Active Beauty
15 pametnih trikova za kućanstvo

Baš pametne ideje

15 pametnih trikova za kućanstvo

Uz naša pametna rješenja za kućanstvo štedite ne samo vrijeme nego često i novac. Jer pametan je onaj, ko sebi olakša svakodnevicu. 
Pripadate li i vi onoj skupini ljudi koja čišćenje kućanstva radije obavlja sutra nego danas? Onda ste ovdje na pravom mjestu. Donosima najbolja rješenja s kojima će kuhanje, čišćenje ili pospremanje ponovo biti zabavno. I prije svega će donijeti jedno, uštedu vremena.  


15 kućnih trikova: Ovako ćete uspješno savladati zadaće u kućanstvu.  

1. Pametan trik s prozirnom folijom

Svi se suočavamo s istim problemom: Jednostavno je nemoguće pronaći početak role s prozirnom folijom jer su slojevi čvrsto slijepljeni jedni za druge. Rješenje: Rolu s prozirnom folijom stavite u zamrzivač. Nakon toga će se sasvim lako dati odmotati.


2. Gumena rukavica za jednostavno otvaranje

Je li poklopac na staklenki s fermentiranim povrćem opet nemoguće otvoriti? Onda jednostavno navucite gumenu rukavicu na ruku! Guma će izvrsno prianjati na poklopcu, ruka vam više neće kliziti i staklenka je u tren otvorena. 


3. Novi sjaj za vrata tuša

Sredstva za čišćenje keramičke ploče za kuhanje pogodna su i za čišćenje staklenih vrata vašeg tuša. Na taj se način poštedite dugotrajnog trljanja i prebrisavanja.


4. Odstranite naljepnice maslinovim uljem

Tvrdokorne naljepnice i etikete već su nas koštale dosta živaca i odgriženih noktiju. Ako ne pomaže natapanje u vodi, onda će maslinovo ulje biti spas. Naljepnicu ili ono što je ostalo od nje njime natrljajte, pustite da ulje kratko djeluje i zatim sve trljajući krpom odstranite. 


5. Orasi: Najbolji izbor protiv ogrebotina na drvu

Uz ovaj kućni trik će zagarantovano nestati ogrebotine na tamnom drvu. Jednostavno uzmite svježe oljušteni orah i trljajte ga s blagim pritiskom preko ogrebotine i na kraju sve polirajte krpom da postane glatko. Prilikom trljanja se talože sitne čestice oraha u brazdama te zbog toga ogrebotine vizualno nestaju.

6. Ljuske jaja protiv kamenca

Protiv kamenca, koji je i dalje tvrdokorno prisutan u vazi s cvijećem, dok je cvijeće već odavno završilo u biootpadu, pomaže jedan zanimljiv kućni trik: Vazu do jedne trećine napunite ljuskama jaja i dolijte vodu. Vazu povremeno promućkajte kako bi se ljuske pokrenule. I uskoro će vaza zasjati novim sjajem.


7. Dobro raspoložene kapsule protiv pljesnivih perilica rublja

Vaša mašina za veš ima pomalo vlažan i pljesniv miris? Onda ubacite jednu kapsulu za mašinu za suđe u dio za sredstvo za pranje i uključite mašinu bez veša na 60 stepeni. Tako će se neutralizovati  svi mirisi.


8. Trik za čišćenje miksera

Ako vaš smoothie u mikseru uvijek ostavlja ljepljiv trag, onda izmiksajte jednu sasvim posebnu tečnost: U mikser dodajte vodu i nekoliko kapi sredstva za pranje suđa, zatvorite posudu  i ovo kuhinjsko pomagalo će se samo od sebe očistiti.


9. Prašak za pecivo protiv mirisa u frižideru

Ako frižider ima neugodan miris, dodajte jednu kašiku praška za pecivo u jednu zdjelu i stavite je u frižider. Miris će sam od sebe nestati.


10. Čišćenje obojenih plastičnih posuda

Za ovaj kućni trik vam trebaju: šećer, kocke leda, sredstvo za pranje suđa i kisela voda. Ubacite šećer i kocke leda u plastičnu posudu, potom dodajte sredstvo za pranje suđa i malo kisele vode i ostavite da odstoji 10 minuta. Plastična posuda ponovo će zasijati kao nova.


11. Čišćenje drvene daske pomoću limuna

Drvene daske za rezanje ponovo će zablistati ako ih pospete sa soli i zatim s polovicom limuna snažno trljate po njoj. Ostavite da djeluje otprilike 20 minuta i zatim dasku temeljito isperite.


12. Jednostavno odmrzavanje

S dva metalna lonca brzo možete odmrznuti zamrznute namirnice. Za to zamrznutu namirnicu stavite na lonac koji ste obrnuli, jedan drugi lonac napunite toplom vodom te ga stavite preko namirnice. Lonci će hladnoću postepeno odvoditi iz zamrznute tvari.


13. Talog od kafe za čiste cijevi

Osnažite se kafom prilikom pospremanja kuhinje. I talog od kafe samo pustite u odvod. Njezinim oksidativnim svojstvom će se odvodna cijev jednostavno očistiti. Ali budite oprezni: Ovaj kućni savjet trebali biste primjenjivati samo jednom jer bi se u protivnom mogli začepiti cijevi. 


14. Čišćenje mikrovalne pećnice limunskom parom

Stavite vodu i nekoliko kriški limuna u zdjelu te je zagrijte u mikrovalnoj pećnici  i u trenu će se odvojiti svi tvrdokorni ostaci. A osvježavajući miris limuna u kuhinju dolazi sasvim besplatno.


15. Sapun protiv zamagljivanja

Sapun može spriječiti zamagljivanje ogledala u toaletu poslije tuširanja. Ogledalo jednostavno dobro premažite sapunom tako da ostane tanki sloj na njemu. Nakon toga ispolirajte mekom krpom dok ogledalo ne zasjaji.