Active Beauty
Ovako možemo sami napraviti nevenovu mast

Savjet za uradi sama

Ovako možemo sami napraviti nevenovu mast

Nevenova mast je pravi multitalent, bilo iz dm-a ili vlastite kućne radinosti. Posebno je za kožu pravi blagoslov.

Čudotvorno sredstvo za njegu ljepote s polica dm-a: Nevenova mast ublažava iritacije kože, pomaže kod suhe kože koja je izložena zagrijanim zrakom te će sačuvati njezinu mekoću. Ali ne samo to: Svježi neven odličan je i ukusan dodatak salatama te je uz to i vrlo zdrav.
 
Ova zeljasta biljka s narančasto-žutim cvijetom se u srednjoj Evropi od 12. vijeka sadi i upotrebljava kao ljekovito bilje. Hildegard von Bingen ju je tako preporučila kod probavnih tegoba i upala. Ali dobar imidž Calendule officinalis, kako glasi znanstveni naziv nevena, s vremenom nipošto nije izblijedio. Naime, i danas nevenova mast ima raznovrsne primjene. I nju možete sasvim jednostavno sami napraviti.

Savjet za uradi sama: Napravite sami nevenovu mast

Sastojci​:
1 šaka sušenih latica nevena
1⁄4 l maslinovog ili jojobinog ulja
25g pčelinjeg voska


 
Priprema:

Malu, steriliziranu staklenku s poklopcem napunite sušenim laticama nevena te nadolijte ulje.

Staklenku ostavite da oko tri sedmice stoji na tamnom, toplom mjestu te je povremeno protresite. Zatim ocijedite latice nevena i čuvajte ulje na tamnom i hladnom mjestu.

Ovako od ulja postane mast:

Rastopite pčelinji vosak i pomiješajte s uljem. Napunite smjesu u čiste staklenke s poklopcem i čuvajte ih na sobnoj temperaturi. Napomena: Tečna mast će se stvrdnuti kada se ohladi, stoga je najbolje staklenke tek tada zatvoriti.
 
Mast uzimajte samo opranim prstima ili, još bolje, čistom špatulom kako ne bi dospjele nikakve klice i kako bi mast mogla duže trajati – u najboljem slučaju oko tri do šest mjeseci.


 

Nevenova mast: razlog zašto je tako zdrava

„Među najvažnije sastojke Calendule spadaju eterična ulja i sekundarne biljne tvari poput karotinioida, flavonoida i saponina“, navodi Ulrike Göschl, medicinski upravitelj lječilišta Marienkorn. Oni smanjuju upale – primjerice kod osipa, akni, čireva ili ogrebotina. Neven usporava rast mikroorganizama poput bakterija, ubija viruse i gljivice, ubrzava zacjeljivanje rana i pozitivno utječe na imunološki sistem.
 
Eterična ulja i gorke tvari iz nevena ka tome imaju učinak poticanja cirkulacije i poboljšavaju elastičnost kože. To, primjerice, pomaže kod usana izgorjelih na suncu – i kod sprečavanja ružnih ožiljaka.

 

Pravilna primjena: U ovim slučajevima neven pomaže

 

1. Rane koje slabo zacjeljuju

Učinak cvjetova nevena je medicinski priznat kod upale sluznica usta i grla kao i kod rana koje slabo zacjeljuju. Na rane koje slabo zacjeljuju možete natrljati nevenovo ulje ili mast. To će potaknuti zacjeljivanje rana.

2. Ožiljci

Strah Vas je da će poslije rane ostati vidljiv veliki i ružni ožiljak? U tom Vam slučaju pomaže nevenova mast u kombinaciji s uljem čajevca: Ta dva sastojka će se pobrinuti za smanjenje upala. Time se može ubrzati ozdravljenje, a ožiljak će u konačnici biti manji.

3.Unutarnja primjena nevena

Upale usta i grla možete ublažiti čajem od nevena koji možete sami napraviti: Prelijte preko nekoliko cvjetova vruću vodu i ostavite da odstoji deset minuta. Zatim ocijedite čaj i njime ili ispirite usta ili ga grgljajte u ustima.
 
Korištenje cvjetova nevena u obliku čaja ili tinkture pomaže i kod upale sluznica u želucu i crijevima kao i kod ublažavanja unutarnjeg nemira i depresivnog raspoloženja.

Ali pažnja:

Ispijanje čaja ne pomaže kod lokalnih upala. „Kod uraslog, upaljenog nokta na nožnom prstu time nećete ništa postići“, govori Göschl. Tu je pametnija lokalna primjena, primjerice uz nevenovu mast iz dm-a.