Active Beauty
Bez stresa: ideje za spokojno vrijeme praznika

Mirno vrijeme

Bez stresa: ideje za spokojno vrijeme praznika

U posljednjim danima kalendarske godine nakupimo mnogo stresa. Mnogo stvari nalazi se na listi zadataka: bilo da je to nabavka divnih poklona za najdraže, jelovnik za porodični ručak ili još jedno detaljno čišćenje stana - u žurbi često nemamo malih pauza za predah. A pritom bi baš one bile toliko važne za uživanje u spokojnom vremenu praznika. Pet ideja za ono što ćemo ove godine činiti drugačije.

Pet ideja za spokojno vrijeme praznika

1. Na vrijeme se početi radovati praznicima

Lijepo vrijeme praznika ne može početi dovoljno rano. U to raspoloženje ulazimo svečanim ukrašavanjem stana. Ne mora to biti stvarno veliki kič. Ali tu i tamo borova grančica, papirnata zvijezda na prozoru ili obješeni adventski kalendar pobrinut će se za sve veće iščekivanje prazničnih dana.
 
Pravljenje keksića je također klasičar za spokojno vrijeme praznika. Najbolje je ubaciti i prazničnu muzičku listu i možemo početi! A oni koji praznično pečenje povezuju samo sa stresom, s mirisom domaćeg ugođaja u zraku pobrinut će se za raspoloženje. Jer tek arome anisa, limuna i klinčića praznike čine savršenim.
 

2. Uživati u malim trenucima za veći spokoj

Mnogi si uopće ne mogu zamisliti praznike bez stresa. Ali posvuda ima tih malih trenutaka koji pripadaju samo nama. Moramo samo više obratiti pozornost. Što pritom pomaže: ponovno otkrivanje unutarnjeg djeteta. Pao je prvi snijeg? Ne razmišljajte dugo, već lezite u taj bijeli plašt i napravite anđela od snijega. Zajamčeno osigurava dobro raspoloženje i zaboravljanje prazničnog stresa na kratko vrijeme!

Ono što također usporava svakodnevicu, ne samo u spokojno vrijeme praznika: uzeti si svako jutro ili svaku večer pet minuta vremena za sebe kako bismo zapalili svijeću i meditirali ili popili šolju čaja.

 


3. Traženje poklona učiniti posebnim

Onima koji poklone kupuju posljednju minutu to je poznato: pod vremenskim se pritiskom na kraju kupi bilo kakav poklon koji možda uopće toliko dobro ne pristaje osobi kojoj poklanjamo. Rješenje može biti smanjivanje poplave poklona - i to zahvaljujući međusobnom darivanju. Tako se nabavlja samo jedan dobro osmišljen poklon koji se može i održivo zapakovati.  
 
Za spokojno vrijeme praznika najbolje je poklone nabaviti u privatnoj trgovini ili na maloj tržnici - ili ih samostalno izraditi ili ispeći. A oni koji radije žele izbjeći prenatrpane zone za kupovinu i shopping centre, kupuju izvan špica. Još jedna mogućnost: ugodno se smjestite uz šolju čaja i vrlo jednostavno nabavite svoje poklone online, na primjer na dm-drogeriemarkt.ba.
 

4. Svakog dana pomalo slavite praznike

Što bi praznici bili bez mnogo pjesama ili priča koje su pisane i komponirane za to posebno vrijeme u godini? Budite iskreni: koliko ih zapravo poznajemo? Svakog dana naučiti napamet kratku (ili dužu) prazničnu pjesmu, pročitajte čarobnu priču ili uvježbajte novu pjesmu, posebno će obradovati djecu.
 
Ili ako želite biti kreativni i na primjer svaki dan zapisivati svoj božićni trenutak u dnevnik - u malim stihovima, crtežima, receptima ili fotografijama. Mogućnosti su razne i posve su prepuštene vama.
 

5. Spokojno vrijeme praznika: životu dati nešto natrag

Ako se osvrnemo na skoro već gotovu godinu, nije nam uvijek lako biti zahvalan na stečenim iskustvima. To i ne moramo biti! Dovoljno je da stvari prihvatimo i u sebi s njima završimo. No, mnogi od nas upravo sada imaju potrebu nešto vratiti. Ili kroz finansijsku donaciju humanitarnoj organizaciji ili dobrovoljnim radom. Čak i u maloj mjeri, to je dobra ideja: kako bi bilo da umjesto popisa želja ove godine napišete zahvalu - sebi ili i drugima?