Active Beauty
Adventski vijenac: izradit ću ga sama!

Donositelj svjetla

Adventski vijenac: izradit ću ga sama!

Prvo jedan, zatim dva, zatim tri, zatim četiri, i Djed Božićnjak je pred vratima! Prema tom motu održavamo svoje uspomene iz djetinjstva i sami postajemo kreativni. Advent bez adventskog vijenca je kao Božić bez božićnog drvca. „Klasični i tradicionalni“ ili „stakleni i originalni“: ovdje možete pronaći jednostavne upute kako da postanete kreativni i sami ga izradite. Uključeni su božićna glazba i keksi!

Zašto ne smije nedostajati adventski vijenac

1833. god. je Johann Hinrich Wilchern u evangeličkom sirotištu u Hamburgu započeo tradiciju adventskog vijenca Izvorno je to bio vijenac za siromašnu djecu koji je s brojnim svijećama osvjetljavao radost iščekivanja ovog blagdana koji donosi svjetlo. Četiri velike svijeće korištene su, kao i danas, za nedjelje. Dodatno je za svaki radni dan manja svijeća krasila vijenac. Dodatna prednost za siročad? Ona su točno znala koliko ih je svijeća još odvajalo od Božića i na taj zabavan način su naučili brojati.

Tako je i ovaj donositelj svjetla kojeg se iščekuje i kod nas postepeno pronašao svoje mjesto. Četiri nedjeljne svijeće su ostale, kao i radost i lijepa namjera koja stoji iza toga. Adventski vijenac dakle niti kod nas ne smije nedostajati kako bi se sačuvao pravi smisao našeg Božića. Svejedno jesmo li kršćanske vjere ili ne: adventski vijenac će se u svakom slučaju pobrinuti za radost iščekivanja i spokoj.

Održive ideje za adventski vijenac

Od klasičnog vijenca do neobičnog umjetničkog projekta: za svakog postoji odgovarajući adventski vijenac koji ne smije nedostajati na božićnoj check listi. Kako je lijepo kada to funkcionira i održivo!

Spadate li među ljude koji u prosincu šetaju i žele skupljate mnoge trenutke u prirodi za pamćenje? Tada je to Vaš adventski vijenac:

Uradi sama adventski vijenac: klasični i tradicionalni

Što Vam je potrebno:

 • 4 svijeće u boji po vašem izboru
 • 4 svijećnjaka
 • prirodna kora
 • uže od jute
 • Zelena žica
 • Odgovarajuća dekoracija iz kuhinje:
 • ​2 štapića cimeta, zvjezdasti anis, klinčići, 1 naranča
 • prirodni materijali iz šume:
 • grančice jele, nešto mahovine ili lišajeva, nekoliko šišaka i češera od ariša
 • baza za vijenac:
 • prirodna slama ili vijenac od malih grana
 • višenamjenske makaze i vrtne škare

Ovako krenite:

1. Narežite naranče na kriške, prepolovite ih, stavite ih na rešetku rerne s papirom za pečenje i ostavite da se osuše na toplom mjestu.
2. Izrada baze za vijenac od slame ili malih grana: povežite materijal u oblik vijenca, omotajte ga pričvrstite užetom od jute.
3. Odrežite grančice jele veličine ruke i postepeno ih u jednom smjeru pričvrstite žicom za vijenac. Savjet: što su okretaji sa žicom uži, to će adventski vijenac biti čvršći i uredniji. Za prirodan i razigran izgled ne treba dakle mnogo.
4. Kada je vijenac stabilan i kada se više ne vidi slama s baze vijenca, pričvrstite svijećnjake u pravilnim razmacima na grančice jelke i na njih stavite svijeće.
5. S prirodnom korom oblikujte 4 mašne i pričvrstite ispred svake svijeće. Savjet: za pričvršćivanje sa žicom obuhvatite materijal za pričvršćivanje na jednom mjesto i omotajte žicu tako da na donjoj strani ostanu dva dijela žice srednje dužine. Ta dva dijela zavrnite jedan u drugi i pričvrstite tu dekoraciju po želji na vijenac.
6. Je li nešto previše labavo? Ako da, fiksirajte taj dio pomoću pištolja za vruće lijepljenje ili još bolje s održivim ljepilom.
7. I gotov je Vaš prirodni i samostalno izrađen adventski vijenac!


Ako ste više ljubiteljica originalnog upcyclinga i već sakupljate ideje na Pinterestu za svoj ponešto drugačiji adventski vijenac? Ovdje možete pronaći originalnu varijantu sa starim staklom:

Uradi sama adventski vijenac: staklenke i originalno

Što Vam je potrebno:

 • 4 stare staklene tegle različitih veličina
 • uže od jute
 • 4 lučice
 • Ekološka akrilna boja na bazi od emajla
 • Kistovi za nanošenje
 • višenamjenske makaze
 • Iz prirode: Grančice jele, osušene grane šipka

Ovako krenite:

1. Na najjednostavniji način možete od starih staklenki napraviti adventski vijenac. Ovisno o odabranoj boji, on savršeno pristaje Vašem domu.
2. Čiste, naopako okrenute stare staklenke na starom novinskom papiru obojite kistom u željenu akrilnu boju i pritom izostavite rub od poklopca.
3. Pustite da se obojene staklenke osuše i u međuvremenu odrežite grane jele i šipka.
4. Nakon toga više puta omotajte uže od jute oko ruba za poklopac osušenih staklenki i doradite grane.
5. Grane pričvrstite užetom od jute i na kraju napravite mašnu.

6. Četiri staklenke opskrbite lučicama i Vaš originalni adventski vijenac je gotov!

Uostalom: uz to postoji i odgovarajuća božićna stolna dekoracija!

Naš savjet

Podrežite grane jele kad mjesec raste – što bliže punom mjesecu, to bolje. Tako će s grana manje padati iglice. Dodatno možete vijenac odnosno grane uvijek iznova poprskati vodom. Vlažne iglice se također ne mogu tako lako zapaliti! Za dosta izgorjele svijeće koristite sigurnosne šibice srednje dužine ili duge šibice. Ali oprez: adventski vijenac sa zapaljenim svijećama nikada ne ostavljajte bez nadzora!