Active Beauty
Noćno mokrenje: Kada djeca školskog uzrasta tokom noći još uvijek nose pelene

Vaše dijete školskog uzrasta još uvijek tokom noći nosi pelene? Ne treba se stidjeti!

Noćno mokrenje: Kada djeca školskog uzrasta tokom noći još uvijek nose pelene

Prije svega, potrebno je nešto razjasniti: Da, dobra ste majka – čak i ako vaše dijete školskog uzrasta još uvijek tokom noći mora nositi pelene. Naravno da ste dobra majka. Jer mokrenje tokom noći nikako nije povezano s vašim sposobnostima kao roditelj, a posebno nije povezano sa sposobnostima, inteligencijom ili ambicijom vašeg djeteta.

 

Noćno mokrenje: Prestanak nije takmičenje

Naravno da se radujemo kada naši mališani samostalno započnu odlaziti u toalet. Logično! To ipak ne znači da prestanak noćnog mokrenja trebamo forsirati. Niti od toga trebamo praviti takmičenje. I obavezno ignorišite komentare drugih roditelja koji se hvale djecom koja već dvije godine ne mokre u krevet. I ignorišite onaj prizvuk koji takvi komentari nose sa sobom. Posebno ako pritom vlastito dijete još uvijek nosi pelene.

 

Roditelji, nemojte se stidjeti

Mnogi roditelji se stide kada njihovo „veliko dijete“ još uvijek mokri u krevet. Pritom ova pojava uopće nije rijetka kada su u pitanju školska djeca. Deset posto djece školskog uzrasta još uvijek nose pelene. A to u najčešćim slučajevima uopće nije nenormalno niti se zbog toga trebate brinuti. Posebno se zbog toga ne trebate stidjeti. Upravo suprotno: Jer roditelji, koji pokazuju da ih je stid zbog toga, takav osjećaj prenose i na svoje dijete. Iz toga nastaje nesigurnost – a ona nikada nije riješila nijedan problem. A posebno ne noćno mokrenje.

 

Kada prestajemo s pelenama?

Općenito se kod djece odvijaju sljedeće razvojne faze: Tek u drugoj godini života, kičmena moždina je u toj mjeri neurološki razvijena da djeca uopće mogu osjetiti potrebe mjehura. Sposobnost kontrole nad mokrenjem po pravilu se razvija u trećoj godini. Mnoga djeca tada skromno mogu reći da moraju u toalet. Ipak, zadržavanje mokraće najčešće traje nekoliko trenutaka. Zrelu kontrolu mjehura mnoga djeca tek dostignu u petoj godini života. Kontrolu stolice, s druge strane, djeca uspijevaju dosta ranije.

 

 

Noćno mokrenje u školskom uzrastu: Koji su razlozi?

Navodi o funkcionalnosti i kontroli mjehura trebaju se uvjetno shvatiti, jer svako dijete je drugačije. Stoga kod prestanka mokrenja ne postoji „propisani“ tempo. Čak i kod djece, koja u školskom uzrastu još uvijek mokre u krevet, u većini slučajeva se može isključiti patološki poremećaj. Često je mjehuru potrebno više vremena da sazrije. Kod djece, koja posebno tokom noći još uvijek nose pelene, često nedostaje hormon koji reguliše odnosno umanjuje proizvodnju urina u snu. Taj hormon se često razvija tek u šestoj ili sedmoj godini života.

 

Kada se roditelji trebaju zabrinuti?

S obzirom da postoje različiti razlozi za noćno mokrenje djece, koji ne moraju biti patološki, roditelji se u biti ne trebaju brinut. Ako djeca nakon četvrtog rođendana preko dana ne mogu da kontrolišu mokrenje, preporučuje se savjetovanje sa stručnjakom, kako biste bili sigurni da uzročnik nije nešto što zahtijeva tretiranje.

 

Strpljivo: Sva djeca sazriju

Općenito, roditelji mogu samo jedno: ostati opušteni. Odlazak na toalet ne treba postati stresna tema kako za djecu tako ni za roditelje. Kako biste se mogli opustiti i da ne biste svako jutro morali brinuti o mokrom krevetu: Nabavite dobre, vodootporne plahte (i za krevet roditelja, u slučaju da dijete povremeno spava u vašem krevetu). I bez brige: Kada je u pitanju ova tema, sva djeca prije ili kasnije sazriju.