Active Beauty
Kućanstvo: šta tablete za mašinu za suđe čini ekološkim?

Green Idea

Kućanstvo: šta tablete za mašinu za suđe čini ekološkim?

Volimo da nam je kupaonica uredna. Sjajan umivaonik i mirisni WC jasni su pokazatelji čistoće. Uspješno čišćenje domaćinstva često je povezano s jakom hemijom koja u konačnici dospijeva u otpadne vode. Pritom se može čistiti i uz očuvanje voda - čak i s tabletama za mašinu za suđe koje već imate kod kuće! No šta tablete za mašinu za suđe čini ekološkim?

Jesu li tablete za perilice posuđa ekološke?

Proizvod je više eko čim se ne koriste sumnjive tvari koje štete prirodi. Ali šta tablete za mašinu za suđe čini štetnim zagađivačima okoliša? Sastojak koji štiti srebro benzotriazol tu je glavni krivac koji dospijeva u vodu i u njoj može imati hormonski utjecaj na živa bića. Navodno uzrokuje neplodnost i ugrožava biološku raznolikost stanovnika vode. Uz to se ova tvar vrlo dugo zadržava u ciklusu prirode dok se ne razgradi i samo se teško može filtrirati u pročišćivačima. To predstavlja i opasnost za našu dobru pitku vodu te bi nas trebalo potaknuti na razmišljanje prilikom kupovine.
 
Bez benzotriazola su tablete za mašinu za suđe više eko. Oznaka za zaštitu okoliša poput EU Öko jamče nam da označeni proizvod ne sadrži benzotriazol. nature tablete za pranje suđa marke Denkmit nose tu oznaku.
 

Ekološko i kvalitetno

To što su tablete za mašinu za suđe ekološke, ne znači da su slabije kvalitete!  nature Tabs marke Denkmit prolaze i ekološke testove. Pakovane su u foliji topivoj u vodi te objedinjuju deterdžent, sredstvo za ispiranje i posebnu sol u jednom: tako praktično i to uz manje otpada od ambalaže!

 

Upcycling: za što su prikladne zelene tablete u domaćinstvu?

Održivije tablete za mašine za suđe nisu samo prikladne za ekološkije pranje posuđa. Ovi mali čudotvorni paketi namijenjeni su i za upcycling sredstava za čišćenje. Tako se mogu zamijeniti jaka i snažna hemijska sredstva za čišćenje te se i bez njih možemo veseliti sjajnom rezultatu čišćenja.
 

Ovdje možete pronaći nekoliko savjeta za drugu primjenu tableta za pranje suđa:
 
  • Tablete kao čistač WC-a: Otopite tablete u vodi i pustite da tečnost preko noći djeluje u zahodu. Nakon toga ga još jednom dodatno izribajte.
  • Borba kamencu: Jednostavno stavite vruću vodu u bocu za prskanje i u njoj otopite tabletu za perilicu posuđa. I gotovo je čudotvorno oružje protiv tvrdokornih naslaga kamenca u kupaonici!
  • Kao čistač odvoda u kuhinji i kupaonici: Otopite tabletu u vrućoj vodi i ulijte u odvod. Tako možete ukloniti kosu i ostale nečistoće.
  • Uklanjanje boje s bijelog veša: Napunite umivaonik vrućom vodom, otopite tabletu i u njoj namočite bijeli veš. Nakon toga dobro isprati.
Višestruka primjena je održiva i štedi resurse: to tablete za mašinu za suđe čini ekološkima posebice ako sadrže sastojke koje čuvaju prirodu. Tada dajemo zeleno svjetlo!