Active Beauty
Njega zuba 2.0: Ovako se ispravno čiste zubi

Dvije minute ribanja sada je prošlost.

Njega zuba 2.0: Ovako se ispravno čiste zubi

Šta vole zubi? Šta im šteti? I prije svega: Kako ih održati zdravima do u dugu starost? Stomatologija poznaje odgovor na ova pitanja – a za vas smo ih pripremili u nastavku.

Njega zuba je postignuće moderne civilizacije? Greška! Već u kamenom dobu korišteni su štapići vrbe kako bi se očistili zubi. U starom Egiptu ljudi su koristili pastu za zube, tačnije smjesu mljevenog plovućca i vinskog sirćeta koju su nanosili na štapiće i time čistili zube. I stari Rimljani su koristili plovućac. U smjesu su dodavali prah kostiju, oklop školjke, sodu bikarbonu i smolu ili su koristili zubnu so. Već početkom 19. stoljeća za njegu zuba su se koristili se sastojci poput magnezij karbonata, ljuske jajeta ili praha mramora. Prah se tada miješao sa sapunom ili začinskih prahom, za boju se dodavao karmin, a mokrim prstom se nanosio na zube. Potom se za čišćenje zuba koristila četkica.

1850. godine američki stomatolog Washington W. Sheffield je, dodajući glicerin, kreirao prvu pastu za zube koja se tada nudila u staklenim posudama ili staniol vrećicama, zbog čega bi se pasta brzo isušila. 1876. godine njegov sin Lucius Tracy Sheffield, također stomatolog, došao je na ideju da se pasta napuni u tube. Za isto su ga inspirisali slikari prilikom jedne izložbe u Parizu.

Do danas je pasta uglavnom ostala dostupna u tubama. Njen sadržaj se, ipak, stalno razvijao. Današnje paste često sadrže fluoride, koji štite zube od neprijatelja karijesa i to na način da caklinu čine otpornijom.

Aktivne materije poput cinka, kadulje ili kramerija jačaju i štite desni. A za posebne prohtjeve postoje zasebni proizvodi koji su zasnovani na takozvanoj Pro-Argin® tehnologiji i koji su proizvedeni za osjetljive zube.

Neka bol popusti!

„U biti su zubi zaštićeni zubnom caklinom i desnima“, objašnjava dr. Marianne Gräfin von Schmettow. Ona je voditeljica Scientific Affairs u CP GABA GmbH / elmex. „Povlačenje desni može uzrokovati izlaganje osjetljivog dentina. Ovdje se nalaze hiljade takozvanih receptora za osjetljivost, koji podražaje poput „hladno“, „slatko“ ili „dodir“ šalju u unutrašnjost zuba. Tu se podražaj pretvara u bol – u tipični kratki, probadajući bol koji može nastupiti pri kontaktu slobodnih vratova zuba sa navedenim podražajima.“

Kod namjenskih pasti za zube pomoću sastavnih materija arginina i kalcij karbonata slobodni kanali bivaju zaštićeni čime podražaj koji može uzrokovati bol više ne može dospjeti do zuba.

Najdraža boja: bijela

Protiv neželjenih obojenja zuba također mogu pomoći specijalizirane paste za zube. Moderni proizvodi za izbjeljivanje namjenski su proizvedeni kako bi se površina zuba oslobodila i zaštitila od neželjenih obojenja. Neke paste za zube također sadrže dodatke, poput aktivnog kisika, koji izbjeljuju zube. Među aktuelnim trendovima kozmetičke branše nalazi se aktivni ugljen, kao na primjer u pasti COLGATE Max White Charcoal. Sadržane nježne, mineralne čestice odstranjuju obojenja nastala od čaja, kafe ili duhana. Na taj način crna pasta za zube istima vraća prirodnu bjelinu. Rasprostranjeni strah da previše „izbjeljivanja“ može oštetiti zube, je prema mišljenju dr. Marianne Gräfin von Schmettow neosnovan: „Iako paste za izbjeljivanje zuba mogu biti abrazivnije od standardnih pasti za zube i dalje su pogodne za svakodnevnu upotrebu.“

Ljuto nije zabavno

Pored kafe i cigareta, crno vino je također uzročnik obojenja na zubima. Također i ljuta jela i napici – u koja se, pored crnog vina, ubrajaju i sirće, sok od narandže i energetska pića – mekšaju zubnu caklinu kojoj je potrebno duže vremena da se ponovo stvrdne sama od sebe.

