Tako su to radile naše bake, a i njihove bake. A sada to radimo i mi: nisu samo oni koji žele živjeti veganski oduševljeni trendom fermentacije. Naime, osobito fermentiranje povrća je jako jednostavno za napraviti. Ali što se točno događa prilikom fermentacije?

Fermentiranje: bakterije mliječne kiseline su veganske!

Ukratko, fermentacija je transformacija tvari uzrokovana bakterijama, gljivicama ili enzimima. Tim procesom, između ostalog, nastaju kiseline koje konzerviraju hranu. Budući da prije nije bilo uobičajeno imati zamrzivač, morali su se pronaći drugi načini da se ljetni urod sačuva za zimu. Najpopularniji primjer fermentirane namirnice je kiseli kupus.
Međutim, fermentacija se ne koristi samo za konzerviranje - neke namirnice tek nastaju procesom fermentacije: na primjer, bez bakterija mliječne kiseline ne bi bilo ni sira ni jogurta. Hljeb od kiselog tijesta također dobiva svoj okus fermentacijom mliječne kiseline. Ipak, bakterije mliječne kiseline su veganske i nemaju nikakve veze s kravljim mlijekom!
Fermentacija se primjenjuje i u raznim drugim zemljama: omiljeno korejsko jelo kimchi također se dobiva fermentacijom. Naš recept za kimchi, koji je odličan i za početnike koji ga žele sami napraviti, možete pronaći u nastavku. Jer najčešće i najlakše za DIY fermentaciju je povrće.

Ovo se događa kod tradicionalnog konzerviranja

Kiseline nastale tijekom fermentacije imaju važnu funkciju koja fermentaciju čini tako posebnom: štetne bakterije koje bi dovele do kvarenja namirnice nemaju nikakve šanse! Jer ih ubijaju kiseline. A fermentiranu hranu tada više ne mogu napadati ni štetnici.