo nam je. Imali smo sreće što je mali dobro spavao, ali i što sam imala podršku svoga muža, a poslije i dadilje. Početak je bio prelijep, ali i naporan i intenzivan. Ali mogli smo uživati u vremenu provedenom s bebom i istovremeno voditi firmu, koja je naša strast.

Ima li nešto što Vam nedostaje?

Da, nemati pojam o vremenu i prostoru. Započeti dan i raditi šta mi je volja. Sada mi je svakodnevnica mnogo organizovanija. I možda poneka subota kada mogu duže ostati u krevetu – toga više nema. Ali beba je ogromno bogatstvo i nemjeriva sreća. To nas je kao ljude ali i kao par promijenilo ali i ojačalo.

Kako se promijenio Vaš stav kada su u pitanju ljepota i kozmetika?

Postala sam svjesnija, pažljivija i mnogo više obraćam pažnju na stvari koje su se prije usputno dešavale. Kada pomislite na čudo koje je djelo vašeg tijela, tada biste mu se definitivno trebali više posvetiti.

Šta priuštite sebi kako biste pauzirali od svakodnevnice?

Opuštajuće tuširanje ili kvalitetno ulje za tijelo, za mene su poput meditacije. Povremeno idem na manikir i pedikir. Smatram da je važno da isplanirate vrijeme za sebe.

Šta ne smije nedostajati u svakodnevnici?

Moj crveni ruž. Njega – gotovo uvijek nosim sa sobom.

 

Amany, 25: „Ljepotu definišemo sami, a ne neko izvana.“

Majka osmogodišnje kćerke studira germanistiku i pored toga radi.

Sa 17 ste postali majka, kako se Vaš život od tada promijenio?

Kada sam rodila, prekinula sam školovanje. Ali majčinstvo me učinilo zrelijom. Uradila sam prijemni ispit za fakultet, upisala germanistiku i započela raditi kao prevodilac i interpretator srednjevjekovnih spisa.

A kako ste to uspjeli – još uz činjenicu da ste samohrana majka?

Bilo je definitivno naporno i intenzivno i često sam bila umorna. Ali mislim da sam svima željela pokazati da mogu uspjeti. Srećom, Suna je bila mirna i poslušna beba. Na početku sam je redovno sa sobom nosila na predavanja.

Da li pored svega navedenog još pronalazite vrijeme za wellness i tretmane za sebe?

Da, ali ih svakako moram isplanirati. Redovno idem u teretanu, priuštim sebi duge kupke ili pred kaminom držim masku, čitam dobru knjigu i uživam u čaši vina. A ujutro, moja kćerkica i ja pravimo lijepe frizure – u tome uživamo obje.

Da li je majčinstvo promijenilo tvoj stav kada je u pitanju ljepota?

Znam sada da je ljepota mnogo više od ideala. Na primjer, od poroda imam nekoliko strija koje su mi prelijepe. Otkako sam rodila, više vodim računa o sastojcima. Najviše volim kupovati bio proizvode ili ih sama pravim.

Šta je ono što svoju kćerku želite naučiti kada je u pitanju ljepota?

Da je samoljubav najvažnija. Ljepotu definišemo sami, a ne neko izvana. Ako se osjećate lijepo tako ćete i izgledati.