Active Beauty
Prištići i mitiseri? Face-Mapping otkriva odakle dolaze

Gdje se na licu pojavljuju prištići i mitiseri, otkriva nam mnogo toga o našem tijelu.

Prištići i mitiseri? Face-Mapping otkriva odakle dolaze

Ne, nije to nikakav ludi Tik-Tok trend: „Face-Mapping“ bi trebali svi dobro prostudirati.  Ljepota dolazi iznutra i ko svoje lice zna čitati kao kartu, zna naučiti cijeniti šta mogu prouzrokovati crvene i crne tačke. Na taj način možemo spriječiti nečistoće kože, te će uklanjanje prištića i mitisera biti efektnije.

Šta stoji iza toga: Face-Mapping slijedi pristup tradicionalne kineske medicine (TCM).  Pri tome se lice podijeli na različite regije koje su povezane sa određenim organom ili određenim  dijelom tijela. Prištići na nosu? Oni se naprimjer pripisuju zdravlju srca.

„Ali nisu uvijek pojedinčni prištići povezani sa našim organima“, kaže dm beauty stručnjak Madeleine Sommerlat. „Najčešći razlog za loš izgled kože je kao i ranije neuravnotežena ishrana.“

Pojave li se svako malo na određenom mjestu nečistoće na koži kao što su tamne fleke ili crvenilo, isplati se pored čišćenja lica preispitati i moguće uzroke istih. Otkrivamo vam zajedno sa beauty- profesionalkom, šta bi zapravo prema dijagnostici lica i TCM moglo da stoji iza prištića.

Unaprijed: Ovako ide pravo otklanjanje mitisera

Nisu tako vidljivi kao crveni prištići, ali su isto tako dosadni: Mitiseri. Šta učiniti kada crne tačkice izmaknu kontroli? „Najbolje je kod kuće ne istiskivati ih, već ih profesionalno ukloniti prilikom tretmana čišćenja lica“, kaže dm beauty stručnjak Madelaine Sommerlat. Naime, zbog prekomjernog istiskivanja postići ćemo samo jedno: Dodatne iritacije kože. Ko ipak ne može da se kloni toga, može prevenirati iste uz pomoć redovnih i prefosionalnih tretmana lica i pilinga koji su prilagođeni tipu kože. Prekomjerno lučenje lojnih žlijezda  koje su okidač začepljenih pora možemo samo djelimično zaustaviti.

Face Mapping: Šta stoji iza nečistoće kože

Na nosu: Područje nosa je prema TCM povezano s našim srcem i krvnim pritiskom. Previše namirnica koje stvaraju kiselinu kao što su so, kava, meso i alkohol mogu dovesti do nečistoće kože  i crvenila.

Područje usta i brade: Ovo područje je ogledalo naših hormona. Dođe li do oscilacija kao naprimjer zbog mjesečnog ciklusa, stimuliraju se lojne žlijezde, te kod žena može doći do nečistoće kože ili prištića. Dakle, na bradi imamo često tipične mjesečnim ciklusom izazvane prištiće, kaže Madelaine Sommerlat.  Prema TCM-u prištići na području oko usta mogu biti i od posljedica neuravnotežene ishrane, jer se isti na osnovu razine šećera u krvi mogu odraziti na stanje hormona.

Na čelu: Ukoliko je naš probavni trakt ili detoksikacijski sistem preopterećen – žuč, jetra i mjehur, to se može odraziti nečistoćom kože na čelu. Razlog tome može biti uzimanje lijekova, neuravnotežena ishrana ili netolerancija na određenu hranu.

Na obrazima: Prema TCM ovo područje se veže za disajne organe, prije svega pluća. Pored naših bakterioloških uzročnika (ključna riječ Smartphone) pušenje i zagađenost zraka mogu igrati veliku ulogu u nečistoći kože.