Active Beauty
Intervju: Andrea Tomašević Kolenda

Intervju

Intervju: Andrea Tomašević Kolenda

Svim majkama veoma poznati izazov: Radna svakodnevnica u kojoj je potrebno posvetiti se odgoju djece, njihovoj odgovarajućoj ishrani i zajedničkim trenucima. I dok se ponekad čini nemogućim pronaći balans, super mame uvijek nalaze način. Jedna od njih je i Andrea Tomašević Kolenda, poznatija kao @enina.mama. Uvijek vesela i u društvu svojih mališana, s Andreom smo razgovarali o odgoju, radnoj i privatnoj svakodnevnici te kako se nosi s neminovnim izazovima koji čine život.
Kaže se kako je septembar u znaku novih početaka. U vašem domu ove godine to je od posebnog značaja. Kako ste se Ena i ti pripremale za vaše nove početke?
Pripremamo se zapravo od ljeta. Ena je već prošle godine bila spremna da postane školarac, ali smo odlučili da uživa još jednu godinu bez obaveza. Ove godine je bila potpuno svjesna činjenice da će u septembru staviti ruksak na ramena. Cijeli proces pripreme je počeo u avgustu; kupovina nove odjeće, obuće, opreme za školu... Istinski smo uživale i ona i ja, iako sam ja imala malu tremu oko adaptacije na njen novi životni period. Sada, kada je krenula, idemo dan za danom... Pored zadaća i onoga što se uči u školi, dosta učimo i o drugarima, raznim karakterima, obrascima ponašanja. Skupa prolazimo „lekcije“ koje će joj biti od velikog značaja za periode koji slijede.
 
Poznata si kao @enina.mama. A ko je zapravo Andrea?
Jedna mala, na prvi pogled jaka, ali u suštini vrlo emotivna žena koja 24h želi imati pod kontrolom sve segmente svog i života članova svoje porodice. To nekad zna biti vrlo iscrpljujuće i obično mi kažu da nema potrebe da budem prisutna u svemu, da si dam oduška i isključim se. Jednostavno volim da je sve onako kako smatram da treba biti; od svog posla do odgoja djece, zdravlja, vremena koje imamo za slobodne aktivnosti... Pravi control freak. I prilično sam stroga kad nešto ne štima ili „iskoči iz šina“.
 
Na svome profilu mnogo govoriš o odgoju djece. Koje vrijednosti smatraš da su posebno važne i želiš ih prenijeti svojoj djeci?
Da budu odgovorni, na prvom mjestu! Prema sebi, prema ljudima oko sebe, prema životu, prema svemu onome što ih okružuje! Da pokažu razumijevanje i poštovanje, da od najranije dobi znaju za „molim“, „hvala“, „oprosti“. Ja uvijek kažem da je biti roditelj i odgojiti odgovorno i zrelo, emocionalno stabilno dijete, kao kopati iglom bunar. I stalno naglašavam kako sve počinje od porodice. Obrasci pravilnog odgoja se usvajaju prije svega u porodici, a svi drugi odgojni uticaji tokom odrastanja samo su nadogradnja. Navest ću banalan primjer: Ako pred Enom iz svog džepa istresem gomilu smeća nasred ulice, naučit ću je da je to ispravno ponašanje koje će ona ponoviti za mnom. S druge strane, ako provedem neko vrijeme da joj objasnim kako će to smeće uticati na naš život, zbog čega moramo paziti na okoliš, šta bi se desilo da se svi ponašamo neodgovorno prema sredini u kojoj živimo, mislim da će joj biti jasno zašto mora brinuti o svemu.
 
Dani je proslavio svoj prvi rođendan. Na koji način je promijenio tvoju svakodnevnicu?
Plašila sam se drugog djeteta, biću iskrena. Tačnije, nisam se zamišljala sa dvoje djece, jer sam živjela u ubjeđenju da ne bih mogla sve to držati pod kontrolom. On me uvjerio u suprotno. Potpuno nam je promijenio život, obogatio ga je na način na koji nam je to bilo potrebno. Skupa pratimo svaki njegov pomak u razvoju i sve nam je to mnogo zabavnije nego što je bilo s Enom. S njom smo strepili oko svega, više smo brinuli, svaka situacija nam je bila nepoznanica i nismo mogli opušteno uživati. Sada smo iskusniji i znamo šta nas sve čeka. Mnogo drugačije pristupamo nekim stvarima u njegovom odrastanju.
 
Kako održavaš balans između posla i svakodnevnice sa dvoje mališana?
Na posao sam se vratila sredinom septembra i nije mi teško palo, jer sam danima prije toga nastojala da sve posložim tako da savršeno funkcioniše i kada ja ne budem prisutna. Ena je u školi, nakon toga u produženom boravku, a Dani je krenuo u vrtić. Najteže od svega mi pada što provodimo mnogo manje vremena skupa, jer od mog dolaska s posla do vremena kada krenemo na spavanje, imamo samo 3-4 sata. Ako u ta četiri sata stavim i spremanje jela, pripremu za naredni dan, ostane nam jako malo za igru. Tješi me činjenica da je svakoj zaposlenoj mami isto.
 
Mnogo vodiš računa o ishrani svoje djece. Koje namirnice su u tvome domaćinstvu neizostavne?
S obzirom da Ena ne voli da jede, najsretnija sam kada kaže da je gladna pa u tom slučaju jede ono što ona želi. Tu ne vršim posebnu selekciju, ali gledam da joj „podvalim“ zdravo što češće mogu. Dobra stvar je što voli voće i par jela „na kašiku“ pa sam s te strane mirna. Porcija voća i povrća na dan dozvoljava joj i nešto manje zdravo u ostatku dana. Kada je riječ o Daniju, tu se čvrsto pridržavam pravila i gledam da u toku dana unese  sve što mu je potrebno; od voća, mesa, povrća, ribe, žitarica, mlijeka... Hranu ne solim, ne koristim nikakve začine i ne dodajem dodatne šećere. On nije izbirljiv, jede apsolutno sve i najsretnija ću biti ako ne bude na sestru.
 
Koliko često posjećuješ dm?
Hoćete li mi vjerovati ako kažem da je to skoro svaki drugi dan? Imam jedan poseban ritual u toku sedmice s kojim su upoznati i moji ukućani. On podrazumijeva da me svi puste na miru sat vremena da provedem u šetnji kroz dm i kupim sve ono što mi je potrebno - i manje potrebno. Pored šminke i kozmetike u dm-u sam počela kupovati i hranu. Samo još da mi osiguraju i neki krevet za odmor (smijeh). Legenda kaže da je nekad davno postojala žena koja je izašla sa samo jednim proizvodom iz dm-a.
 
Koji su tvoji dm must have proizvodi?
Imam li prostora da počnem nabrajati? Mislim da bi mi trebalo nekoliko stranica za cijeli asortiman. Trenutno sam navučena na dmBio žitarice, sve od Denkmita za higijenu u domu (deterdžent za suđe, sapun protiv mrlja, osvježivači zraka...) i, naravno, neizostavna Balea (spisak proizvoda je dug, ali Oskara dajem pilingu za lice od marelice). Ne smijem zaboraviti ni Profissimo krpe ni trend IT UP ruževe ni... ma kažem vam, spisak je zaista previše dug!