Active Beauty
Tri načina kako da iscijelimo naše unutarnje dijete

Inner Child Work

Tri načina kako da iscijelimo naše unutarnje dijete

Svaka odrasla osoba sa sobom nosi svoje djetinjstvo - i često nas psihičke rane iz prošlosti sprečavaju da sami sa sobom budemo na čisto. Ali to se može promijeniti - svoje unutarnje dijete možete iscijeliti i utješiti.

Psihoterapeutkinja Stefanie Stahl „unutarnjim djetetom“ smatra zbroj svih onih utisaka iz djetinjstva koje smo iskusili kroz naše roditelje i druge važne osobe. „Uvrede i rane iz djetinjstva osobito se duboko ugnijezde u našu podsvijest te nas kao odrasle osobe sprečavaju u tome da iskoristimo naš puni potencijal“, piše Stahl u svojoj knjizi „Dijete u tebi mora pronaći dom“ („Das Kind in dir muss Heimat finden“, (Kailash)). Ali postoji nada jer naše unutarnje dijete možemo iscijeliti.

Kada se suočimo s prošlošću i odreknemo starih uvjerenja, tada i kao odrasli možemo iscijeliti sve te stare rane iz djetinjstva. Možemo otpustiti stare blokade i u konačnici pronaći sami sebe.

Iscijelite unutarnje dijete: dijete sjene utješite, dijete sunca osnažite

Kod terapeutskog rada s unutarnjim djetetom se razlikuje dijete sunca i dijete sjene. Dijete sunca je metafora za intaktni dio osjećaja vlastite vrijednosti kod osobe. Ono predstavlja pozitivne utiske i dobre osjećaje koji prije svega rezultiraju iz odgoja punog pažnje. Tu spadaju spontanost, avanturistički duh, znatiželja, bezbrižnost, vitalnost ili životna radost.

Dijete sjene stoji za onaj dio osjećaja vlastite vrijednosti koji moramo osnažiti jer je povrijeđen i labilan. Dijete sjene obuhvaća ona nesvjesna, negativna uvjerenja koja neko iz svog djetinjstva nosi sa sobom u odraslu dob, poput „Nisam dovoljno dobra“ ili „Nisam važna“. Iz toga nastaju osjećaji poput tuge, straha, bespomoćnosti ili ljutnje.

Uz ova tri koraka iscijelite svoje unutarnje dijete

1. Prepoznajte vlastite zaštitne strategije

Da bismo izašli na kraj s negativnim osjećajima iz djetinjstva ili ih uopće ne bismo ni osjetili, svaki čovjek razvija vlastite zaštitne strategije. To prema Stahl može biti povlačenje, težnja za skladnošću ili težnja za kontrolom - reakcije koje u odnosu s drugim ljudima često priređuju probleme. Prvi je korak prepoznati te strategije kako bi se poticalo dijete sunca, a dijete sjene utješilo.

2. Suočite se s negativnim sjećanjima 

„Jednako je važno prihvatiti stvari iz našeg djetinjstva koje nas opterećuju, čine tužnima ili su nas povrijedili“, govori psihoterapeutkinja Sylvia Wintersperger. „Za to se moramo okrenuti onom dijelu osobnosti koji još u sebi nosi to dječje iskustvo.“ Ta negativna iskustva iz djetinjstva možemo neutralizirati tako što sami sebi pokažemo razumijevanje, suosjećanje i dobronamjernost.

3. Stupite u dijalog s unutarnjim djetetom

To prema Wintersperger može uspjeti kada vodimo unutarnji dijalog sa svojim unutarnjim djetetom. Zamislite si kao odrasla osoba da je Vaše mlađe Ja upravo doživjelo nešto ružno, povređujuće ili uvredljivo. Utješite tada svoje unutarnje dijete, urazumite ga i recite mu da nije samo. Pojasnite mu da je vaše odraslo Ja uz njega i da se problem može sagledati iz perspektive odraslog. Otputujte u sebe.

Buchcover: Das Kind in dir muss Heimat finden - Stefanie Stahl

Das Kind in dir muss Heimat finden (Dijete u tebi mora pronaći dom)
Stefanie Stahl
Izdavač: Kailash