A još bolje od čekanja je sprečavanje pomoću dovoljne količine fluorida, tvrdi dr. Marianne Gräfin von Schmettow: „Redovnim korištenjem fluoridi na površini zuba stvaraju zaštitni sloj koji štiti od karijesa, ali i od kiselina iz naše ishrane.“

Čistiti pametno

Pranje zuba osim što zube čini čistima, istovremeno ih čini lijepima i održava njihovo zdravlje. Neovisno da li analognom ili električnom četkicom, učinak je isti. „Mnoga istraživanja su pokazala da se ispravnom tehnikom čišćenja običnom četkicom jednako dobro mogu održavati zubi kao i električnom“ – iako električna četkica olakšava ovaj proces. Ona olakšava postupak pokretanja tokom čišćenja, a takozvane „smart brushes“ s inteligentnim funkcijama i pratećim aplikacijama nude još više mogućnosti za što temeljitije čišćenje. Ali od presudne važnosti Gräfin von Schmettow i dalje smatra ispravnu tehniku pranja: „Čak i električnom četkicom, odlučujući su odgovarajući pokreti rukom, jer kod neispravnog korištenja, novi i skupocjeni uređaj vam neće biti od pomoći.“

Servis za zube

„Profesionalno čišćenje zuba zasigurno je korisno kako bi se odstranile naslage na zubima koje se ne mogu odstraniti kućnom njegom. Time se smanjuje rizik od nastanka karijesa ili oboljenja desni.“ Investicija se svakako isplati, jer se na taj način mogu spriječiti mnoga oboljenja, poput džepića na desnima.

U njima se mogu nakupljati bakterije koje izazivaju upale. Često time biva zahvaćena zubna kost – dentin, što se onda naziva paradentoza. Ako se ne tretira pravovremeno i efektivno, dolazi do razgradnje vilične kosti. Vremenom može doći i do ispadanja zuba.

Stoga je „upotreba interdentalnih četkica u kućnoj njezi umnogome preporučljiva, posebno ako između zuba postoje veći razmaci“, kaže dr. Marianne Gräffin von Schmettow. Štapići se mogu pronaći u svim jačinama i varijacijama, a veoma su jednostavni za koristiti. U suštini se koriste jednako kao i čačkalice. Ili, kako bi čovjek kamenog doba rekao: poput štapića vrbe.

Ovo zubi vole:

• Prati zube dva puta dnevno – na taj način se mogu korigovati mali nedostaci.
• Koristiti interdentalne četkice i konac – kako se ne bi stvarali džepići na desnima.
• Kod osjetljivih zuba koristiti namjenske sensitive paste koji štite zube.
• Kontrola zuba kod zubara dva puta godišnje i minimalno jednom godišnje kontrola profilakse – na taj način se mogu spriječiti dugoročniji problemi.

Ovo šteti zubima:

• Nakon ljutih obroka i napitaka odmah oprati zube – isti mekšaju zubnu caklinu.
• Kod nezaštićenih zubnih vratova koristiti paste za izbjeljivanje – time će se spriječiti dodatno oštećenje dentina.
• Osloniti se na modernu tehnologiju – električne četkice i aplikacije za pranje zuba su korisne, ali je u konačnici odlučujuća odgovarajuća tehnika za pranje zuba koju vam može pokazati zubar od povjerenja.

 

dm preporučuje: 

 

 

Za samo 7 uzastopnih dana korištenja White Smile trakica, jednom dnevno, 30-60 minuta Vaši zubi postaće znatno bjelji. Uklanjaju mrlje od hrane, pića, cigareta. Mekane su, savitljive, jednostavne za korištenje i dizajnirane tako da odgovaraju obliku gornjih i donjih zuba.

Za još intenzivniji efekt mogu se koristiti dva puta dnevno, 7 dana u nedjelji. Efekt izbjeljivanja traje do pola godine.